'R U (R)EDDY?' staat er in grote gele drukletters op het wegdek van de Brusselse binnenstad gekalkt, met daarnaast een fiets in een geel hartje. De Grand Départ in Brussel moet één groot volksfeest worden, de ultieme hommage aan de eerste Tourzege van Eddy Merckx in 1969. Vijftig jaar na de legendarische triomf van de man die opgroeide in de hoofdstad ging cycling.be de eerste twee etappes van 'La Grande Boucle' verkennen, die zich volledig afspelen op Belgisch grondgebied.

6 en 7 juli, het zijn twee datums die elke wielerliefhebber in ons land met een dikke rode stift moét hebben omcirkeld in zijn agenda. Voor de tweede keer in de geschiedenis trapt het grootste wielercircus ter wereld zich op gang in de Belgische hoofdstad, en dat moet gevierd worden. In 1958 vond 'Le Grand Départ' ook al eens plaats in Brussel, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Ook Charleroi schoot de Tour al eens op gang, in 1975, en in 2004 en in 2012 mocht Luik de spits afbijten. 

 

HEILIGE WIELERGROND OPZOEKEN

De openingsetappe van deze 106e Tour start en komt aan in Brussel. Net als vorig jaar breekt de organisatie met de traditie om de Ronde van Frankrijk aan te vatten met een proloog. Toen greep ritwinnaar Fernando Gaviria de uitgelezen kans om het geel te dragen, en ook nu krijgen de spurters de gelegenheid om die felbegeerde leiderstrui te veroveren.

20 kilometer nieuw asfalt werd er in onze hoofdstad aangelegd om het de renners zo aangenaam mogelijk te maken tijdens het openingsweekend van deze Tour. Ook de tramsporen worden veiliger gemaakt met behulp van rubber en plakband, zodat de renners niet met hun wielen in de sporen kunnen terechtkomen. Een mens zou haast vergeten dat de rit ook nog buiten de grenzen van het Brussels grondgebied treedt.

Toch is er in die 194,5 kilometer lange openingsetappe nog veel meer te beleven. Wie het kaartje van de eerste rit door België nauwkeurig bekijkt, moet het ongetwijfeld ook al opgevallen zijn: het traject lijkt verdacht veel op de contouren van België. Toeval? We gokken van niet. Net zoals het geen toeval is dat er met Oost-Vlaanderen, Vlaams- en Waals-Brabant en Henegouwen vier verschillende provincies en twee taalgebieden aangesneden worden. De Tourkaravaan genereert op die manier een groot en divers bereik, met de bedoeling om zo veel mogelijk mensen te laten proeven van de gele gekte.

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.