Powered by Sport.be Powered by Sport.be
Deze maand
Sur Place op Lanzarote
Wanneer het in Belgiė te koud en te nat is om goed te kunnen trainen, vliegen professionele wielrenners, maar ook andere fietsliefhebbers, naar de immer warme Canarische Eilanden.
Na een taxirit van een halfuurtje wandel ik Club La Santa binnen. Weer een half uur later fiets ik het hotel buiten op een nieuwe carbon fiets: een Cannondale SuperSix Ultegra. "Het is omslachtig en duur om zelf je fiets mee te brengen naar Lanzarote. Daarom hebben wij hier een fietspark met professioneel materiaal. Elk jaar worden de fietsen vernieuwd. Atleten moeten hier goed materiaal ter beschikking hebben," stelt Laurent Sillon, directeur van de fietsafdeling van Club La Santa. Laurent stippelde twee tochten voor me uit. Vandaag heb ik nog een halve dag en stuurt hij me naar het westelijke deel. Daar fiets ik voorbij Tinajo het Parque Natural de Los Volcanes binnen. Het landschap is er desolaat en indrukwekkend tegelijk: overal eindeloze lavavelden, met halfingestorte vulkaankegels (caldera's). Hoewel het eiland vijftien miljoen jaar geleden ontstond, is dit landschap het gevolg van een lange reeks vulkaanuitbarstingen tussen 1730 en 1736. Elf dorpen verdwenen toen onder de hete lava.

In het boomloze landschap waait de zuidwestenwind schuin op kop. Dat is uitzonderlijk, want Laurent vertelde me dat je meestal af te rekenen hebt met een koelere passaatwind uit het noordoosten. Ik fiets voorbij de eenzame Caldera Blanca naar het Parque Nacional de Timanfaya. Dat is het hart van het vulkaangebied dat extra bescherming geniet. Ik betaal 8 euro om de drie kilometer lange weg naar een uitzichtpunt op te mogen. Verder mag je alleen door in een bus te stappen en je rond te laten rijden. Ik ben hier om te fietsen en keer dus terug. Al is die 8 euro wel veel voor drie kilometer heen en terug. Het landschap is weliswaar prachtig...

Lees het volledige artikel in de Cyclo Sprint van december.

Extra's

Lanzarote praktisch
Lanzarote is een van de Canarische eilanden. Die behoren tot Spanje, maar liggen voor de kust van Afrika in de Atlantische Oceaan. Het grootste deel van het eiland bestaat uit lavavelden. De meest recente vulkaanuitbarstingen dateren uit de 18e eeuw en 1824.

Erheen
Lanzarote ligt op ruim vier uur vliegen van Brussel. 's Winters kun je er alleen met Ryanair rechtstreeks heen. Vertrekken kan vanuit Charleroi of Eindhoven. Vanaf de lente (april) vliegen ook Thomas Cook en Jetair rechtstreeks vanuit Zaventem.

Klimaat
In de winter blijft het eiland aangename temperaturen bieden. Tijdens mijn verblijf in oktober steeg het kwik nog boven 30°C. Ook in januari en februari (de koudste maanden) wordt het overdag nog 20°C warm. Fietsen kan er altijd in korte mouwen en korte broek. Het regent er bijna nooit.

Fietsen
Het eiland is maximaal 21 kilometer breed en 63 kilometer lang. De oppervlakte is dus ideaal om te fietsen. Het hoogste punt van Lanzarote ligt op 681 meter. Het eiland heeft enkele pittige beklimmingen in petto (Femes, Mirador de Harķa, Tabayesco), maar toch is het eerder de wind die afmattend is voor fietsers. Die waait meestal strak uit het noordoosten. Behalve aan de zuidkust - de buurt van hoofdstad Arrecife en Puerto del Carmen - rijdt er nergens veel verkeer en is het rustig fietsen. In Spanje geldt de helmplicht voor fietsers.

Hotel
We verbleven in Club La Santa. Dit is een bekend sporthotel aan de noordkust van het eiland, bij het dorp La Santa. Het is een goede uitvalsbasis om het eiland met de fiets te verkennen. Veel professionele sporters (vooral triatleten, maar ook wielerteams en atleten) plannen hier hun winterstages. In hun zog volgen ook vrijetijdssporters.

Fiets huren
De faciliteiten in het hotel zijn op maat van de sportieve gasten. Zo is er een olympisch openluchtzwembad en staan er zeer degelijke racefietsen ter beschikking (in totaal 270 huurfietsen). De huur van een Cannondale CAAD 8 is inbegrepen in de hotelboeking; voor een carbon Cannondale SuperSix Ultegra moet je wel extra betalen. Er zijn regelmatig wielerstages, met ex-profs, waaraan iedereen kan deelnemen. Club La Santa verkoopt een boekje met mogelijke routes op het eiland, met afstanden en profielen. Binnenkort zullen ook routes op gps aangeboden worden. Alle info vind je via www.clublasanta.com.

Onze route
De eerste dag fietste ik een lus van 85 kilometer door het Nationaal Park Timanfaya, naar El Golfo en terug via de steile klim naar Femes en de wijnhuizen van La Gerķa door het Parque Natural de Los Volcanos naar La Santa. De tweede fietsdag (115 kilometer) ging langs de surfstranden van Famara en de oude hoofdstad Teguise. Via de lange klim naar Harķa reed ik helemaal door naar het noorden voor het prachtige uitzicht bij Mirador del Rio. Langs de desolate noordoostkust keerde ik terug naar Teguise en La Santa. Beide routes gecombineerd volgen min of meer de route van het fietsgedeelte van de Ironman van Lanzarote. Die wedstrijd wordt elk jaar in mei georganiseerd.
Download de route naar El Golfo hier. 
Download de route naar Mirador del Rio hier.

Algemene info
www.turismodecanarias.com
Reacties op dit artikel