Heb je regelmatig last van je darmen na een intensieve training of wedstrijd? Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab, legt uit wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kan doen.

VRAAG: Ik heb regelmatig last van mijn darmen na een intensieve training. Waaraan kan dit liggen en wat kan ik eraan doen? Voor trainingen eet ik doorgaans witte beschuiten met confituur en tijdens het fietsen overleef ik op isotone sportdrank en een energiereep ...

ANTWOORD:
Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab: "Als er geen medische oorzaak is voor dat vervelende euvel (een sluimerende darminfectie of andere spijsverteringsproblemen), dan zijn er verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Zo zal de doorbloeding van het spijsverteringsstelsel tijdens inspanningen bijvoorbeeld afnemen omdat je spieren meer bloed en zuurstof nodig hebben. Als je hartslag 70 % van je VO2 max bedraagt, vermindert de doorbloeding van je maag en darmen met 70 tot 80 %. Het zuurstoftekort in je darmen kan in het slechtste geval een urgente drang tot ontlasting uitlokken. Ook stress kan een negatieve invloed hebben op je spijsvertering.

Wat je al dan niet eet en drinkt voor, tijdens en na een training is uiteraard ook van tel. Als je te weinig drinkt en het vochtverlies tijdens het zweten dus niet voldoende aanvult, komt de bloedtoevoer in je maag en darmen nog meer in het gedrang. Hoe slechter je gehydrateerd bent, hoe groter de kans dat je darmen beginnen tegen te pruttelen. Tracht dus steeds voldoende te drinken! De ideale sportdrank bevat 6 tot 8 % koolhydraten en 1 à 1,5 gram zout per liter. Check op de verpakking of dit het geval is en drink 500 à 750 ml per uur (in volumes van 125 à 250 ml per kwartier).

Als er minstens drie uur tussen je laatste maaltijd en je training zit, dan kan je het in principe bij gezonde en gevarieerde voeding houden en mag je zeker nog een volwaardige maaltijd verorberen (volkorenpasta met vetarme saus, havermout met sojamelk en gedroogd fruit, vetarme pannenkoeken, boterhammen met 50 % zoet en 50% hartig beleg ...). Heb je minder tijd tussen je laatste maaltijd en je training, dan kan je volgende zaken best vermijden om je maag en darmen niet al te zeer te belasten: een grote hoeveelheid vezels (volkoren graanproducten) en eiwitten, vetrijke voeding, rauwkost, noten, pikante kruiden, cafeïne en alcohol.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.