Hoe rijd je het best over kasseien? Waarop moet je letten en aan welke zaken moet je net geen aandacht besteden? Deze en tal van andere vragen legden we voor aan een man die het kan weten: Mathew Hayman, winnaar van Parijs-Roubaix in 2016 en sinds kort profrenner af. Dokkeren voor dummies in vijftien thema's!

"Parijs-Roubaix zal altijd speciaal blijven voor mij. Ik reed de koers zeventien keer, bereikte telkens de finish en won bij mijn vijftiende poging." Weinig renners in het peloton hebben zo´n sterke band met en zoveel ervaring in ´de Hel van het Noorden´ als Mathew Hayman (40). Het inspireerde ons om de geheimen van de Helleklassieker te ontfutselen bij de Australische Belg, die sinds enkele maanden van zijn wielerpensioen geniet. "Je moet altijd blijven rijden, dat heb ik van Marc Wauters geleerd."

Onze plaats van afspraak is hotel Lepelbed in Melle, waar Mitchelton-Scott zijn tenten heeft opgeslagen voor het openingsweekend. In het Australische WorldTour-team is Mathew Hayman een manusje-van-alles geworden: raadgever, materiaaltester, ploegleider en mentor. Hij heeft er net de verkenning van de finale van de Omloop Het Nieuwsblad opzitten. In het zadel, welteverstaan. "Al is fietsen nu niet langer het eerste waar ik aan denk als ik wakker word", glimlacht de minzame Hayman wanneer hij in de bar een welverdiende trappist onder de neus geschoven krijgt. "Ik ga ook niet meer zo vermoeid door het leven en kan eindelijk meer papa zijn. Al zal ik wel altijd blijven fietsen omdat het zo veel voordelen met zich meebrengt. Ik wil fit door het leven gaan, en op de fiets kan ik alles gemakkelijk op een rijtje zetten. Je mag ook niet te bruusk stoppen als je zo lang prof bent geweest."

Een periode van negentien jaar dus, met de winst in Parijs-Roubaix - intussen drie seizoenen geleden - als absolute en onverwachte hoogtepunt. In zijn woning in het Limburgse Lanaken hangt de fiets waarop hij die dag won tegen de muur. "Met het stof er nog op", grijnst Hayman. Wij overlopen samen met de ervaren kasseispecialist vijftien thema´s die van belang zijn voor zij die eveneens de beruchte stenen te lijf willen gaan.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.