Geen enkele wielerliefhebber zal ontkennen dat Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven en Oliver Naesen ijzersterke coureurs zijn. Toch zijn deze drie klasbakken nog steeds op zoek naar hun eerste grote klassieke overwinning. Wij vroegen hen hoe ze daar dit voorjaar verandering in willen brengen.

SEP VANMARCKE: "KOMAF MAKEN MET DE PECH"

Sep Vanmarcke (30) kwam in 2012 binnen langs de grote poort met een zege in de Omloop Het Nieuwsblad. Het is intussen zeven jaar geleden dat hij Tom Boonen verschalkte in een sprint-à-deux. Iedereen voorspelde hem een gouden toekomst en ook Vanmarcke zelf legde de lat hoog, maar na die overwinning kon hij nog maar zes keer juichen. Te weinig, en vooral nooit meer in een grote wedstrijd op Vlaamse bodem. Sinds zijn rit- en eindzege in de Ster ZLM Toer (2016) duurde het bijna duizend dagen vooraleer hij de handen opnieuw in de lucht mocht steken - eind februari van dit jaar in de openingsrit van de Tour du Haut-Var.

Hoe blik jij eigenlijk terug op 2018? Ben je tevreden?
Sep Vanmarcke: "Neen, ik ben niet tevreden."

Je voorjaar was toch beter dan in 2017, met derde plaatsen in de Omloop het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen, een zesde stek in Parijs-Roubaix en een zevende plek in de E3 Harelbeke?
"Klopt, mijn voorjaar liep eigenlijk perfect tot die grote valpartij in Harelbeke. Sindsdien kampte ik met een ribblessure en kon ik nog amper slapen. Nadien kwam ik nog behoorlijk goed voor de dag in de Ronde van Vlaanderen (dertiende) en Parijs-Roubaix (zesde), maar die laatste percentjes om zelf het verschil te kunnen maken ontbraken. Ik kon mee met de beteren, maar ik kon er niet van wegrijden. Dat was wel een ontgoocheling. Val ik niet, dan speel ik wél mijn rol in die finales."

 

JASPER STUYVEN: "HET IS TIJD VOOR EEN UITSCHIETER"

Jasper Stuyven toonde zich Mister Regelmaat in het voorjaar van 2018. Hij werd vierde in de Omloop Het Nieuwsblad, tiende in Milaan-Sanremo, zesde in de E3 Harelbeke, negende in Gent-Wevelgem, zevende in de Ronde van Vlaanderen en vijfde in Parijs-Roubaix. Van een uitschieter was echter geen sprake, en daar wil hij dit jaar graag verandering in brengen. "Ik voel dat ik weer een stap vooruit heb gezet", klinkt het bij de ambitieuze Leuvenaar. "Vorig seizoen ging mijn naam niet vaak over de tongen na de voorjaarskoersen, terwijl ik wel een mooie reeks heb neergezet. De ambitie voor 2019 is dezelfde als vorig jaar: voluit mikken op een zege in een (semi)klassieker. Finales rijden is mooi, maar ik rijd om te winnen."


OLIVER NAESEN: "IK HEB IETS RECHT TE ZETTEN"

Oliver Naesen (28) is nog altijd maar aan zijn vijfde profjaar bezig. In 2014 combineerde hij het wielrennen nog met een job als koerier. "Sommige collega's durven weleens klagen - weeral een reisdag, weeral een verre verplaatsing ... - maar ik vergeet nooit waar ik vandaan kom", zegt de sympathieke Oost-Vlaming. "Ik weet wat het is om 's morgens om vijf uur uit je bed te moeten, een hele dag te werken en daarna nog te trainen. Een renner leidt een luxeleven. Met die wetenschap in het achterhoofd stoom ik mezelf maar al te graag klaar voor de klassiekers. Je wil gewoon goed zijn in die periode, en zeg nu zelf: in januari trainen in het Spaanse zonnetje, bij een aangename temperatuur van 16 graden, het kan erger (lacht)."

In 2019 wil hij de pech achter zich laten. "Ik mag er niet aan denken dat ik nog eens zo'n voorjaar als in 2018 zou moeten rijden", blikt hij vooruit. "Ik had enorm goede benen en liet op training waarden optekenen die stukken beter waren dan het jaar voordien, maar ik heb het nooit kunnen tonen. Afgelopen winter heb ik opnieuw enorm hard getraind, op mijn voeding gelet en echt niets aan het toeval overgelaten, in de hoop enkele fraaie resultaten te kunnen boeken (wat met een tweede plek in Milaan-Sanremo al uitstekend gelukt is, red.). Onlangs deed ik nog eens de spiegeltest. Ken je dat? Wel, dan ga je voor de spiegel staan en kijk je naar de aderen op je benen. En naar je strakke buik (lacht). Wel, dat zag er prima uit, het was een uitstekende test. Dat geeft vertrouwen."

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.