De Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent integreert woensdag drie wedstrijden voor renners met een handicap. Vier Vlaamse eliterenners, aangesloten bij G-sportfederatie Parantee-Psylos, nemen deel als Para-cycling Team Belgium en strijden tegen vier renners van Team GB.

De Vlaamse eliterenners met een handicap doen de laatste jaren altijd mee voor de medailles op internationaal niveau. Bewijs daarvan zijn de twee medailles op de Paralympische Spelen in Rio in 2016, maar ook de negen medailles die dit jaar behaald werden op de drie UCI World Cups.

In het baanwielrennen hebben we enkele specialisten, waaronder Diederick Schelfhout (C3, Quick-Step Floors Cycling Team) en Griet Hoet (B, Feniks), die beiden zullen deelnemen aan de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent. Diederick won in 2017 brons op het WK piste op de 3 kilometer individuele achtervolging. Griet reed op dat WK samen met haar pilote Anneleen Monsieur ook naar een bronzen plak in die discipline. Voor ons land komen tevens de talentvolle renners Ewoud Vromant (C2) en Niels Verschaeren (C5) aan de start van de Zesdaagse.

We nemen het met deze renners als Belgisch team op tegen Team GB. Het team uit Groot-Brittannië komt ook met de absolute wereldtoppers naar ons land. Jody Cundy (C4) is hét internationale boegbeeld van Para-Cycling. Hij behaalde 21 medailles op de wereldkampioenschappen en 7 op de Paralympische Spelen, waaronder ook enkele in het zwemmen. Ook Jon-Allan Butterworth (C5), Louis Rolfe (C2) en het tandemduo Lora Fachie-Corrine Hall (B) behoren tot de internationale top van het G-wielrennen.

Parantee-Psylos is de Vlaamse G-sportfederatie. Sinds enkele jaren organiseert het in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en Golazo reeksen voor personen met een handicap tijdens de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent. "Als sportfederatie geloven wij erin dat we op die manier G-sport in de kijker zetten, wat bijdraagt tot de brede sensibilisering ervan en op termijn dus ook tot een toenemend aantal sporters met een handicap in Vlaanderen. Iedereen die het wil, kan sporten. Met of zonder handicap. Wij zijn daarvan overtuigd en door de sport te promoten op een evenement als de Zesdaagse brengen we die boodschap over naar het brede publiek en dus ook naar de omgeving van een potentiële sporter met een handicap."