Zitcomfort is een van de bepalendste factoren voor je fietsplezier. Daarom gingen we aan de slag met de nieuwste fietsbroeken en zadels. Naast zeven mannenbroeken lieten we ook twee exemplaren voor vrouwen testen door onze experte ter zake.

Een wielrenner en wielertoerist herken je nog het snelst aan zijn of haar strakke koersbroek. Het ziet er volgens sommigen niet altijd appetijtelijk uit, maar zo'n spannende outfit is essentieel om je tijd in het zadel zo comfortabel mogelijk door te brengen. Wij waren op onze eerste racefiets alvast snel overtuigd van de overstap naar een echte fietsbroek. Maar waarop moet je letten als je op jacht gaat naar de perfecte koersbroek?

 

HET ZEEM

Het meest kenmerkende aan dit kledingstuk is het zeem. Oorspronkelijk was dit van leer gemaakt en moest het ingesmeerd worden met broekvet. Wie nu nog broekvet gebruikt, doet dat om de wrijving te verminderen en bacteriĆ«n geen kans te geven, maar wie over een goede broek en een perfect passend zadel beschikt, heeft in principe minder nood aan dergelijke producten. Zemen zijn er in allerlei kleuren en diktes - en krijgen vaak veelbelovende benamingen - maar je moet vooral kiezen voor het exemplaar dat het best bij jou past. Toch zijn er enkele algemene regels die je in acht kan nemen. Zo moet je erop letten dat de stiksels waarmee het zeem aan de broek bevestigd is goed mee kunnen rekken. Alle goede broeken gebruiken daarvoor een losse steek die het zeem laat meebewegen met de rest van de broek. Elke broek uit de test scoort goed op dat vlak, maar je zal vooral problemen tegenkomen bij de goedkoopste modellen.

De keuze voor een dun of dik zeem hangt af van jouw voorkeuren en jouw rijstijl. De belangrijkste bemerking daarbij is dat een dik zeem niet per se comfortabeler is, want een te dik exemplaar kan de weke delen soms te veel afknellen. Een te dun zeem is quasi nutteloos. Nog belangrijker dan de dikte is de dichtheid van het schuim. Als je het zeem met de hand indrukt, mag je vinger er niet doordrukken. Een dikker comfortzeem is vaak beter voor wie er een rustig tempo op nahoudt, terwijl snelle fietsers een iets dunner zeem kunnen verdragen. Uittesten en nagaan wat bij jou past is de boodschap!

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.