Nieuws

Tia meter van revalidatiecentrum in Pulderbos
Revalidatiecentrum Pulderbos heeft als taak de zorg op zich te nemen voor kinderen en jongeren met een ernstig neurologisch of respiratoir probleem. Tia Hellebaut is voortaan meter van het centrum.
In het Revalidatiecentrum kunnen kinderen en jongeren tot 21 jaar terecht voor tijdelijke intensieve revalidatie. Het Revalidatiecentrum bestaat uit een epilepsiecentrum-neurologische afdeling en een respiratoire afdeling. Kinderen en jongeren kunnen in het Revalidatiecentrum residentieel (zowel overdag als 's nachts) of enkel overdag verblijven. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor ouders en hulpverleners om een beroep te doen op het expertisecentrum via interdisciplinaire adviesgesprekken!

Aan het centrum is ook een school voor kleuter-, lager en secundair onderwijs verbonden waarbij er sterk wordt gewerkt op een zo individueel mogelijk onderwijsprogramma voor elk kind. Net als Tia en peter Hans Van Alphen zijn de kinderen die hier revalideren kanjers in doorzetten en volhouden. Elke dag opnieuw zijn zij op weg naar hun eigen topprestatie. Tia en Hans begrijpen beter dan wie ook wat zij elke dag presteren. Het is een hele eer voor het centrum dat zij zich, samen met Bob Peeters en Peter van de Velde, wil engageren voor het peterschap van Pulderbos.

Tia Hellebaut: "Fantastisch werk dat de mensen van het revalidatiecentrum doen, een centrum waar de kinderen op een huiselijke manier kunnen verblijven met de beste medische zorgen en onderwijs! In dit centrum kunnen de kinderen ondanks de zorg en specifieke noden, toch kind zijn."

Hans Van Alphen: "Vanuit mijn opleiding als kinesist heb ik een sterke band met het revalidatiecentrum, het is echt fantastisch om te zien hoe hard hier gewerkt wordt en hoe er op een menselijke manier voor gezorgd wordt dat de kinderen vooruitgang kunnen maken. Ik zie hier veel mensen met het hart op de juiste plaats er alles aan doen om de kinderen stap voor stap weer beter te laten worden."

Voor meer info www.revapulderbos.be
Chicherova brengt hulde aan Tia
De Russische Anna Chicherova, wereld- en olympisch kampioene hoogspringen, heeft op de website van de Internationale Atletiekfederatie IAAF hulde gebracht aan Tia.
Chicherova bedankte de Antwerpse voor haar fantastische carričre. "Uiteraard heb ik het EK indoor (in Göteborg) bekeken, ik was oprecht teleurgesteld voor Tia. Na Göteborg heb ik nog met haar gesproken. Ze vertelde me dat ze veel problemen heeft gekend en dat ze zich leeg voelde."

"Ik heb nog geprobeerd haar te overtuigen omdat dat gevoel kan verbeteren tijdens het zomerseizoen. Daarop zei Tia me: 'Voor elke atleet komt er een moment waarop hij of zij de nood voelt om ermee te stoppen'. Een tijdje later kondigde ze haar afscheid aan."

Chicherova kan Tia wel begrijpen. De Russische heeft zelf een dochtertje van 2,5 jaar, Nika. "Moeder zijn van twee kinderen moet erg zwaar zijn om met topsport te combineren. Ik wens haar het beste toe voor deze nieuwe periode in haar leven."


Meert: 'Wijze beslissing van Tia'
"Het is een goede beslissing. Tia heeft al het mogelijke, op uitzondering van een wereldrecord, bereikt", verklaarde Wilfried Meert als reactie op het einde van de carričre van Tia.
Wilfried Meert: "Samen met Kim Gevaert heeft Tia de populariteit van atletiek in ons land sterk doen toenemen. " (foto belga)
"Op een bepaald moment is beter om ermee op te houden. Tia's gezin neemt veel tijd in beslag, en de combinatie met topsport is bijna onmogelijk", aldus Meert. "Samen met Kim Gevaert heeft Tia de populariteit van atletiek in ons land sterk doen toenemen. "

"Kim liep haar laatste wedstrijd op de Memorial Van Damme, en ik denk dat ook Tia dat had willen doen. Maar de beslissing is zeker te begrijpen. Tia heeft een prachtige carričre achter de rug. Ze mag nu stoppen."

Ook na haar carričre blijft Hellebaut betrokken bij de sport. "Tia wordt inderdaad assistent-Meeting Director van de Memorial Van Damme", bevestigt Meert. "Ze gaat mij bijstaan in mijn taak als organisator. Ik ben ervan overtuigd dat Tia op termijn de geknipte persoon is om mij op te volgen. Ze kent heel wat mensen in het milieu, weet hoe het er op grote meetings aan toegaat, spreekt meerdere talen en is stressbestendig. Ze heeft alle troeven in handen om een meeting als de Memorial in goede banen te leiden."
Tia beëindigt definitief haar carričre
Enkele dagen bedenktijd vroeg Tia na haar tegenvallende finale op het EK afgelopen weekend. Haar besluit staat nu vast: ze stopt met topsport.
Tia Hellebaut met Lotte en Saartje. (foto belga)

"Ik vertrok echt goed voorbereid en met ambities naar Göteborg", blikt Tia nog even terug. "Op elk kampioenschap waar ik kwam, behaalde ik de finale. Maar nooit eerder faalde ik zoals zondag. Ondanks alle trainingen en opofferingen van de voorbije maanden, lukte het gewoon niet. Als ik dan terugkijk op wat ik al bereikte, denk ik dat het de enige juiste beslissing is om er nu definitief mee op te houden."

"Het is me de laatste tijd opgevallen hoe moeilijk het is om absolute topsport te combineren met de zorg voor mijn gezin. Trainen, rusten, slapen, focussen; je moet overal een beetje bij inboeten als je er tegelijk ook wil zijn voor je kinderen en je huishouden wil runnen. Ik voelde dat dat niet evident was, maar ik dacht dat ik er wel mee weg kwam. Het slechte gevoel dat ik tijdens die finale had, is wellicht het bewijs dat het me erg moeilijk lukt."

"Ik hou niet van aanmodderen. Ik heb een schitterend palmares in het hoogspringen en in de meerkamp en mijn carričre is meer dan geslaagd. Tegelijk geniet ik enorm van mijn dochters, dat ga ik nu nog veel meer doen. We nemen eerst enkele weken vakantie en dan ga ik terug aan de slag bij Golazo."

NIEUWE UITDAGING

Tia is meter van de pas gelanceerde European Company Games (een driedaagse sportcompetitie voor bedrijven in september) en zal nu ook actief betrokken worden bij de organisatie ervan. Ze zal de volgende maanden bedrijven trachten te motiveren om deel te nemen aan het nieuwe evenement. Ze wordt daarnaast ook assistent meeting director bij de Belgacom Memorial. De volgende jaren zal ze daar vooral aan de zijde van Wilfried Meert het vak leren om in 2016 de fakkel over te nemen.

Bob Verbeeck, CEO van Golazo, ziet Tia graag zijn equipe vervoegen: "Ik ben blij dat Tia de nieuwe uitdaging bij Golazo aangaat. Met haar ervaringen op de Olympische Spelen kan zij de eerste European Company Games in september van dit jaar echt mee vorm geven. Door haar relaties binnen de internationale atletiek is ze ook een perfecte opvolgster voor Wilfried Meert bij de organisatie van de Belgacom Memorial. Wilfried zal haar opleiden, in 2016 kan Tia het dan van Wilfried overnemen."

Op die Belgacom Memorial dit jaar, op vrijdag 6 september, zal Tia's afscheid overigens uitgebreid gevierd worden. Details over de precieze invulling daarvan volgen nog, al zal een en ander ook zeker een verrassing blijven voor Tia.

Geen medaille voor Tia
Tia is achtste geworden in de finale van het hoogspringen. Ze raakte niet over 1m92.
De olympisch kampioene van Peking had zich met een sprong over 1m92 geplaatst voor de finale, maar daarin kende ze wat problemen. Op 1m82 ging Tia nog makkelijk over de lat, maar bij de volgende hoogte had ze twee pogingen nodig. 

Ook op 1m92 kende Tia problemen. Haar eerste twee pogingen mislukten en bij de cruciale derde poging moest ze haar aanloop stopzetten. Bij een nieuwe sprong lukte het niet om over de lat te gaan. Zo moest Tia vrede nemen met een achtste plaats.
Tia plaatst zich voor finale
Tia springt zondag de finale van het hoogspringen op het EK indoor. Ze plaatste zich makkelijk met een sprong over 1m92.
Terwijl de meeste meisjes de lat op 1m80 lieten leggen, ging Tia meteen voor de 1m85. Ze haalde die hoogte vlot, maar op 1m89 had ze wel twee pogingen nodig. Dat bleek een eenmalige gemiste poging, want op 1m92 had Tia weer enkele centimers overschot. Die hoogte volstond voor een finaleplaats en dus komt Tia zondag in actie in de finale.
Tia: 'Podium zou mooi zijn'
Tia Hellebaut vertrekt woensdag met ambitie naar het EK indoor in het Zweedse Göteborg, waar ze de Belgische kleuren in het hoogspringen verdedigt.
"Svetlana Shkolina en Anna Chicherova zijn er niet bij, dus een podiumplaats is haalbaar", verduidelijkte Tia haar ambities dinsdag tijdens de voorstelling van de European Company Games in Antwerpen.
    
Tia begon sterk aan het seizoen en liet in het Franse Eaubonne onlangs al een sprong van 1m97 optekenen. "In principe is een sprong van 1m97 voldoende voor een plaats op het podium. De Italiaanse Alessia Trost wordt een te duchten concurrente, zij sprong dit seizoen immers al over twee meter. Maar een EK is altijd iets speciaals. Zeker voor Trost, want het is haar eerste deelname. Het wordt dus nog wat afwachten", blikte Tia al even vooruit.
   
De 35-jarige uit Tessenderlo kent Göteborg goed, want in 2006 veroverde ze er op het EK haar eerste gouden medaille. "Ik heb er dus enkel goede herinneringen aan overgehouden. Ik herinner me nog dat het kampioenschap echt leefde in die stad, ik werd er door iedereen herkend. Maar nu zijn we zeven jaar later en ben ik er opnieuw klaar voor. We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ik in Göteborg een eerste keer wil pieken. Ik had wat last van kwaaltjes en er loerde ook een lichte griep om de hoek, maar nu ben ik fysiek weer helemaal in orde", vertelde de voormalige olympische kampioene.

Tia Blogt

Klaar voor Göteborg Gisteren (woensdag) zijn we na een vroege vlucht vanuit Brussel toegekomen in het koude Göteborg voor het EK indoor. Leuk om terug te keren naar de plek waar ik mijn internationale doorbraak heb gekend, ondertussen al bijna 7 jaar geleden.

Tia Social Media