Kosten noch moeite zijn gespaard om onze Tourgids alweer een exclusief karakter te geven. Voor de analyse van de ritten riepen we de hulp in van niemand minder dan vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault, die ook al even vooruitblikte naar de strijd om de eindzege.

Tot voor enkele jaren vatte Bernard Hinault traditioneel post op het prestigieuze eindpodium op de Champs-Élysées om er de winnaar van de Tour de gele trui te overhandigen. Die ceremoniële opdracht is vandaag niet meer weggelegd voor de 64-jarige Bretoen. "Ik ben met pensioen nu", klinkt het breed grijnzend bij 'Le Blaireau' als we samen met hem aanschuiven in de bar van hotel Le Panoramic in Sancerre.

Als ambassadeur van de Franse fietsenfabrikant Look heeft Hinault net een testritje met de nieuwe elektrische Look E-765 Optimum achter de rug. Hij mag dan wel met pensioen zijn, fietsen doet hij naar eigen zeggen nog steeds een drietal keer per week. En wanneer zijn geliefkoosde wedstrijd ter sprake komt, beginnen zijn ogen te fonkelen. Zo scherp zijn demarrages vroeger waren, zo scherp is zijn tong als het over de nakende strijd om de gele trui gaat.

 

KOERSEN OM TE WINNEN

Een kampioen op rust met een uitgesproken mening, dat is het minste wat je over Hinault kan zeggen. Denk bijvoorbeeld aan de aanloop naar de Tour van vorig jaar, toen hij een kruistocht voerde tegen de Tourdeelname van Chris Froome na de befaamde salbutamolaffaire. Ditmaal hoopt hij vooral dat de mentaliteit bij de uitdagers van het ongenaakbaar gewaande Team INEOS verandert. "Het wordt tijd dat de rest begint te koersen om te winnen. Dat gebeurde de voorbije jaren veel te weinig! Na de eerste bergritten lag het klassement in grote lijnen vast en waren de meesten alleen nog maar bezig met het verdedigen van hun ereplaats."

Hinault verwijst graag naar 'de goeie ouwe tijd', de tijd waarin hij het Franse volk liet kraaien van plezier tijdens zijn heerschappij in het hooggebergte en het werk tegen de klok. Het waren overwinningen die hij allesbehalve in de schoot geworpen kreeg. "Merckx en ik kregen het toen veel zwaarder te verduren dan de favorieten van nu. Het was zo veel moeilijker om de Tour te winnen als topfavoriet omdat je elke dag langs alle kanten bestookt werd. Van Impe, Zoetemelk, Kuiper ...: ze vielen slag om slinger aan. En als ik dan eindelijk het gat gedicht had, vertrok er alweer iemand anders."

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Raadpleeg het volledige rittenoverzicht met analyses van Bernard Hinault in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.