Twee jaar geleden sloeg Tom Dumoulin de hele wielerwereld - inclusief zichzelf - met verstomming door prompt de Giro te winnen. Na een mooie tweede plaats in de editie van vorig jaar hoopt de Nederlandse klasbak opnieuw raak te treffen in zijn favoriete grote ronde. Wij peilden naar zijn verwachtingen en ambities.

Neen, het was niet gepland dat Tom Dumoulin voor de Giro van 2019 zou kiezen. Ja, hij won de Giro van 2017 en eindigde vorig seizoen knap tweede na Chris Froome, maar dit zou in principe het jaar worden waarin hij resoluut zijn kans zou gaan in de Ronde van Frankrijk. De voorstelling van het Tourparcours in oktober van vorig jaar bracht hem echter van de wijs. Het toeval wilde dat hij op dat moment net op huwelijksreis was met zijn vrouw Thanee. De bestemming in kwestie: Nepal. Toen Dumoulin zijn mobiele telefoon verbond met het lokale wifinetwerk, kon hij het niet nalaten om het nieuwe Tourparcours even te bekijken en begon hij te twijfelen. Later werd ook het parcours van de Giro bekendgemaakt en kwam KPMG, een van de trotse sponsors van de ploeg, op de proppen met een specifieke data-analyse. Dumoulin had volgens het achterliggende algoritme meer kans op Giro-winst dan op een eerste Tourzege. En dus werd de knoop finaal doorgehakt. De Giro wordt het hoofddoel van 2019, en de Tour neemt Dumoulin er nadien ook nog bij. Wat meteen ook betekende dat de Nederlandse rondehoop nog maar eens zijn geliefde Amstel Gold Race moest missen omdat er in die periode een hoogtestage op het programma stond. Uiteraard met het oog op de Giro ...

Doe jij dat eigenlijk graag, die vele trainingskampen?
Dumoulin: "Tja, trainingskampen zijn het nieuwe koersen. Vroeger reden renners meer dan honderd wedstrijden per jaar en zagen ze dat vaak als de ideale voorbereiding op een volgende race, maar ik merk - en ik niet alleen - dat een hoogtestage heel goed werkt. Ik word er zelf alleszins echt beter van. Doe ik het graag? Ja en neen. Ik vind het wel leuk om in die bergen te trainen, maar het duurt altijd wel lang en je bent als wielrenner al zo vaak van huis. Maar het hoort er gewoon bij als je het maximum uit je carrière wil halen."

Je zal zestien koersdagen op de teller hebben voor de Giro. Dat is niet gek veel ...
"Neen, klopt, maar het is gewoon zo. Die trainingsstages zijn nu eenmaal een must."


PRIMOZ EN VINCENZO

Je botste zowel in de UAE Tour als in Tirreno-Adriatico op een sterke Primoz Roglic. Ben je gauw onder de indruk? Wat denk je dan? 'Verdorie, die rijdt goed?' Of eerder: 'Nee, die is veel te vroeg in vorm'?
"(lacht) Nou, vorig jaar was hij ook heel sterk in het prille voorjaar en hield hij die goede vorm aan tot en met de Tour de France. Daarna vielen zijn resultaten misschien een beetje tegen, maar goed: ik onthoud vooral dat hij gedurende een lange periode heel goed was, dus ik vermoed dat hij dat dit jaar ook wel zal kunnen volhouden. Hij wordt een te duchten concurrent voor de Giro, vast en zeker. Een goede Roglic is moeilijk te verslaan. Het zal een felle strijd worden, maar ik kijk natuurlijk niet alleen naar hem."

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.