Kenny De Ketele en Moreno De Pauw staan op kop na de eerste nacht van de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent. De Belgen hebben 11 punten voorsprong op de Fransen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas.

Gents burgemeester Daniël Termont gaf dinsdagavond om 20u30 in het Genste Kuipke het startschot voor de 77ste editie van de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent. Kenny De Ketele en Moreno De Pauw vlogen er van bij de start in en pakten een zege in het eerste nummer van de avond, de puntenkoers.

Ook tijdens de ploegafvalling en de baanronde trokken zij het laken naar zich toe, wat hun puntenaantal op 40 bracht. De Belgen mochten zo als leiders beginnen aan de eerste ploegkoers, over 45 minuten, en dat met een voorsprong van 16 punten op de Franse wereldkampioenen Kneisky/Thomas en 25 op de Nederlanders Havik/Stroetinga.

Ook in de ploegkoers kozen De Ketele en De Pauw meteen voor het offensief. Na een onrustig koersverloop slaagden drie koppels (De Ketele/De Pauw, Stroetinga/Havik en De Vylder/Ghys) erin om de rest op één of meerdere ronden te zetten. Stroetinga en Havik wonnen de ploegkoers, maar konden, De Ketele en De Pauw de leidersplaats niet ontfutselen.

In de supersprint en de scratch sprokkelden De Ketele en De Pauw geen punten, maar dat deden ze wel door hun dernyreeks en de 500 meter te winnen. Het laatste nummer van de avond was opnieuw een ploegkoers. Kneisky en Thomas wonnen die en pakten een ronde terug op De Ketele/De Pauw, Havik/Stroetinga en Ghys/De Vylder.

De Ketele en De Pauw leiden met 77 punten, Kneisky en Thomas hebben er 66, Stroetinga en Havik 54 en De Vylder en Ghys 48. De andere teams volgen op één of meer rondes.