Na een zware val en een dito knieblessure voelde Primoz Roglic dat hij niet meer tot de absolute wereldtop in het schansspringen behoorde. De Sloveen zocht een nieuwe sportieve uitdaging en begon te fietsen. Lang verhaal kort: Roglic is dit jaar een van de topfavorieten voor de Giro en vertelde ons alles over zijn roze droom.

Wie het wielrennen een beetje volgt, weet dat Primoz Roglic een aparte voorgeschiedenis met zich meedraagt. Voor de Sloveen begon te fietsen, was hij een meer dan verdienstelijk schansspringer. Een zware crash in Planica in 2007 betekende echter het begin van het einde van zijn eerste topsportcarrière. Roglic sprong voordien heel wat mooie resultaten bij elkaar, behaalde zelfs enkele medailles op wereldkampioenschappen bij de jeugd en wilde de beste schansspringer ter wereld worden. Helaas leverde die beruchte tuimelperte hem een gebroken neus en een zware hersenschudding op. Hij trainde wel nog verder, maar haalde nooit meer zijn oude niveau en kreeg af te rekenen met knieproblemen. 21 was hij toen. Jarenlang was hij een wereldtopper, maar plots kwam daar een eind aan. Roglic wilde liever niet aanmodderen in de middenmoot.

De Sloveen ontdekte het wielrennen in 2012 en knokte zich beetje bij beetje naar de top. Eerst bij het bescheiden Adria Mobil in 2013, waar hij drie jaar bleef en enkele kleinere wedstrijden won, waaronder ritten in de Ronde van Azerbeidzjan en de Ronde van Slovenië. Vervolgens werd hij ontdekt door Team LottoNL-Jumbo. De Nederlandse formatie nam Roglic in 2016 onder haar vleugels, en sindsdien rijgt hij de successen aan elkaar. Hij won een rit in de Giro van 2016 en brak een jaar later definitief door, met een knappe etappezege in de Tour de France als hoogtepunt - een magistrale solo in de loodzware Alpenrit naar Serre-Chevalier, waarbij hij onderweg fors uitpakte op de Galibier. In 2018 lanceerde Roglic zichzelf ook als klassementsrenner door de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Ronde van Slovenië op zijn naam te schrijven. In de Tour knalde hij opnieuw naar een ritzege en viel hij nipt naast het podium.


GEEN REVANCHEGEVOEL NA DE TOUR

Kortom: Roglic is niet bepaald een eendagsvlieg en gaat dit jaar gewoon door op zijn elan. In de UAE Tour, zijn eerste rittenkoers van het seizoen, reed hij autoritair naar de eindzege. In Tirreno-Adriatico won hij met het kleinste verschil - amper 1 seconde - door toe te slaan in de slottijdrit naar San Benedetto del Tronto en Adam Yates alsnog uit de blauwe leiderstrui te fietsen. Een mooi seizoensbegin voor de talentrijke Sloveen, maar hét hoofddoel is de Giro. "Hij wordt een taaie klant", moest Tom Dumoulin zowel in de UAE Tour als in Tirreno-Adriatico vaststellen. "Primoz toont echt grote klasse en was vorig jaar al erg goed tot en met de Tour. Wellicht zal dat nu niet anders zijn."

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.