De 88ste editie van de Baloise Belgium Tour gaat op woensdag 23 mei van start in Buggenhout en kent zijn winnaar op zondag 27 mei in Tongeren. Alle etappes zijn nu bekend. Ze zijn bewust kort gehouden en hebben enkele plaatselijke ronden aan start en/of finish om het attractiever te maken.

Buggenhout is de gastgemeente voor de start van de eerste grote wielerafspraak in België na de voorjaarsklassiekers. Ook de ploegenpresentatie - de avond voordien, op dinsdag 22 mei - vindt er plaats. Op het Kerkplein worden vanaf 18u de deelnemende ploegen en renners uitgebreid aan het publiek voorgesteld, een muzikaal optreden sluit de avond af.

De ochtend erna moeten de renners echt aan de bak in de eerste rit in lijn die niet alleen start, maar ook finisht in Buggenhout. Het wordt een biljartvlakke etappe en dat geeft de sprinters de kans zich te tonen. De sterksten onder hen kijken ongetwijfeld ook uit naar de tweede rit, van Lochristi naar Knokke-Heist met aankomst op de Wandelaar, een klassieker binnen de Baloise Belgium Tour die weer heel wat wielerliefhebbers naar de kust zal lokken.

In Bornem zal de korte tijdrit over 10,6 km op vrijdag 25 mei voor een eerste schifting in het algemeen klassement zorgen. Naar goede gewoonte staat op zaterdag in de provincie Luik de koninginnenrit op het menu, met dit jaar start en aankomst in Wanze. In de pittige finale wachten o.a. de Muur van Hoei (1300m à 9,8%), de Côte d' Ereffe (2200m à 5,9 %) en de Côte Chemin du Comte (2700m à 5,1 %). Op de slotdag rijdt het peloton vanuit startplaats Landen dwars door Haspengouw naar Tongeren, waar net als vorig jaar de eindstrijd zal losbarsten om de overwinning.

In 2017 won Jens Keukeleire de Baloise Belgium Tour dankzij de bonificatieseconden in de Gouden Kilometer en gaf zo o.a. Cavagna, Martin en Gilbert het nakijken.

"De lengte van de etappes is bewust ingekort", vult Nick Van Den Bosch van organisator Golazo aan. "Kortere ritten staan garant voor een aantrekkelijkere koers. We zorgen ook zoveel mogelijk voor enkele plaatselijke ronden aan de start en finish om het voor de supporters langs de kant attractiever te maken."

BALOISE BELGIUM TOUR 2018 - RITTENSCHEMA:

Dinsdag 22/5: ploegenpresentatie in Buggenhout
Woensdag 23/5: Buggenhout - Buggenhout (179 km)
Donderdag 24/5: Lochristi - Knokke-Heist (162 km)
Vrijdag 25/5: ind tijdrit : Bornem - Bornem (10,6 km)
Zaterdag 26/5: Wanze - Wanze (151,5 km)
Zondag 27/5: Landen - Tongeren (158 km)