De Giro staat voor de deur, en dus mogen wielerliefhebbers opnieuw hun beste Italiaans opdiepen: Grande Partenza, Cima Coppi, ultimo chilometro ... Waar kunnen we als tifosi van de Lage Landen zoal naar uitkijken? Wij hebben het voor u samengevat in 26 trefwoorden: het ABC van de 102e Ronde van Italië.

A: ALPEN EN DOLOMIETEN

Geen Giro d'Italia zonder een passage door de Alpen en de Dolomieten. Ook dit jaar dient het parcours van de Ronde van Italië zich aan als een uitdagende beproeving voor liefhebbers van het betere klimwerk, zij het dan vooral in de tweede en derde week. De hoogtepunten zijn - letterlijk en figuurlijk - de klim naar Montoso in rit 12 (8,9 km à 9,4 %), de slotklim naar Ceresole Reale in rit 13 (20,3 km à 5,3 %), de slopende veertiende rit naar Courmayeur met onder meer de Colle San Carlo (10,5 kilometer à 9,8 %) en het loodzware drieluik in de slotweek, inclusief de 228 kilometer lange koninginnenrit naar Ponte di Legno (rit 16). Vuurwerk verzekerd!

 

B: BOLOGNA

Bologna vormt dit jaar het decor voor de zogeheten 'Grande Partenza', de prestigieuze start van de Giro. De heren renners nemen het vertrek in de binnenstad en stuiven op hun eentje naar het 8,2 kilometer verderop gelegen Santuario della Madonna in San Luca. De steile slotklim met de prachtige naam Colle della Guardia (2,1 kilometer à 9,7 % en 16 % max.) zal als scherprechter fungeren in deze eerste race tegen de klok. Meteen een prima kans voor de klassementsmannen om het roze te grijpen! Of steekt onze eigenste Victor Campenaerts hen stokken in de wielen?

 

C: CIMA COPPI

Al sinds 1965 wordt de hoogste bergtop in de Ronde van Italië bestempeld als de 'Cima Coppi', ter eer en glorie van vijfvoudig winnaar Fausto Coppi. Voor de zevende keer in de 102-jarige geschiedenis zal de Passo di Gavia (17,3 kilometer à 7,9 % en 16 % max.) als het dak van de Giro fungeren. De renners zullen de 2.621 meter hoge bergpas beklimmen tijdens de koninginnenetappe (rit 16), waarna ze ook nog eens de grillige Mortirolo voor de wielen geschoven krijgen. Geen pretje! Gelukkig zijn de stijgingspercentages van de Gavia relatief gelijkmatig, al kan het op de top wel gruwelijk koud zijn. Coppi wordt deze Giro overigens ook op een andere manier geëerd. Het is immers zeventig jaar geleden dat Il Campionissimo voor het eerst de dubbel Giro-Tour won. De basis voor de eindzege in eigen land legde hij in de monsterlijke rit tussen Cuneo en Pinerolo, via een epische solo van 192 kilometer. Ook in deze Ronde van Italië staat er een etappe tussen Cuneo en Pinerolo op het programma (rit 12), al is het (helaas) wel een lightversie zonder befaamde Alpenreuzen.

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.