Powered by Sport.be Powered by Sport.be
Deze maand
Fietsen met Kevin Pauwels
Bij alle trainingen van Kevin Pauwels is steevast zijn mentor Marc Herremans betrokken. De triatleet is sinds enkele jaren de vaste toeverlaat van de stille man uit de Noorderkempen.
Kevin, waarom loopt het dit seizoen wat minder dan vorig jaar?
"Ik denk niet dat er één bepaalde reden is. Het is eerder een samenloop van omstandigheden. In vergelijking met vorig seizoen zijn de omlopen bijvoorbeeld een stuk zwaarder door het slechtere weer. Dat speelt zeker niet in mijn voordeel. Ten tweede had ik ook al een flinke portie pech. Zowel valpartijen als materiaalpechtoestanden hebben al enkele keren roet in het eten gegooid. En tot slot rijden Nys en Albert dit jaar op een hoger niveau rond dan vorig jaar. Nys verpulvert op training zijn records en lijkt alleen maar te verbeteren met de jaren, terwijl ook Albert snoeihard aan het rondfietsen is. Dat alles maakt dat ik voorlopig tevreden moet zijn met een plaats op of net naast het podium."

Denk je dat natte winters jou voor de rest van je carrière parten zullen spelen?
"Hopelijk maak ik op dat vlak nog wat vooruitgang. Al moet je jezelf ook niks wijsmaken, ik ben 28 jaar en dus is dit mijn beste periode. Ik ga geen spectaculaire vooruitgang meer maken. Snelle omlopen hebben me nu eenmaal altijd goed gelegen, terwijl ik in de modder helemaal dreig weg te zakken. Dat ik een zwakke rug heb die het zware werk minder goed verteert, speelt zeker mee. Maar als ik echt in supervorm ben, dan lukt het mij wel om op die omlopen goed uit de verf te komen. Zo reed ik vorig seizoen prima in Ronse, op de Koppenberg en ook in Asper-Gavere. In Baal beperkte ik dan weer de schade op Nys die op zijn omloop nochtans vaak minuten wegrijdt van de tegenstand. Niel of Loenhout daarentegen zal me nooit liggen."

In het begin van je carrière dreigde je in zware wedstrijden ver teruggeslagen te worden, dat lijkt nu een beetje veranderd. Hebben klassementsambities ervoor gezorgd dat je op een mindere dag het karakter opbrengt om de schade te beperken?
"Die ambities hebben er zeker invloed op, al blijft het een teer punt van me. In wedstrijden waarvan ik op voorhand weet dat ze me niet liggen, heb ik het moeilijk om me op te laden. Op die momenten ontbreekt mij vaak dat tikkeltje karakter om het onderste uit de kan te halen. Het is zeker een werkpunt. Nochtans heb ik er op training geen last van, dan kan ik wel heel diep gaan. Een wedstrijdsituatie is anders, je moet meer berekend rijden, wat overhouden voor wat nog komen moet en anticiperen."

Lees het volledige artikel in de Cyclo Sprint van december.

Extra's

Reacties op dit artikel