Gravel is helemaal in, net zoals bikepacking. Om mee te gaan met zijn tijd besloot onze redacteur zich onlangs te wagen aan zijn eerste lange gravelrit, die meteen ook uitdraaide op een prachtig bikepacking-avontuur. Plaats van afspraak voor zijn debuut in deze herboren fietsdiscipline: Girona, Catalonië.

Toen we van Komoot de vraag kregen om deel te nemen aan een gravelavontuur moesten we daar niet lang over nadenken. Onder meer omdat het zou plaatsvinden in Catalonië, wat meteen ook onze laatste kans zou zijn op een streepje nazomer en fietstochtjes in korte broek. Bovendien wilden we ook wel eens proeven van het concept ´bikepacken´, waarbij je met je bagage op de fiets van overnachtingsplaats naar overnachtingsplaats rijdt.

SCHOENEN UIT EN DOOR DE RIVIER

In een omvangrijke groep van zowel jong als oud, man en vrouw, dik en dun zetten we op een frisse ochtend omstreeks 10 uur koers vanuit onze startplaats, hotel AC Palau de Bellavista in Girona. Het oorspronkelijke startuur was 9 uur, maar met een groep van vijftien bikepackers die allemaal een viertal fietstassen moeten monteren, weet je dat enige vertraging onvermijdelijk is.

Dag één van onze graveltrip lijkt aanvankelijk een behoorlijke uitdaging te worden. Eens we het verkeer van de stad goed en wel ontvlucht zijn, botsen we na een klein uurtje pedellen op ons eerste obstakel: de oever van de Riu Ter-rivier. Erlangs of erover rijden is geen optie. Schoenen uit en met de blote voeten door het water dan maar! Een passage die het begrip ´gravelavontuur´ meteen het nodige cachet geeft. 

Ontdek onze twee routes HIER.
Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!