Terhills & Connecterra

De Fisherman's Friend StrongmanRun gaat dit jaar door in Terhills, het voormalige mijnterrein gelegen op de grens van Maasmechelen en Dilsen-Stokkem.

Het prachtige recreatiegebied Connecterra, gelegen op Terhills, vormt het vertrek- en aankomstpunt van deze editie. Tijdens deze run maak je kennis meteen verrassend landschap van "bergen en meren" met spectaculaire panorama's. Het is de geschikte locatie voor een uitdagend parcours met heel wat hoogtemeters!

Wat is Terhills?

Terhills strekt zich uit over een site van circa 365ha, en is gelegen aan de rand van België's enige Nationale Park: het "Nationaal Park Hoge Kempen".

In het verleden stond deze site in het teken van mijn- & grindontginning. Een deel van het mijnpatrimonium werd als monument beschermd, waaronder:

  • de 2 schachtbokken,
  • het directiegebouw (het 'Kolenkasteel' in de volksmond), dat thans reeds herbestemd is tot Terhills hotel.

Vandaag wordt de site gekenmerkt door een weelderige en uitzonderlijke fauna & flora. Terhills is in volle ontwikkeling en wordt door de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM omgevormd tot een unieke toeristische bestemming met een aanbod van, recreatie, retail, verblijfsrecreatie, natuur en beleving.

Een aantal projecten op de Terhills site zijn reeds geopend, zoals het Terhills Cablepark, het Terhills Hotel en Connecterra, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Een nieuw vakantieresort ligt op de tekentafel en zal samen met Pierre & Vacances ontwikkeld worden. Het wellness complex 'Elaïsa' en de retailontwikkeling 'Terhills Shopping' staan verder nog in de steigers.

www.terhills.be

Wat is CONNECTERRA?

Het vertrek- en aankomstpunt voor deze editie is gelegen op Connecterra, gelegen op Terhills. Connecterra is de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Al in 1992 lanceerde de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland, bekend van o.a. de 'uitvinding' van het fietsroutenetwerk, het idee de site niet geheel te bebouwen maar volop in te zetten op de unieke ligging nabij het grootste bos- en natuurgebied van Vlaanderen: het huidige Nationaal Park Hoge Kempen. Dit idee won langzaamaan veld en, bij de opmaak van het Masterplan voor het Nationaal Park, werd de site voorgesteld als 'Hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park'. De huidige plannen voor de hele site, samengebracht onder het project 'Terhills', vrijwaren een belangrijk deel van het voormalige industriegebied van de mijn van Eisden als natuurgebied. Het is hier dat 'Connecterra, Panoramapoort van het Nationaal Park', dag na dag en met de steun van de bewoners van de tuinwijk en bezoekers, langzaam maar zeker vorm krijgt.

De naam 'CONNECTERRA' is een samenvoeging van de woorden 'connect' (verbinden) en 'terra' (aarde). Enerzijds geeft het een duidelijke verwijzing naar het mijnverleden, anderzijds duidt het haar missie, met name om haar bezoekers en wandelaars terug te leiden naar een ervaring en verbondenheid met de aarde en met moeder natuur. Een regelmatige wandeling in de natuur kan, zeker vandaag de dag, een zeer gezonde en heilzame werking hebben op de geest én het lichaam van ieder die zich wil onthaasten, ontspannen of die gewoon een gezellige dag wil doorbrengen op een magische plek.

www.connecterra.be

Naast de inschrijvingsprijs aan de Fisherman's Friend StrongmanRun betaal je € 2 extra om toegang te krijgen tot Connecterra. Dit bedrag wordt integraal doorgestort aan Connecterra en dient voor het beheer en onderhoud van dit uniek stukje natuur waar je mag doorlopen. Supporters en toeschouwers betalen op 1 april ter plaatse eveneens € 2. Meelopen of supporteren is dus de natuur steunen!