Yara Kastelijn hoopte deze winter een stap vooruit te zetten, maar dat ze al meteen aansluiting zou vinden bij de wereldtop in het veld, had niemand verwacht. Sterker nog: het seizoen van de talentrijke Nederlandse is nu al geslaagd. Wij gingen daags na een 'dubbel weekend' losrijden met de kersverse Europese kampioene.

Yara Kastelijn heeft net een druk weekend achter de rug wanneer we bij haar thuis aanbellen. In de Wereldbeker in het Tsjechische Tabor behaalde ze een derde plaats, om daags nadien een vierde stek uit de brand te slepen in de Flandriencross in Hamme en zo haar leidersplaats in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy te verdedigen. We hebben pech met het weer, want de hemelsluizen hebben besloten om een stevig offensief in te zetten. Na een koffie 'op de bank' vinden we echter toch de moed om de weergoden te trotseren. 

Yara, proficiat met je knappe eerste seizoenshelft. In de wedstrijden die je tot nog toe betwistte, haalde je telkens de top 5. Ik vermoed dat je zelf ook niet verwacht had dat het zo'n vaart zou lopen?
"Nee, inderdaad. Ik had natuurlijk wel gehoopt dat ik een heel goed seizoen zou rijden. Ik voelde afgelopen zomer al dat ik progressie gemaakt had. In de wegwedstrijden die ik gereden heb, zat er duidelijk veel meer power in de benen. Binnen de ploeg hebben we regelmatig overlegd met onze performance coaches Kristof De Kegel en Axel Moens, en beiden waren ervan overtuigd dat ik deze winter een flinke stap vooruit zou zetten."

Heb je bepaalde zaken anders aangepakt dan in het verleden?
"In de eerste plaats heb ik eindelijk opnieuw volledig gefocust op de cross. Toen ik drie jaar geleden belofte werd, had ik de kans om uit te komen voor Rabo-Liv. Daardoor lag de nadruk drie jaar lang vooral op de weg en moest ik heel vaak tactisch in dienst rijden van de ploeg. Ik had daar op zich geen probleem mee, maar de cross trok me toch nog altijd sterker aan. Toen ik begin vorige winter de kans kreeg om een contract te tekenen bij Steylaerts - 777, heb ik ze dan ook met beide handen gegrepen. Vorig jaar was nog een overgangsseizoen omdat ik uit een drukke zomer met veel wegwedstrijden kwam, maar gaandeweg werd ik beter en beter."

 

ONTBOLSTERING DANKZIJ FAMILIALE SFEER

Je had gedurende drie winters nauwelijks gecrost. Was het crossgevoel weg?
"Ik had op technisch vlak heel wat achterstand opgelopen, maar ik voelde vorig seizoen wel dat ik snel progressie maakte. Wat ik vooral leuk vond, was de familiale sfeer in de ploeg en de prima verstandhouding met de andere rensters (Annemarie Worst en Alice Maria Arzuffi, red.), teammanager Bart Wellens en de gebroeders Roodhooft (de eigenaars van de ploeg, red.). Voor mij is zo'n gezellige sfeer minstens even belangrijk als de logistieke hulp en de coaches. Dankzij die nieuwe omgeving ben ik volledig opengebloeid en ben ik me enorm gaan amuseren in het veld. Ik deed opnieuw wat ik graag deed en ben terechtgekomen in een echte familie waar iedereen goed met elkaar bevriend is."

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!