Na zes mooie jaren trok Tiesj Benoot de vertrouwde Lotto-deur achter zich dicht. De Gentenaar verkaste naar Sunweb, waar structuur en wetenschap de norm zijn. Bij wijze van knipoog naar de teamslogan - 'Keep Challenging' - confronteerden wij Benoot met acht bijzondere uitdagingen die dit seizoen zijn pad zullen kruisen.

1. NIEUWE TRAINER

Benoot werkte bij Lotto Soudal samen met Energy Lab, maar liet zich daarnaast bijstaan door zijn persoonlijke trainer Frederik Broché, die ook technisch directeur is bij Belgian Cycling. Bij Sunweb moet elke renner zich verplicht laten begeleiden door de trainers van de ploeg, en dus moest de Gentenaar zijn samenwerking met Broché opzeggen. "Dajo Sanders wordt mijn nieuwe trainer, al zal Frederik me wellicht nog wel wat vanop afstand blijven volgen. Als je voor een wetenschappelijk project kiest, dan moet je die stap volledig zetten en moet je niet krampachtig vasthouden aan je eigen visie en gewoontes. Je moet openstaan voor wat je aangeboden wordt en uit je comfortzone stappen. Ik had evengoed bij Lotto Soudal kunnen blijven en met dezelfde mensen kunnen blijven samenwerken, maar dat wilde ik niet. Dit was het ideale moment om te veranderen, en ik heb vertrouwen in de aanpak van Sunweb. Dat moet ook, anders had ik niet voor hen getekend. Er was eveneens interesse van andere ploegen, maar ik heb het gevoel dat Sunweb verder staat in de wetenschappelijke begeleiding van zijn renners. Vandaar mijn keuze ..."


2. PROTOCOLLENDIARREE

De voorbije jaren was er heel wat te doen over de vele protocollen van Team Sunweb. Sommige renners noemden het zelfs verstikkend. Voor elk aspect van het wielrennen, maar ook voor de voeding en het materiaal bestaat er wel een protocol bij de ploeg, en die zijn heilig. In de Nederlandse krant De Telegraaf verwoordde voormalig boegbeeld Tom Dumoulin het als volgt: "Soms is het ook fijn als er geen schema voor de volgende dag klaarligt." Benoot kent de kritiek, maar nuanceert: "Ik ben zelf een man van de planmatige aanpak, dus op zich schrikt het mij niet af om gestructureerd te werken. Voor mijn overstap heb ik me trouwens uitgebreid bevraagd bij enkele oud-renners van Sunweb, zoals Jan Bakelants en Louis Vervaeke. Zij waren eigenlijk wel positief over die protocollen. En bepaalde andere zaken die ik vernomen had, heb ik voorgelegd aan de ploeg bij de besprekingen. Ik kan iedereen geruststellen: bij Team Sunweb heerst zeker geen dictatoriaal regime."

Lees het volledige artikel in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!