De fiets-gps werd vanaf zijn introductie een onmisbare compagnon voor heel wat fietsers. Ook wij zijn er al jaren aan verknocht, en de connectiviteit met extra apps en de smartphone maakten de toestellen nog multifunctioneler. Maar welk apparaat past het best bij jou? We selecteerden zes fietscomputers die elk hun deel van de markt bespelen. Elk toestel heeft zijn eigen plus- en minpunten, en uiteraard kan ook de prijs de spelbreker zijn.

 

SIGMA ROX 12.0 SPORT: DE ZELFZEKERE UITDAGER

De Sigma Rox 12.0 (399 euro of 479 euro in een bundel) is het topmodel uit de Duitse stal van Sigma en heeft heel wat nieuws te bieden. Na enkele maanden testen en keuren merken we dat de Sigma Rox 12.0 alles in huis heeft om een te duchten concurrent te zijn van de gevestigde waarden. Van bij het eerste gebruik valt de goeie resolutie van het 3"-scherm op, dat ook in stevig zonlicht nog altijd een perfecte weergave biedt, maar waar de nieuwe Rox vooral mee scoort, is de innovatieve kaartnavigatie.

 

GARMIN EDGE 830: DE REFERENTIE

De Garmin Edge 830 (399 euro - 81 g) heeft heel wat functies, en dus neem je het best even je tijd voor je ermee gaat fietsen. De meeste zaken vind je terug op een logische plek, wat frustraties bespaart. Je kan zowat elk type sensor (hartslag, vermogen, cadans, snelheid) of geconnecteerd, elektronisch fietsaccessoire (lichtjes, indoortrainer) of -onderdeel (Shimano Di2, e-bike) met deze Garmin verbinden. Een fiets-gps koop je meestal om vlot te kunnen navigeren, en dat kan de Garmin Edge 830 als de beste.

WAHOO ELEMNT ROAM: DE HIPPE VOGEL

De Roam (349,99 euro of 429,99 euro in een bundel met borstband, cadans- en snelheidssensoren) is een clean en niet al te zwaar (95 gram) toestel en krijgt net als de Bolt een aerodynamisch gevormde stuurbevestiging met bijna naadloze overgang tussen gps en steun. De batterij moet zo'n 17 uur meegaan, maar dat hangt sterk af van het aantal connecties en de navigatie. Het verkoopsargument bij de Elemnt-apparaten is de vlotte connectie met de smartphone-app.

 

BRYTON RIDER 420: DE BETAALBARE

Bryton heeft de reputatie fietscomputers te ontwikkelen die je veel functies opleveren zonder dat je daarvoor je spaarrekening moet plunderen. De nieuwe Rider 420 van de Taiwanese fabrikant bouwt daarop voort. Slechts 129,95 euro bedraagt de adviesprijs van deze fietscomputer met navigatie, waarvan vooral het display fel verbeterd is ten opzichte van zijn voorganger, de Rider 410.

 

MIO CYCLO 215HC: DE INTUÏTIEVE

Mio koos van bij de eerste Cyclo-toestellen voor een eenvoudige interface, die duidelijk is voor zowat iedereen die al eens met een auto-gps heeft gewerkt. De kaarten van 38 Europese landen zijn vooraf geïnstalleerd, dus je kan meteen starten. Mio voegde ook handige adressen (POI's) voor fietsers toe. De Surprise Me-functie blijft handig om nieuwe wegen te ontdekken - gewoon ingeven hoe ver of lang je wil rijden en je krijgt drie opties. De 215 (259,99 euro, inclusief borstband en cadanssensor) is de instapversie van de Cyclo's met kaart- en routebegeleidingsfuncties.

 

STAGES DASH L50: DE PROFESSOR

Deze L50 (299 euro) is een stevig toestel. Het is de grotere variant van de M50 en heeft een langere batterijduur (zo'n 14 uur) en een hoger gewicht (126 gram). Het scherm is een absoluut pluspunt, want de scherpte, helderheid en duidelijkheid zijn onberispelijk. De trainingsdata zijn voor een merk als Stages nog belangrijker dan de routefuncties, en dat merk je aan de weergave op het scherm. Zo kan je bijvoorbeeld je vermogen in het groot zien, op een gelijkaardige manier als de snelheidsmeter in je auto.

Raadpleeg de volledige tests in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!