> FranÁais
> Home
> Nieuws
> Training
∑ 2 kwartier beweegplezier
∑ 10 smoezen weerlegd
∑ 10 tips om vol te houden
∑ Wat win je erbij?
> Tell a friend
> Hoe loopt het bij...
> Voedingsadvies
> Loopuitrusting
> Partners
> Links


Training
Trainingslocaties
Een lijst van alle deelnemende verenigingen aan de Start to Run voorjaar 2008 vind je HIER.
Trainingsadvies
Van 0 tot 5 km in tien weken (door Mieke Boeckx)
Download en gebruik het excel-bestand en binnen tien weken loop jij probleemloos de 5 km. Klik HIER.
Van 5 km naar 15 km in 10 weken (door Wim Wouters)
Eens de kaap van 5 km gerond is, kijken vele Start to Runners uit naar verdere afstanden. Van nul naar 5 km is wellicht de grootste stap ; de loopafstand verlengen is vrij makkelijk omdat de automatismen om te trainen reeds aanwezig zijn. Het komt er nu enkel op aan om wat meer te gaan trainen. Meer trainen verondersteld ook meer recuperatietijd, dus is de tijdsinvestering niet te onderschatten.

Voor je eraan begint
Dit schema van 5 naar 15 km in 10 weken is bedoeld voor joggers die aan volgende voorwaarden voldoen:
  • je hebt het Start to Run programma (0 naar 5 km) vlot afgewerkt ; zonder blessures en zonder al te veel spierpijn
  • je loopt reeds ťťn jaar zeer regelmatig
  • je gewicht is ok
  • je kan voldoende tijd vrijmaken om 3 maal per week te trainen ťn om wat te rusten
Download en gebruik het excel-bestand en binnen tien weken loop jij 15 km. Klik HIER.

Heb je toch je twijfels? Spreid dan de vooropgestelde opbouw over 20 weken.
Alternatieve trainingen
Fietsen
Sportief fietsen helpt je om je basisconditie te verbeteren zonder je pezen, gewrichten en banden te veel te belasten. Ideaal dus voor blessuregevoelige lopers of beginnende lopers met overgewicht.

Fietsen vraag echter wel meer tijd. Verder is het noodzakelijk om op vlak terrein goed door te fietsen om de hartslag in de hoogte te krijgen en zo enig trainingseffect te bekomen ; op heuvelachtig terrein gaat dit uiteraard iets makkelijker. Fietsen versterkt bovendien de spieren van de benen en de bekkengordel. De quadriceps worden goed getraind zodat je knieŽn ontlast worden, wat uiteraard heilzaam is bij knieklachten. Kortom, er zijn genoeg voordelen aan fietsen om het zeker een plaats te geven in het sportprogramma van elke loper.

+ minder belastend voor pezen, gewrichten en banden
- neemt meer tijd in beslag

Aquajoggen
Bij de looptraining worden de botten, spieren en pezen zwaar belast, vooral dan bij de landing en de afzet. Bij beginners duurt het vele maanden vooraleer het lichaam zich aangepast heeft aan deze extra belasting. Het spreekt voor zich dat dit nog meer speelt bij mensen met overgewicht of zwangere vrouwen. Overbelastingsletsels vormen dan een reŽel risico.

In dat geval is het verstandig om je looptraining langzaam op te bouwen en af te wisselen met minder belastende sporten. Bij aquajoggen is er geen sprake van schokbelasting, waarmee heel wat overbelastingsverschijnselen en -kwetsuren uitgeschakeld worden. Daarnaast is de weerstand in het water hoger, waardoor je meer kracht moet zetten dan bij gewoon lopen. Dat betekent dat aquajoggen in feite een vorm van krachttraining is voor de loopbeweging. Aquajoggen heeft echter ook een paar nadelen. Eerst en vooral de uitrusting: je hebt immers een gordel of vest nodig om verticaal te kunnen blijven drijven. Daarnaast is ook de loopcoŲrdinatie in het water anders dan op het droge. Dat kan gedeeltelijk opgevangen worden door wel met bodemcontact in het water te lopen.

+ minder belastend voor botten, spieren en pezen
- uitrusting en andere loopcoŲrdinatie, niet zo fijn als lopen in de vrije natuur!

Sportief wandelen
Sportief (lees voldoende snel) wandelen is een mooie alternatieve trainingsvorm geschikt voor mensen die net begonnen zijn met lopen en nog niet beschikken over een goede conditie. Je wandelt in een stevig tempo, 6 ŗ 7 kilometer per uur, met krachtige armbewegingen en een actieve afzet met je voeten.

+ fijne buitenactiviteit waarvoor minder conditie nodig is
- moeilijk om met wandelen de conditie te verbeteren