6 december. Een dag waarnaar alle kinderen in ons land uitkijken. Sinterklaas komt langs, en die brengt heel wat lekkers mee vanuit Spanje. Maar past al dat lekkers in een gezond sportdieet? Of kan je rondfietsen met al dat snoepgoed in je achterzak? Wij zochten het voor u uit.

Marsepein, speculaas, chocolade, pepernoten, Maria-snoepjes, Nic Nac's, mandarijntjes ...: de Sint brengt meestal een overvloed aan snoepgoed met zich mee. Allemaal superlekker als je het ons vraagt, maar wat kan wel en wat kan niet als je er een heilzaam voedingspatroon op wil nahouden? We vroegen raad aan Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab.


MANDARIJNTJES

Het spreekt voor zich dat de mandarijntjes het gezondste zijn wat de Sint meebrengt vanuit Spanje. Ze zitten vol vitamine C, bestaan slechts voor 13 % uit suiker en bevatten praktisch geen vet. Je kan er perfect je dag mee starten of kan ze probleemloos gebruiken als gezond tussendoortje. Enkel op training kan je het mandarijntje best thuislaten. Je wil toch geen onnodige energie verspillen of gevaar lopen door het op de fiets te pellen? Krijg je echt geen genoeg van mandarijntjes, dan kan je de zeste ervan verwerken in allerlei gerechten of tussendoortjes. Zo kan je het bijvoorbeeld toevoegen aan pannenkoeken, wat een bijzondere smaak oplevert.

 

MARSEPEIN

Marsepein bestaat uit gemalen amandelen en suiker. De meeste soorten marsepein bevatten meer dan 50 % suiker en meer dan 25 % vet. Het is dus niet ideaal om er veel van te eten voor, tijdens of na een training. Een stukje marsepein moet je jezelf natuurlijk niet onthouden als je dit lekker vindt rond de Sinterklaasperiode. Als je echt verzot bent op de smaak van marsepein, kan je bijvoorbeeld altijd gemalen amandelmeel toevoegen aan je potje yoghurt of je kommetje havermout. Zo verrijk je je sportvoeding met een vleugje marsepein.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!