Baloise Belgium Tour 2015 start in Bornem
Dieter Vanderlinden
Op woensdag 27 mei 2015 zal de Baloise Belgium Tour van start gaan met een proloog in Bornem. Daags voordien vindt in de Antwerpse gemeente, die een erg rijke wielertraditie heeft, de ploegenpresentatie plaats.

"We zijn verheugd om na drie jaar met onze nationale ronde opnieuw te landen in de provincie Antwerpen", aldus organisator Rob Discart van Golazo sports. "Vooral het enthousiasme van de bestuurders onder leiding van burgemeester De Boeck en de constructieve sfeer waarin de gesprekken verliepen, waren belangrijke argumenten om de kandidatuur van Bornem te weerhouden."

"En er is ook de positieve ervaring van de Eneco Tour 2006, toen Bornem feilloos de start van een rit organiseerde. We zijn er dan ook van overtuigd dat we in mei 2015 kunnen uitkijken naar twee dagen wielerfeest in Bornem."

"Op dinsdagavond 26 mei vindt vanaf 18u30 de ploegenpresentatie plaats en daags nadien start de Baloise Belgium Tour met een proloog over +/- 6 km."

Burgemeester Luc De Boeck: "Ik ben zeer blij de start van de Baloise Belgium Tour in Bornem te gast te hebben. Hiermee kunnen we aanknopen bij onze rijke wielertraditie. Met dit groot evenement brengen we sport dichtbij de mensen. Het is één van de initiatieven waarmee we Bornem ook als sterk merk op de kaart willen zetten."

Die rijke wielertraditie van Bornem gaat terug tot de jaren '70. In 1972 (toen Walter Godefroot Eddy Merckx vloerde in de sprint) en in 1974 (toen Roger Swerts won) vond het BK wielrennen in Bornem plaats. Twee jaar later streek de Ronde van Frankrijk neer in Bornem. De rit vertrok in het Franse Le Touquet en het was Hennie Kuiper die zegevierde op de Puursesteenweg.

In 1978 werd het WK wielrennen voor universitairen georganiseerd in Bornem. In datzelfde jaar was er ook een natourcriterium met Roger De Vlaeminck als winnaar. In 1986 (bij de mannen) en in 1993 (bij de vrouwen) organiseerde Bornem een ritaankomst in de toenmalige Ronde van België. En in 2006 tot slot was er - zoals reeds eerder aangehaald - een rit in de Eneco Tour.

En niet alleen qua wedstrijdorganisatie heeft Bornem een rijke wielertraditie. Ook heel wat wielerkampioenen komen uit Bornem:

  • Eddy Pauwels: Meervoudig ritwinnaar in de Tour in het begin van de jaren '60 en drager van de gele trui.
  • Martin Van den Bossche: Compagnon van Eddy Merckx tijdens zijn Tourzeges.
  • Karel Rottiers: Kampioen van België bij de nieuwelingen in 1969, één jaar na zijn broer John Rottiers, en ritwinnaar in de tour van 1975.
  • Frank Van de Vijver: ex-profwielrenner en 3e op het WK voor amateurs in 1985.
  • Arthur Van de Vijver: Winnaar van verschillende profwedstrijden en ritwinnaar in de Vuelta.
  • Heidi Van de Vijver: leading lady van het Belgisch vrouwenwielrennen tussen 1990 en 2000.
De Baloise Belgium Tour 2015 - een rittenkoers van buiten categorie behorend tot de UCI Europe Tour - start op woensdag 27 mei en eindigt op zondag 31 mei. Het volledige rittenschema zal later bekendgemaakt worden. De Duitser Tony Martin was de winnaar van de Baloise Belgium Tour 2014.