In de rubriek 'De Streekrenner' willen we jullie, de cycling.be-lezers, laten kennismaken met de mooiste offroadroutes in Vlaanderen. Daarvoor gaan we op zoek naar locals die hun streek op hun duimpje kennen. Na Noord-Antwerpen en Noord-Limburg is het deze keer de beurt aan Zeebrugge. Een deel van de route is net als bij de twee vorige locaties goed bestand tegen wat regen, maar toch moesten we af en toe wat glibberen door de vettige brij.

De Belgische kust is aan een inhaalbeweging bezig op het vlak van aantrekkelijke mountainbikeroutes. Zo werd het Sport Vlaanderen-parcours van De Haan recent hertekend, waardoor dat een absolute aanrader is geworden. Veel kan je dat niet meer verbeteren, waardoor we iets oostelijker op zoek gingen naar inspiratie. Tussen de populaire badplaatsen Blankenberge en Knokke ligt het rustige Zeebrugge. Het zeehavengebied creĆ«erde een unieke, industriĆ«le achtergrond, maar dat betekent niet dat je er alleen maar op asfalt kan rijden. De voor de liefde uitgeweken Nederlander Lennard van Oosten trok voor ons op verkenning en breidde de leukste lusjes aan elkaar, met deze verrassende route als resultaat.

HET WITTE DORP

Vertrekkend vanaf het strand krijg je enkele kilometers de tijd om je ervan te vergewissen vanuit welke richting de wind blaast in de polders. Wie een klimtraining wil afwerken, is hier niet veroordeeld tot de rollen, maar moet gewoon even wachten tot er weer maar eens vijf Beaufort of meer staat. Een uurtje tegen de wind in beuken in de vlakke, open polders zal je hartslag wel voldoende in het rood jagen. Via een tussenstukje door het Zeebos zetten we koers naar Lissewege. Het lieflijke dorp met de witte huizen, kasseitjes en kenmerkende kerk met het platte dak moet je gewoon eens doorkruisen. Je vindt er trouwens enkele prima plekjes om te pauzeren, maar daar is het voor ons nog net iets te vroeg voor.

We verlaten Lissewege via een grindpad en bereiken het jaagpad langs het Boudewijnkanaal. Wie er niet mee inzit om tegen de stroom in te zwemmen, kan na enkele tientallen meters al meteen rechts afslaan in het smalle kronkelpad, maar eigenlijk bewaren we dit liever als uitsmijter voor op de terugweg - dat is trouwens ook de richting die de vaste rode MTB-route volgt. Na een kilometer op het jaagpad mag je uiteindelijk wel rechtsaf op de hoge berm. Terwijl je rechts op de polders uitkijkt, kan je al even watertandend loeren naar de technische singletrack die aan je linkerkant ligt te wachten op je terugkeer. Je moet echter niet heel de tijd op je honger blijven zitten, want op het einde van dit rechte stuk mag je steil naar beneden. Wij moeten het stuur stevig vasthouden, want het is er door de regen behoorlijk glad en beneden is er niet al te veel ruimte om een diepe gracht te ontwijken.

Download onze route HIER.
Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel
of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop.