De eindejaarsperiode is traditioneel een drukke periode voor crossers en veldritfans. Donderdag 28 december staat in Loenhout de zesde manche van de DVV Verzekeringen Trofee op het programma. Voor de vrouwen wordt het een feestelijke editie.

De Azencross viert donderdag een jubileum. De dames die in Loenhout aan de start staan mogen straks mee twintig kaarsjes uitblazen. En daar mag de organisatie trots op zijn. In 1998 stampte de Antwerpse gemeente de eerste internationale vrouwenveldrit in België uit de grond. De Nederlandse Daphny Van den Brand won de eerste editie en ging naar huis met een Eddy Merckx-fiets, maatje 61.

"Ik had toen zelfs nog geen echte crossfiets", herinnert Van den Brand zich, die zich met zes zeges en twaalf podiumplaatsen nog steeds de Koningin van de Azencross mag noemen. "Ik reed rond met een recht stuur op de fiets, zoals in het mountainbiken. Het was duidelijk dat de sport toen nog in haar kinderschoenen stond. Ik had geen idee waar de kleedkamers waren en in die tijd hadden we nog niet de financiële middelen om een mobilhome aan te schaffen. Dus kleedde ik me gewoon op straat om, voor ons autootje. De fotografen waren er snel bij om dat beeld vast te leggen."

Van den Brand zag de vrouwencross de voorbije decennia evolueren tot een spannende en internationale sport. "Het is jammer dat ik er nu niet meer tussen sta, maar ik mag mezelf wel één van de pioniers van de sport noemen. Misschien ben ik te vroeg gestopt (lacht). In België moest ik vaak bij de junioren rijden. Ze probeerden me dan aan de kant te duwen of zetten zich in mijn wiel. Om me dan in de laatste ronde te passeren. Verliezen van een meisje, dat zou pijn doen, hé. Nu komen alle wedstrijden op televisie. Ach, mijn tijd komt niet meer terug, maar misschien kunnen mijn twee dochters, Isa en Noa, me later opvolgen."

 

Op de coverfoto zie je Daphny Van den Brand in actie tijdens de Azencross in 2010.