Zaterdag werd in Baal de eerste Sven Nys Classic, een toertocht voor wielertoeristen, gereden. Aan het gloednieuwe Sven Nys Cycling Center werden na afloop de Telenet Fidea Lions voorgesteld.

3500 sportievelingen kwamen opdagen aan het Sven Nys Cycling Center in Baal. Tijdens de Sven Nys Classic stonden er vier afstanden op het programma: 20 km (150 deelnemers), 68 km (700 deelnemers), 91 km (1000 deelnemers) en 125 km (1650 deelnemers). Sven Nys tekende de vier parcours door zijn geliefde trainingsstreek in het Hageland, met de karakteristieke pittige heuvels, eigenhandig uit en nam zelf deel aan de 91 km, waarin 877 hoogtemeters verwerkt werden.

De aanwezigen vertrokken onder een stralende zon aan het Sven Nys Cycling Center, om daar later op de dag opnieuw aan te komen. De 3500 deelnemers genoten van een vlekkeloze eerste editie en kregen bij aankomst een Keizer Karel en een aandenken aan het evenement cadeau.

Na afloop werd het Telenet Fidea Cycling Team voorgesteld. Voortaan zal de ploeg door het leven gaan als Telenet Fidea Lions. Na de ploegvoorstelling reden de Telenet Fidea Lions het recent aangelegde cyclocrossparcours aan het Sven Nys Cycling Center officieel in. De dag werd uiteindelijk afgesloten met een feestelijk optreden van Willy Sommers.

Het Sven Nys Cycling Center opende afgelopen zomer en zal vanaf heden open zijn voor bezoek. Het Center moet het mekka voor elke liefhebber van offroad fietsen worden. Het belevingscentrum geeft een interactief historisch en actueel overzicht van het fietsen in het veld. Het Sven Nys Cycling Center zal aansluiten op het fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant en op de Bloso mountainbikeparcours en wordt op die manier een toeristische trekpleister voor elke fietser in het Hageland.