Er heerste zondag dolle vreugde bij de mannen in het blauwe shirt op de slotdag van de Zesdaagse van Gent. Lees hier meer over de 'zesdaagsevreter' en 'de snelste in 't kuipke'.

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw wonnen voor het eerst als koppel in het Kuipke. De Ketele mocht al eerder het zegegebaar maken met Robert Bartko (2011) en Jasper De Buyst (2014). ' Vanaf dag één hebben wij laten zien dat er rekening met ons moest gehouden worden', verklaarde De Pauw. 'De eerste avond pakten we de leiding en die hebben we maar enkele keren moeten afstaan. Ons doel was immers direct een voorsprong uit te bouwen. Elke dag hebben we onze eerste plaats kunnen verdedigen, al kregen we zeker geen cadeaus van de andere teams. Ik kon bovendien nog eens schitteren tijdens de baanronden en verbrak zelfs het record. Dit is echt kicken.'

'Dit was misschien niet de meest spannende finale ooit in de geschiedenis van de Zesdaagse van Gent, maar daar maal ik niet om', vulde De Ketele aan. 'Wij winnen deze zesdaagse en daarmee basta. Er zijn dit seizoen nog maar zes zesdaagsen op de kalender. We leven hiervoor. Er moeten misschien wat meer koppels zoals ons bijkomen, maar het is niet onze fout dat wij er in Gent met kop en schouders bovenuit staken. Dit is onze stiel. Wie denkt dat hij het beter kan, die mag van mij hier aan de start verschijnen. Maar wij komen volgend jaar terug om te winnen. Het wereldkampioenschap is ons volgend doel. Zo kunnen we één van onze vele dromen, samen wereldkampioen worden, ook eens verwezenlijken', besloot De Ketele.

De 'Zesdaagsevreter'

Kenny De Ketele werd geboren in Oudenaarde op 5 juni 1985. Bij de beloften behaalde hij al een reeks nationale titels op de baan, in 2007 werd hij prof bij Topsport Vlaanderen, de van naam veranderde Vlaamse ploeg voor jong talent waarvan hij in 2017 nog steeds deel uitmaakt. Maar in zijn eerste profjaren moest hij opboksen tegen die andere Oost-Vlaming, Iljo Keisse. Toch bleven de nationale titels, in meerdere disciplines op de baan, De Ketele te beurt vallen. Met Keisse werd hij ook in 2008 en 2011 Europees kampioen in de ploegkoers. Nog in Europese kampioenschappen pakte hij in 2009 goud achter de derny. Met de Zwitser Bruno Risi won De Ketele in 2009 zijn eerste zesdaagse, die van Hasselt. Bij de start van het seizoen 2017-2018 had hij er dertien op zijn naam staan, zondag kwam er in het Kuipke nog één bij. Hij won drie keer de Zesdaagse van Gent: in 2011 met de Duitser Robert Bartko, in 2014 met Jasper De Buyst en in 2017 met Moreno De Pauw.

De jongste jaren vormt hij met De Pauw het te kloppen koppel. Het duo won al zes zesdaagses, waaronder twee keer die van Londen. Met Gijs Van Hoecke won De Ketele in 2012 de ploegkoers op het WK in Melbourne. Daar behaalden ze ook brons in de puntenkoers. In 2017 pakte de Oost-Vlaming zilver in de puntenkoers en brons in de ploegkoers op het WK in het Poolse Pruszkow. In de Zesdaagse van Gent 2017 lanceerde hij op de vierde avond zijn ploeg- en koppelgenoot De Pauw zodanig dat die zijn baanrecord over één ronde (van 166 meter), met twee honderdsten van een seconde aanscherpte tot 8,43 seconden. De snelheid bedroeg 71,1462 km per uur. Samen verbeterden ze op de derde wedstrijddag het baanrecord op de 500 meter tot 26,59 seconden.

'De snelste in het Kuipke'

De Pauw zag het levenslicht op 12 augustus 1991 in Sint-Niklaas. In de jeugdcategorieën behaalde hij al meerdere nationale titels in het baanwielrennen. Als junior won hij in 2008 zilver op het WK in Kaapstad, in de omnium. In 2014 tekende de renner een profcontract bij Topsport Vlaanderen-Baloise, waar hij nog steeds onderdak heeft. Hij bleef nationale titels binnenrijven en won in 2015 met ploeggenoot Kenny De Ketele de Zesdaagse van Londen. Het duo deed dit een jaar later over en pakte toen ook de zege in de Zesdaagse van Berlijn en Amsterdam. Samen schreven ze al zes zesdaagses op hun naam, zondag kwam daar die van Gent bij. In april 2017 werd het duo derde in de ploegkoers op het WK in Hongkong.