In het stadhuis van Gent is woensdagmiddag het deelnemersveld van de 77ste Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent voorgesteld. Kenny De Ketele en Moreno De Pauw starten volgende week dinsdag voor eigen publiek als topfavorieten, maar zullen flink weerwerk krijgen van onder meer de Franse wereldkampioenen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas, de Australische wereldkampioen Cameron Meyer en de Italiaanse olympische kampioen Elia Viviani.

Viviani, de regerende olympische kampioen in het omnium, zal in Gent een duo vormen met zijn landgenoot Michele Scartezzini. De 30-jarige Viviani en de 5 jaar jongere Scartezzini zijn goed op elkaar ingespeeld en wonnen vorig jaar in eigen land de zesdaagse van Fiorenzuola... voor Morgan Kneisky en Benjamin Thomas. Dat Franse duo veroverde in april dit jaar op het WK baanwielrennen in Hong Kong goud in de ploegkoers. Nog op dat WK kroonde Thomas zich tot wereldkampioen in het omnium.

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw, die brons behaalden in de ploegkoers in Hong Kong, weten dus dat ze op de top van hun kunnen zullen moeten presteren om als duo voor het eerst de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent te winnen. De Ketele heeft de Gentse zesdaagse wel al twee keer op zijn palmares staan. In 2014 won 'Ketelke' aan de zijde van Jasper De Buyst en in 2011 vormde hij een team met de Duitser Robert Bartko. Maar de jongste jaren is Moreno De Pauw zijn vaste ploegmaat. Sinds 2015 wonnen De Ketele en De Pauw samen al vier zesdaagses. In Gent werden ze vorig jaar tweede achter Mark Cavendish en Bradley Wiggins.

Ook Cameron Meyer en Callum Scotson zullen De Ketele en De Pauw volgende week het vuur aan de schenen leggen in 't Kuipke. De Australiërs wonnen eind vorige maand de zesdaagse van Londen en zijn in topvorm. Meyer en Scotson zijn bovendien de vicewereldkampioenen in de ploegkoers. Het volledige WK-podium van Hong Kong zal dus in het Kuipke neerstrijken! Meyer maakte op dat WK ook deel uit van het Australische team dat goud won in de ploegenachtervolging en kroonde zich tot wereldkampioen puntenkoers... voor Kenny De Ketele. Kortom, de absolute wereldtop van het baanwielrennen verzamelt volgende week in Gent!

TOPTALENT THIJSSEN DEBUTEERT

Naast Kenny De Ketele staat er met Leif Lampater nog een tweede ex-winnaar van de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent aan de start. In 2013 vormde de ervaren Duitser een winnend duo met Jasper De Buyst, dit jaar is hij gekoppeld aan een ander Belgisch toptalent, Gerben Thijssen. De 19-jarige Limburger kroonde zich vorige maand in Berlijn tot Europees kampioen in de afvalling en won vorig jaar de AVS-Cup, de Gentse Toekomstzesdaagse. Nu staat Thijssen voor zijn zesdaagsedebuut bij de grote jongens.

Nog vier andere Belgen zullen van 14 tot 19 november hun opwachting maken in het Kuipke: Robby Ghys rijdt in Gent samen met Lindsay De Vylder, Otto Vergaerde vormt een team met de Nederlander Nick Stöpler en Jonas Rickaert met de Nederlander Roy Pieters. Vier van de twaalf duo's hebben we nog niet vernoemd: de Britten Mark Stewart en Ollie Wood, de Nederlanders Yoeri Havik en Wim Stroetinga, de Duits-Deense combinatie Christian Grasmann/Marc Hester en het Zwitsers-Franse duo Tristan Marguet/Louis Pijourlet.

U23, UNIEKE ACHTERVOLGING EN G-SPORT

Iedere dag wordt het hoofdprogramma van de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent voorafgegaan door de AVS-Cup, een topcompetitie voor renners onder 23 jaar. De sterkste Belgische jongeren nemen het op tegen beloftevolle renners uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Denemarken en Italië.

Dinsdag, op de openingsavond van de zesdaagse, wordt het ook uitkijken naar een duel tussen Frederik Sioen en Koen Buyse. Kan de Zornik-zanger Sioen in eigen stad verslaan in deze onuitgegeven 'muzikale' achtervolging? Woensdag mogen de beste Belgische G-sporters hun kunnen tonen op de piste van het Kuipke. Zij krijgen tegenstand van een sterk Brits team met als uithangbord zevenvoudig paralympisch kampioene Jody Cundy.

TOPVROUWEN IN ACTIE: DEGRENDELE, D'HOORE EN KOPECKY

Van donderdag tot en met zondag staan er enkele topwedstrijden voor vrouwen op het programma. In de Sprint Cup op donderdag is het uitkijken naar het duel tussen de Nederlandse olympische kampioene keirin Elis Ligtlee en het 21-jarige Belgische sprinttalent Nicky Degrendele, in april goed voor keirinbrons op het WK in Hong Kong. Op vrijdag wordt er een puntenkoers gereden, op zaterdag werken de dames een olympisch omnium af en op zondag is er een ploegkoers met wereldkampioenen Jolien D'Hoore en Lotte Kopecky als blikvangers en topfavorieten!

ER ZIT MUZIEK IN!

Ook de 77ste editie van de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent zal dus opnieuw garant staan voor sportief spektakel van de bovenste plank! Daarnaast pakt de Gentse zesdaagse traditiegetrouw ook uit met enkele muzikale intermezzo's. Dinsdag is er een verrassingsoptreden, woensdag zal Gunther Neefs het Kuipke in vuur en vlam zetten, donderdag mag Laura Lynn de polonaise op gang brengen, vrijdag zal Garry Hagger voor mooie momenten zorgen en zaterdag mogen de wielerfans zich helemaal overgeven aan de Grietjes.