Zico Waeytens heeft een geanimeerde slotetappe met aankomst in Tongeren gewonnen. De renner van Giant-Alpecin was in de oudste stad van België sneller dan Daniel McLay en Timothy Dupont. Dries Devenyns is eindwinnaar.

De renners gingen om 11u20 van start in Tremelo en legden de eerste lokale ronde van twaalf kilometer geneutraliseerd in groep af. Na een rustige aanhef spatte de wedstrijd ter hoogte van de eerste kasseistrook in Borgloon onder impuls van Etixx-Quick Step, Topsport Vlaanderen-Baloise en een bedrijvige Wout Van Aert volledig uit elkaar. Een vlucht met alle favorieten zorgde even voor afscheiding, maar raakte door een gebrekkige verstandhouding nooit helemaal weg.

HEMELSLUIZEN GAAN OPEN, ETIXX-QUICK STEP IN HET OFFENSIEF

Bij het ingaan van de drie plaatselijke rondes in Tongeren was het dan toch prijs. De hemelsluizen gingen open en Etixx-Quick Step nam nam de wedstrijd in handen. Guillaume Van Keirsbulck gooide een eerste bommetje en kreeg daarna het gezelschap van Tony Martin en Iljo Keisse. Glipten mee in hun spoor: Boy Van Poppel (Trek-Segafredo), Ruslan Tleubayev (Astana), Angel Vicioso (Katusha), Jimmy Janssens (Team 3M), Christophe Prémont (Veranda's Willems), Toon Aerts (Telenet-Fidea), Jonas Ahlstrand (Cofidis) en Sébastien Delfosse (Wallonie-Bruxelles).

In een geanimeerde finale bleven Keisse en Delfosse het langste voorop, maar onder impuls van Veranda's Willems werd het duo op vijftien kilometer van de streep terug tot de orde geroepen. Van Aert, Sylvain Chavanel, Tom Jelte Slagter en Frederik Backaert probeerden in de slotfase het gewriemel in het peloton nog te ontlopen, maar een groepssprint was onvermijdelijk. Daarin toonde Zico Waeytens zich de snelste voor Daniel McLay en Timothy Dupont.

EINDZEGE VOOR DEVENYNS

In de slotrit werd de rode Lotto leiderstrui van Dries Devenyns uit verschillende hoeken aangevallen, maar de kopman van IAM Cycling liet zich niet meer verrassen en schrijft na La Marseillaise en de derde etappe in de Baloise Belgium Tour nu ook de eindzege in de nationale wielerronde op zijn naam. Baptiste Planckaert is de laureaat in het Baloise puntenklassement, de eindeze in het Primus Haacht strijdlustklassement is voor Amaury Capiot.