Keisse: 'Tegen Rasmussen sprinten is niet evident'
Iljo Keisse is langs de grote poort teruggekeerd in zijn Kuipke. Een vierde opeenvolgende zege zat er net niet in, maar met Roger Kluge maakte hij het de Deense wereldkampioenen wel heel lastig. Pas in de slotsprint moest hij buigen voor Rasmussen.
Keisse: 'Ik wil alles nu heel even laten bezinken.'
"Dat is dan ook gene gewone", zuchtte Keisse. "Ik heb hem ook op de weg al serieuze sprints zien afleveren. We waren heel sterk aan mekaar gewaagd en als het dan op ťťn spurt aankomt, ben je uiteraard ontgoocheld als het net niet lukt."
 
BEDANKT

"Anderzijds mag ik met deze prestatie en dit resultaat al heel tevreden zijn na het jaar dat ik achter de rug heb. Ik moet mijn vriendin ťn mijn hele familie bedanken. Ik heb ze de voorbije maanden nodig gehad en ze waren er ook voor mij. En hier heeft dat fantastische publiek mij door de moeilijke momenten heen geschreeuwd. Dat zijn dingen die ik zal onthouden van deze zesdaagse die razendsnel is voorbijgegaan."

"Ik wil alles nu heel even laten bezinken en dan wordt het mijn eerste bekommernis om een goede ploeg te vinden voor volgend seizoen. Ik denk dat ik mijn sportieve en publicitaire waarde heb en mijn looneisen zijn ook niet buitensporig te noemen."

persbureau marc van landeghem
Morkov en Rasmussen: 'We zijn diep moeten gaan'
Hun overwinning in Gent was de vierde triomf in een zesdaagse voor de Deense wereldkampioenen ploegkoers Alex Rasmussen en Michael Morkov. Het was eerstgenoemde die in de allerlaatste sprint Iljo Keisse het nakijken gaf.
Rasmussen: 'Ik ben tot het uiterste moeten gaan'
"Ik ben tot het uiterste moeten gaan", zei de sprinter van Saxo Bank. "Roger Kluge pakte op vier ronden van het einde uit met een aanval die we niet meteen hadden verwacht. Ik dacht dat ook zij alles op de sprint zouden zetten. Toen we reageerden, was er dan ook al een vrij ruime kloof ontstaan. Gelukkig hadden we nog voldoende krachten over om terug te komen en er in de slotronde over te gaan. Het maakt de overwinning des te mooier."

"Dit is inderdaad misschien wel onze mooiste zege in een zesdaagse tot nu toe", stelde ook Michael Morkov. "Het deelnemersveld was hier immers van een heel hoog niveau. Als beloften hadden we hier enkele jaren geleden al eens gereden, waardoor de korte piste niet helemaal nieuw was voor ons. Het liet ons toe om de eerste dagen meteen te profiteren van onze sterkte op dat moment en heel veel punten te pakken."

"De volgende dagen waren we eerlijk gezegd iets minder scherp, maar we hebben de situatie toch onder controle kunnen houden. Ongelooflijk, vorige week in MŁnchen verloren we met drie punten verschil, nu winnen we met dezelfde minieme voorsprong. Maar inderdaad, het was hard werken. In de finale waren vooral Risi en Keisse mekaar aan het bestoken. We moesten dus constant attent meeschuiven om niet in het verlies te worden gereden."

persbureau marc van landeghem
Rasmussen-Morkov eindwinnaars in Gent
De Deense wereldkampioenen ploegkoers Alex Rasmussen en Michael Morkov hebben de 69ste Z6sdaagse Vlaanderen-Gent op hun naam geschreven. Dankzij winst in de allerlaatste sprint van de finale ploegkoers gingen ze nog voorbij Iljo Keisse en Roger Kluge, die strandden op drie punten. Bekijk het verslag van de slotdag op Lotto Cycling TV!
Nog voor de grote finale maakten de duo's Keisse-Kluge en Rasmussen-Morkov een volgende
Morkov en Rasmussen juichen. (foto belga)


schijf van honderd punten vol, goed voor een bonusronde. Risi en Marvulli slaagden daar net niet in, zodat we met vier ploegen in dezelfde ronde aan de beslissende ploegkoers begonnen: Keisse-Kluge (415 punten), Rasmussen-Morkov (410), Risi-Marvulli (392) en Stam-Lampater (244).

LAATSTE UITVAL

Halverwege leken Risi en Marvulli het commando te nemen door eerst zelf een winstronde te nemen en vervolgens enkele keren gevat te reageren op aanvallen van hun concurrenten. Even later moesten ze toch eens passen en kwamen de vier topteams weer in dezelfde ronde terecht. Ondanks enkele pogingen van Keisse-Kluge en Risi-Marvulli hielden de vier mekaar vervolgens in evenwicht tot de laatste vijftig ronden met een sprint om de tien ronden.

Terwijl Keisse-Kluge en Rasmussen-Morkov begonnen te bikkelen voor de punten, moesten Risi-Marvulli en Stam-Lampater alles op een ultieme aanval zetten. Bij de Nederlands-Duitse combinatie zat er geen snee meer op. Bij Risi en Marvulli zat er nog meer snelheid in de benen, maar meer dan een halve ronde kregen ook zij niet meer bijeen.

SLOTSPRINT
 
Het ging dus tussen Keisse-Kluge en Rasmussen-Morkov, waarbij de lokale held en Kluge voor de slotsprint ťťn schamel puntje voorsprong hadden. Kluge probeerde het met een verrassingsaanval op vier ronden van het einde, maar de Deense wereldkampioenen reageerden attent en in de sprint toonde Rasmussen zich sneller dan Keisse.persbureau marc van landeghem
Patrick Sercu: 'Mooie strijd tussen drie evenwaardige ploegen'
Wedstrijdleider Patrick Sercu is tevreden als hij de sportieve balans opmaakt van de 69ste Zesdaagse Vlaanderen-Gent. "Met Risi-Marvulli, Rasmussen-Morkov en Keisse-Kluge hebben we drie evenwaardige ploegen aan het werk gezien die er een mooie strijd van hebben gemaakt", zei hij enkele uren voor het einde.
Patrick Sercu: 'Gent is de enige zesdaagse waar zo wordt gesupporterd'
"Kijk maar naar de tijdritten. De drie genoemde ploegen waren daar telkens top, met nu eens het ene en dan weer een ander team aan de winst. Risi was een pak beter dan vorig jaar, Rasmussen en Morkov hebben dan weer heel sterk in functie van het eindresultaat gereden. Ze hielden de boel onder controle, maar namen zelf niet veel initiatief."

"Dat is het grote verschil met bijvoorbeeld Keisse, die zich in bijna alle wedstrijden wil tonen. Dat is ook logisch, als je ziet hoe het publiek reageert telkens hij uit het zadel gaat. Gent is dan ook de enige zesdaagse waar zo wordt gesupporterd. Keisses ploegmaat Kluge is geen spektakelman, maar ongetwijfeld een aanwinst voor de zesdaagsen."

"Zonder de pech van Bartko hadden we met hem en De Ketele ongetwijfeld een vierde team gehad dat zou meespelen", gaat Sercu verder. "Stam en Lampater staan nu wel voorin, maar zijn volgens mij sowieso kansloos als de strijd echt zal losbarsten. Het uitvallen van Bartko was jammer, net als het afhaken van Jeff Vermeulen want die was bezig de revelatie te worden."

Patrick Sercu: 'Het verschil tussen de top en de rest was heel groot'
"Het verschil tussen de top en de rest was wel heel groot, er was niet echt een middenveld. We moeten ook eerlijk durven zeggen dat de andere Belgen hebben gefaald. Enkel Nicky Cocquyt krijgt een voldoende, de rest is om te vergeten."

"Het klinkt misschien cru, maar jongens als Schets en De Poortere zijn te zwak voor dit niveau. Het is enkel bij gebrek aan beter dat ze hier dit jaar nog aan de start stonden. Ik vind het jammer dat een talent als Tosh Van der Sande, vorig jaar nog winnaar van de Toekomstzesdaagse, hier niet was."

"Wat die Memorial NoŽl Forť betreft vielen de Belgen dit jaar ook te licht uit, op Gijs Van Hoecke na dan. Ik had makkelijk twaalf ploegen van verschillende nationaliteiten kunnen maken zonder Belgen, maar je moet een aantal landgenoten toch de kans geven om te leren. Als de buitenlanders dan veel sterker zijn, is dat maar zo."

Sercu wordt hierin bijgetreden door organisator Rob Discart. "Als we op pakweg vijf jaar twee of drie jonge landgenoten kunnen laten doorgroeien, is het opzet van de Memorial NoŽl Forť al geslaagd", stelt hij.

TOEKOMST

Patrick Sercu: 'De eerste jaren heeft een olympische herschikking nog geen gevolgen'
Met het verdwijnen van een aantal zesdaagsen en de plannen van de UCI om het olympische baanprogramma af te slanken wordt de jongste tijd druk gespeculeerd over de toekomst van het baanwielrennen. Ook Sercu en Discart hebben daar een uitgesproken mening over.

"De eerste jaren zou een olympische herschikking zoals voorgesteld, met het wegvallen van onder meer ploeg- en puntenkoers, nog geen directe gevolgen hebben voor de zesdaagsen", zegt Sercu.

"Op langere termijn wel, want disciplines leven bij gratie van subsidies aan de federaties. En waar geen medailles meer te rapen vallen, verdwijnt de financiŽle ondersteuning. Ik hoop dat het niet zover komt. Er is veel lobbywerk nodig geweest om de ploegkoers op het WK en de Olympische Spelen te krijgen, maar die nummers hebben het programma volgens mij wel een meerwaarde gegeven."

"Als er nog meer zesdaagsen zouden verdwijnen, zal dat wel zijn invloed hebben voor de renners", pikt Discart in. "Nu zijn er nog een aantal die er hun broodwinning van maken, maar dat zou dan niet langer mogelijk zijn. Ze zouden genoodzaakt worden om zich meer op de weg te concentreren en van de zesdaagsen een bijberoep te maken. En wat die UCI-plannen betreft moeten we ons beraden hoe we dat zouden kunnen opvangen. We moeten eens nagaan hoe we dan de resterende olympische disciplines eventueel kunnen integreren in het programma van de zesdaagse."

Rob Discart: 'Gent blijft een sterk evenement dankzij een combinatie van topsport, ambiance en authenticiteit'
Ondertussen toont Discart zich tevreden over de commerciŽle kant van deze editie. "Gent blijft een sterk evenement dankzij een combinatie van topsport, ambiance en authenticiteit. Niet voor niets was een derde van alle verkochte tickets al aan de man gebracht nog voor het deelnemersveld bekend werd."

"In totaal werden 41.000 tickets verkocht, waarvan een 7.000 via de bedrijfswereld. Ondanks de crisis betekent dat een verwaarloosbare daling in vergelijking met vorig jaar. Dinsdag zaten we aan zowat 5.700 tickets, de andere dagen waren telkens zo goed als uitverkocht. In vergelijking met veel andere zesdaagsen blijven we het wat dat betreft uitstekend doen."

persbureau marc van landeghem
Scott Law: 'Expertise van Matthew Gilmore was heel belangrijk'
De amper 18-jarige AustraliŽrs Alex Carver en Scott Law hebben de Memorial NoŽl Forť voor renners onder 23 jaar van start tot finish gedomineerd. "De Expertise van Matthew Gilmore was heel belangrijk voor ons", aldus Law.
Scott Law: 'Zo'n chrono's hadden we zelf ook niet durven voorspellen'
Reeds op de openingsdag zetten Carver en Law alle concurrenten op minstens twee ronden achterstand. Tijdens de rest van de week konden ze zich beperken tot het controleren van de situatie, maar toch lieten ze nog meermaals zien dat ze veruit de sterkste renners in de baan waren.

Zo zetten ze zowel op de baanronde (8.94) als over 500 meter (28.59) voor beloften fenomenale baanrecords neer, tijden waarmee ze zelfs bij de elite bij de beteren zouden zijn geweest.

"We hebben eerlijk gezegd zelf ook wel even met de ogen moeten knipperen toen we die tijden op het scorebord zagen verschijnen", zegt Scott Law. "We weten dat we snel zijn, maar zo'n chrono's hadden ook wij niet durven voorspellen."

De twee Aussies konden in Gent terugvallen op de ervaring van Matthew Gilmore, zelf bij de elite vijfvoudig winnaar in het Kuipke. "Zijn expertise was heel belangrijk voor ons", aldus Law. "Het was voor het eerst dat we op zo'n korte piste reden en het was ook de eerste keer dat we een echte zesdaagse afwerkten."

"Pas de dag voor de eerste wedstrijd zijn we hier een eerste keer komen trainen. We hebben meer dan een uur nodig gehad om deze technisch lastige baan enigszins onder de knie te krijgen. Matthew bleef echter geduldig en bracht ons gaandeweg bij hoe we hier moesten rijden zonder al te veel energie te verspillen."

"Ik kan je verzekeren dat het heel anders koersen is dan op een baan van 250 meter. Zonder Matthew hadden we het een pak moeilijker gekregen. Vooral ook toen we het verschil hadden gemaakt, is hij ons constant blijven dirigeren hoe we ons vooraan in het peloton moesten handhaven."

CARVER: 'GEEN TIJD VOOR STAPJE IN DE WERELD'

Alex Carver is de regerende wereldkampioen ploegkoers bij de junioren. In Moskou versloeg hij samen met Luke Durbridge in augustus Gijs Van Hoecke en Jochen Deweer.

"Waarom ik hier niet met Luke reed? Hij heeft vorige week nog de Wereldbeker in Melbourne afgewerkt. Bovendien woont hij aan de andere kant van AustraliŽ. Eigenlijk is Scott gewoon mijn vaste maatje, maar hij is geblesseerd geweest en dus moest ik het WK met een andere ploegmaat afwerken."

Een stapje in het Gentse uitgaansleven zetten om hun zege te vieren zal er niet inzitten voor de AustraliŽrs. "Ik vrees van niet", stelt Carver. "We vertrekken maandag al vroeg terug naar huis om onze nationale kampioenschappen voor te bereiden. Het zal een kwestie zijn van snel de fietsen inpakken en wegwezen."

persbureau marc van landeghem

Carver-Law winnen overtuigend Memorial NoŽl Forť
In de finale ploegkoers van de Memorial NoŽl Forť kwam er geen verandering meer in de kop van het klassement. De AustraliŽrs Alex Carver en Scott Law werden dan ook overtuigend winnaar.
Carver en Law hadden drie ronden voorsprong op de Fransen Kneisky-Duval en de Britten Rowe-Mould. De laatste dagzege was net als zaterdag voor de Tsjechen Vendolsky-Dostal.

De ploegkoers werd even opgeschrikt door een val met onder meer Gijs Van Hoecke, waarna de Amerikanen Silva-Moir moesten opgeven. Van Hoecke en zijn ploegmaat Moreno De Pauw verzamelden ondertussen wel heel wat punten en leken zelfs op weg naar de dagoverwinning, maar na de voorlaatste sprint konden Vendolsky-Dostal dat dankzij het nemen van een winstronde verhinderen.


persbureau marc van landeghem

Uitslag finale ploegkoers
1. Vendolsky-Dostal (Tsj) 10 punten/points
Op 1 ronde:
2. Van Hoecke-De Pauw 20
3. Carver-Law (Aus) 19
4. Rowe-Mould (GBr) 7;
5. Kneisky-Duval (Fra) 6;
6. Breyne-Van Raepenbusch 3;
7. Morkov-Kreutzfeldt (Den) 0;
op 2 ronden:
8. Stucki-Sutter (Zwi) 0;
op 4 ronden:
9. Van Coppernolle-Costermans 1.
Opgave: Silva-Moir (USA).

Eindstand
1. Carver-Law (Aus) 135 punten
Op 3 ronden:
2. Kneisky-Duval (Fra) 82
3. Rowe-Mould (GBr) 66
Op 4 ronden:
4. Vendolsky-Dostal (Tsj) 36;
5. Morkov-Kreutzfeldt (Den) 15;
op 6 ronden:
6. Van Hoecke-De Pauw 106;
op 15 ronden:
7. Breyne-Van Raepenbusch 18;
op 24 ronden:
8. Stucki-Sutter (Zwi) 1;
op 26 ronden:
9. Van Coppernolle-Costermans 9.
Vorige berichten
29-11-2009 Risi-Marvulli als leider de slotdag in
28-11-2009 Van Hoecke en De Pauw uit top vijf
27-11-2009 4 duo's in zelfde ronde na dag 4
Costermans: 'Niveau veel hoger dan vorig jaar'
Derde dagzege voor Carver-Law
Iljooooo, Iljooooo,...
Keisse-Kluge en Risi-Marvulli baas
Gunstig nieuws over Peter Schep
Editie 2009: 24/11 - 29/11