Wat doe je als je balhoofd kraakt en wat stroef is? Kan het te wijten zijn aan zweet dat er tijdens het rijden op de rollen is ingesijpeld? Hoe voorkom je het? En is dat voer voor een fietsenmaker of kan je het zelf verhelpen?

Je zoeft geruisloos door een rustiek landschap tot je plots wordt afgeleid door een irritant gekraak. Zo'n krakend geluid aan je fiets kan flink vervelend zijn en is vaak niet eenvoudig op te sporen. Als het zich vooraan manifesteert, dan zou het wel eens je balhoofdstel kunnen zijn. Allereerst moet je even speuren of er nergens een beginnend scheurtje in je voorvork zit. Vooral bij carbon exemplaren kan dit voorkomen als je de inbusbout te hard hebt aangedraaid. Gebruik dus steeds een momentsleutel, want puur op gevoel draai je die meestal te hard aan. Controleer daarnaast ook je stuur en stuurpen op scheurtjes en zorg ervoor dat er geen vuil tussen de balhoofdspacers zit.

 

SCHOONMAKEN EN INVETTEN

Als alle onderdelen rond je cockpit intact lijken, is de kans groot dat het gekraak effectief van het balhoofd komt. Dit onderdeel is watergevoelig, maar de kans lijkt ons echter klein dat het gekraak wordt veroorzaakt door zweet. Je zou namelijk al heel wat zweet moeten laten om voldoende vocht in het balhoofd te krijgen. Het enige wat je kan doen, is regelmatig de lagers schoonmaken en ze samen met de boutjes van de stuurpen rijkelijk invetten met montagepasta. Zijn het gekraak en de stroefheid er nadien nog steeds? Dan zijn de lagers waarschijnlijk versleten en dien je ze te vervangen. Dit merk je als het draaien van het stuur wat 'korrelig' aanvoelt. 

Lees het volledige artikel in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!