Opnieuw de ultieme topsporter in zichzelf tot leven wekken: dat is het voornaamste doel van Tom Dumoulin in 2020. Na een rotjaar met fysieke en mentale beslommeringen begint de Nederlander fris en welgemutst aan een nieuw hoofdstuk bij Jumbo-Visma: "Ik heb het koersplezier teruggevonden en ben nog steeds verliefd op de fiets!"

Een klein jaar geleden spraken we Tom Dumoulin in Tirreno-Adriatico. Hij vertelde toen dat hij diep gezeten had en dat hij het plezier in de fiets kwijt was, maar dat hij weer licht aan het einde van de tunnel zag en klaar was om een gooi te doen naar een nieuwe eindzege in de Giro. Helaas draaide het anders uit en ging de renner uit Maastricht nadien door een nog dieper dal. Zijn knieblessure bleef aanslepen zoals een Mexicaanse telenovelle - je blijft kijken, ook al wordt het er niet beter op. Dumoulin bleef fietsen, tot er eind juni uiteindelijk een kruis over zijn seizoen gemaakt werd. En dan moest het er maar ineens allemaal uit. Dumoulin bleek niet meer gelukkig te zijn bij Sunweb en ontbond zijn contract na weken van overleg tussen beide partijen. Hij tekende uiteindelijk voor Jumbo-Visma, waar hij de kans krijgt om zijn carrière te herlanceren.


NOOD AAN EEN ADEMPAUZE

Op de teampresentatie van zijn nieuwe ploeg blikte de 29-jarige Nederlander bijzonder openhartig terug en vooruit. Eigenlijk is het Dumoulin ten voeten uit. Interviews met hem zijn moeilijk te krijgen, maar zodra je hem te pakken hebt, is hij steeds oprecht en tegelijkertijd ook bedachtzaam. Zo gooit hij niet met modder naar z'n vroegere team en schuwt hij de zelfkritiek niet. Hij is naar eigen zeggen 'een nieuwe mens' en voelt zich zelfs een beetje herboren na zijn maandenlange exit uit het profpeloton.

Tom Dumoulin: "Mentaal heb ik het anderhalf jaar lang bijzonder zwaar gehad. Na die Girowinst van 2017 vond ik het moeilijk om op een juiste manier om te gaan met alles wat erbij kwam kijken. Let op, ik weet dat het logisch is dat zo'n prestatie ook extrasportieve zaken met zich meebrengt, maar mijn mindset zat gewoon niet goed. In bepaalde periodes ging het meer om 'Hoe ga ik om met bepaalde verplichtingen?' in plaats van dat ik er als topsporter het maximum probeerde uit te halen in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd. Ik vond geen rust meer en liet bepaalde dingen prevaleren, zoals interviews doen, terwijl dat eigenlijk altijd van secundair belang zou moeten zijn. Ik ben iemand die in principe altijd vooruitdenkt - 'Zo pakken we de training morgen aan' - maar dat lukte me niet meer. Dat is geen verwijt aan Sunweb, het was iets van mezelf - iets waar ik mee worstelde. Ik was niet happy. Ik begon me echt af te vragen: 'Hoelang duurt het nog, dat wielrennen? Want ik weet niet of ik dit tot mijn 35e volhoud'."

Lees het volledige artikel in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!