Sinds vorig jaar mag de voorjaarsklassieker Dwars door Vlaanderen pronken met het label 'buiten categorie'. 14 van de 18 WorldTour-ploegen zullen op 26 maart in Roeselare aan de start staan en nadat eerder al Alejandro Valverde zijn komst bevestigde, heeft nu ook Bradley Wiggins toegezegd. Beide toppers komen kennismaken met de Vlaamse kasseien en met ... de Kattenberg.

Op 26 maart wachten alvast 3 kasseistroken en 11 hellingen op het peloton. Na 111 km komt de tweede helling van de dag, de Kattenberg. Een grote onbekende is deze helling niet, want in het verleden werd ze al regelmatig opgenomen in voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen (1956, 1997 en 1998) en de Omloop Het Nieuwsblad (1990, 2005 en 2006).

 

Ook tijdens de E3 Harelbeke van 2012 moesten de renners de Kattenberg bedwingen, al stond die toen niet gecatalogeerd als een officiŽle helling. In de achtervolging op een pas ontsnapte kopgroep van negen met onder anderen Kevin Hulsmans en Oscar Gatto ging het er in het peloton heel snel aan toe, want de klimtijden die toen op Strava werden geregistreerd, staan nog steeds bovenaan.

 

WIE IS DE KONING(IN) VAN DE KATTENBERG?

Strava is een applicatie waarmee fietsers hun prestaties met elkaar kunnen vergelijken over bepaalde trajecten, meestal hellingen. Je hoeft enkel de app te downloaden en te installeren op je smartphone, of je online te registreren en je gps-gegevens na afloop van je rit te uploaden. Interessant bij de app is dat Strava automatisch registreert wanneer je over een bestaand segment fietst. Na de rit kun je jouw fietsgegevens doorsturen naar de website. Op die manier ontstaat er voor elke bestaande helling een rangschikking: de snelste man en vrouw krijgen van Strava de titel van 'koning' en 'koningin' van die helling.

 

De snelste tijd op de Kattenberg staat sinds 23 maart 2012 op naam van Edward 'Ted' King. Tijdens de E3 Harelbeke realiseerde de Amerikaanse renner, die intussen al aan zijn vierde jaar bij Cannondale toe is, een tijd van 1:23 of een gemiddelde van 30,7 km/u. Hij was die dag 4 seconden sneller dan Niki Terpstra. Begin vorig jaar zorgde de Gentenaar Denis Dossche voor een huzarenstukje door op training de tijd van Terpstra te evenaren.

 

Wij belonen alvast de snelste cycling.be-lezer(es). Plaats je Strava-tijd op de Kattenberg op onze Facebook-wall en wij plaatsen de top vijf in het volgende nummer van cycling.be!

 

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

Extra's

Bookmark and Share