Het volledige parcours van de 86e editie van de Baloise Belgium Tour is gekend. Met een proloog, een vlakke rit, een rit door de Vlaamse Ardennen, een geaccidenteerde koninginnenrit in de Ardennen en een slotetappe in en rond de oudste stad van België, biedt deze parcoursopbouw aan elk type renner kansen er een rit uit te pikken om zich te tonen

De Baloise Belgium Tour start op woensdag 25 mei in Beveren en eindigt na vijf dagen, op zondag 29 mei, in Tongeren. De wedstrijd behoort tot de hoogste categorie binnen de UCI Europe kalender (klasse H.C.). In een spannende editie vorig jaar ging de eindoverwinning naar Greg Van Avermaet, onze beste Belgische renner in 2015. De winnaar van de Flandrien-trofee en de Kristallen Fiets was in het eindklassement te sterk voor Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), één van de meest beloftevolle Belgische renners van het moment.

De Baloise Belgium Tour biedt ook mogelijkheden aan jong aanstormend talent en er nemen, naast de traditionele UCI ProTeam ploegen en ProContinentale ploegen, dan ook verschillende Belgische Continentale ploegen deel.

De officiële ploegenpresentatie vindt op dinsdag 24 mei plaats in het centrum van Beveren. Daar wordt op woensdag ook de proloog betwist over een biljartvlak parcours van 6 km.

Donderdag gaat het van Buggenhout naar Knokke-Heist. Vooraleer naar de traditionele aankomst op de Wandelaar in Knokke-Heist te rijden, trekt het peloton een lus met een eerste Primus tussensprint nabij de startlocatie in Buggenhout. In het recente verleden wonnen krachtpatsers als Greipel en Boonen deze etappe naar één van de mooiste Vlaamse kuststeden.

Op vrijdag starten de renners vanuit Knokke-Heist richting Herzele voor een etappe van 201 km. Na de eerste passage aan de finish volgt er twee maal een lus met de Valkenberg, Leberg en Berendries met als toetje, op 10 km van de streep, de bekende kasseistroken van de Paddestraat (2300m) en Lippenhovestraat (1200m).

De koninginnenrit op zaterdag start en eindigt in het Luikse Verviers. Hier komen uiteraard de klassementsrijders aan bod, met onderweg o.m. de beklimmingen van de Côte de Banneux, de Haute Levée en de Côte de la Redoute op weg naar de finish die gelegen is aan het voetbalstadion Stade Communal de Bielmont in Verviers.

Zondag start de slotetappe in fietsgemeente Tremelo, waar na de start en de eerste Primus tussensprint van de dag ook een feestelijke happening wordt voorzien met de huldiging van 'wielerinwoners' Sven Nys en Niels Albert tot ereburger van de gemeente. Vanuit Tremelo gaat het richting Tongeren met in de finale drie keer een lokale ronde met enkele nijdige kuitenbijters op het menu. In Tongeren kennen we na afloop de winnaar van de 86ste editie van deze nationale ronde.

Vorig jaar werd in de Baloise Belgium Tour voor het eerst het concept van de Gouden Kilometer geïntroduceerd. Na positieve reacties en een gunstige evaluatie van de UCI - jury zal ook dit jaar de 'Gouden Kilometer' worden opgenomen bij iedere rit in lijn. Op deze strook, die zich steeds in de laatste 20 à 25 km van iedere etappe bevindt, zijn er 3 bonificatiesprints gelegd (0-500-1000m), met telkens 3-2-1 seconden bonificatie te verdienen. De Baloise Belgium Tour wordt dagelijks rechtstreeks uitgezonden op onze nationale zenders (VRT en RTBF).