Voedingstips

Tips voor een gezonde, evenwichtige voeding

 • Indien je geen melk(producten) verdraagt kan je ze vervangen door sojamelk. Opgelet! Om melk volwaardig te kunnen vervangen moeten de sojaproducten verrijkt zijn met calcium en B-vitamines. Als hersteldrank geven ze niet hetzelfde resultaat, maar als je echt geen melkproducten kan verteren, heb je dus weinig keuze. Neem dan een sojadrankje binnen de 15 min na een inspanning.
 • Matig je alcoholinname. Alcohol levert geen enkele nuttige voedingsstof. Bovendien slaan we het onmiddellijk op als vet ťn stimuleert het de eetlust. Verder vergergert het uitdroging en werkt alcohol spierherstel tegen. Men spreekt van overmatig alcoholgebruik vanaf meer dan 2 consumpties per dag bij mannen en meer dan 1 consumptie per dag bij vrouwen.
 • Als sporter heb je vooral nood aan koolhydraten. Zo kan je beter voor confituur, honing of stroop kiezen dan voor chocopasta. Chocopasta bevat iets minder koolhydraten en vooral veel meer vet dan het andere broodbeleg.
 • Wanneer je sport, zal je meer spieren ontwikkelen. Spierweefsel weegt meer dan vetweefsel en dus zal je lichaamsgewicht niet per definitie dalen ook al zit je kledij plots losser. Je lichaam wordt als het ware strakker door sport, dus je lichaamssamenstelling verandert eerder dan je gewicht.
 • Koolhydratengels zijn heel handig om tijdens een marathon te gebruiken. Je neemt je eigen gels mee en neemt water aan de bevoorrading. Bij fietsen en andere sporten kan je evenwel een energiereep, granenkoek of peperkoek eten, aangezien je deze gemakkelijker kan meenemen. Het mogen ook gels zijn, maar dit hoeft dus niet.
 • De dag van je wedstrijd kan je vezels best beperken. Kies wit brood, witte pasta, witte rijst ipv de volkoren varianten. Je zal minder maagdarmklachten ervaren en met een lichter gevoel kunnen sporten.
 • Een energiedrank (8 ŗ 15 % koolhydraten) bevat teveel suikers en kan tijdens een inspanning maagdarmklachten veroorzaken. Kies dus een dorstlesser en eet er iets bij om toch voldoende koolhydraten in te nemen.
 • Wat zijn voorbeelden van gezonde tussendoortjes? Een granenkoek, fruit, een handjevol noten of gedroogd fruit, yoghurt met vers fruit, ... Deze tussendoortjes zullen voorkomen dat je teveel eet bij de hoofdmaaltijden.
 • MirakeldiŽten bestaan niet. Veel van deze 'wonderdiŽten' gaan zodanig in tegen de principes van een gezonde voeding dat ze onmogelijk levenslang uitgevoerd kunnen worden zonder nadelige effecten voor je gezondheid. Deze diŽten leiden tot een groot vochtverlies en afbraak van spierweefsel, de vetmassa blijft daarentegen vrijwel ongewijzigd. Je wordt er moe, futloos en snel geÔrriteerd van. Zodra je stopt met diŽten, kom je onmiddellijk weer bij. Dit is het alom gekende jojo-effect. Als sporter is dit dus zeker af te raden: spiermassa wil je zeker niet verliezen en de trainingen moeten kunnen afgewerkt worden.
 • Wist je dat ons lichaam slechts een koolhydraatreserve heeft voor 90 minuten? Als je langer loopt, vul je dus best je energie aan ahv sportdrank, koolhydratengels, granenkoeken, energierepen, enz...
 • Neem geen energierepen waarbij het vetpercentage hoger dan 15 is. Ze zullen zwaar verteerbaar zijn en je veel minder snel energie geven dan repen met een laag vetpercentage.
 • De laatste dagen voor een zware inspanning of wedstrijd kan je, in plaats van tťveel pasta te eten, ook energiedranken of frisdranken drinken om aan je extra hoeveelheid koolhydraten te komen. Zo zal je maag niet overbelast worden.
 • Herstel na een training is heel belangrijk. Als je de juiste herstelvoeding neemt na een training, zijn je spieren goed voorbereid en uitgerust voor de volgende training. Een goede herstelmaaltijd is fruit met yoghurt, muesli met melk, een boterham met vlees of kaas of bijvoorbeeld zelfgemaakte rijstpap.
 • In tegenstelling tot wat vaak wordt verteld, is pasta geen dikmaker. Het bevat koolhydraten onder de vorm van zetmeel, hetgeen je langdurig energie zal geven en je hongergevoel zal wegnemen. Eet je pasta met veel kaas, room, spek, gehakt, enz... dan voeg je er zelf 'dikmakers' aan toe!
 • Laat zeker 3 - 4 uur tussen je laatste hoofdmaaltijd en zware inspanning. Zo heeft je maag voldoende tijd om zich te ledigen en zullen de koolhydraten zijn waar ze moeten zijn, nl in de spieren.
 • Hoewel we vetten nodig hebben, moeten we de inname ervan toch beperken. Vooral verzadigde vetten zijn boosdoeners. Bij twijfel kan je de ingrediŽntenlijst van producten lezen om na te gaan hoeveel (verzadigd) vet het bevat.
 • Neem na een training steeds een combinatie van eiwit en koolhydraten, best binnen de 2 uur. Enkele vbn: brood met kaas/ vlees, muesli of cornflakes met melk of yoghurt, een drinkyoghurt, vlees of vis met pasta/ rijst/ aardappelen, enz... Je spieren gebruiken de eiwitten om te herstellen en je energievoorraad wordt terug voorzien van koolhydraten.
 • De lichaamssamenstelling van mannen en vrouwen is verschillend. Mannen hebben van nature meer spierweefsel en minder vetweefsel dan vrouwen. Vrouwen hebben meer vetweefsel nodig voor de vruchtbaarheid en het krijgen van kindjes.
 • Dagelijks 2 tot 3 melkproducten eten is noodzakelijk om aan je dagelijkse behoefte calcium en B-vitamines te komen. Calcium is belangrijk voor een sterk gebit, sterke botten en ter preventie van osteoporose. B-vitamines zijn o.a. belangrijk om een goede weerstand op te bouwen.
 • Beperk je zoutgebruik bij het bereiden van maaltijden. Dit kan leiden tot hypertensie/een hoge bloeddruk. Gebruik in de plaats van zout verse tuinkruiden zoals bieslook, salie, basilicum, tijm, peterselie, rozemarijn, ... om je gerechten meer smaak te geven.
 • Groenten en fruit zijn naast een bron van vezels, vitaminen en mineralen ook een bron van anti-oxidanten. Deze verminderen de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Een reden te meer om dagelijks groenten en fruit te eten!
 • Tofu is een uitstekende vleesvervanger. Het wordt gemaakt uit sojabonen en is rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen. De beste vleesvervangers zijn niet de voorgebakken en gepaneerde vegetarische burgers,maar wel de 'pure', onbewerkte vormen van tofu, seitan, quorn en peulvruchten.
 • Hoe gevarieerder je eet, hoe beter: Zo voorkom je niet alleen dat je voeding eentonig en saai wordt, je krijgt zo alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen zodat je lichaam optimaal kan functioneren!
 • Yoghurt is gestremde melk die wordt verkregen door de inwerking van melkzuurbacteriŽn op melk. Dit is een gistingsproces waarbij de bacteriŽn zich voeden met lactose (melksuiker) en melkzuur beginnen produceren. Dit is waarom yoghurt een zure smaak heeft. Het is is rijk aan eiwitten- en calcium en bevordert de darmflora en daarom een volwaardig product dat thuishoort in een gezonde voeding.
 • Brood kan je 1 maand in de diepvries bewaren voor het oudbakken wordt. Het beste resultaat krijg je wanneer je het verse, afgekoelde brood in een diepvrieszak verpakt en zo snel mogelijk in de diepvries steekt. Je kan ook meerdere kleine porties invriezen voor verschillende dagen. Eťnmaal ontdooid kan het brood niet niet meer opnieuw ingevroren worden!
 • Maak van een saai ijsblokje iets speciaals. Leg een stukje fruit (vb. aardbei, framboos, kers) in elk vakje van het ijsblokbakje. Overgiet alles met water en vries in. Je gasten zullen aangenaam verrast zijn met deze ijsblokjes in hun drankje!
 • Vis, ook vette vissoorten zoals zalm, haring, tonijn en sardienen, is zeer gezond! Twee porties vette vis per week doet de kans op sterfte aan hart- en vaatziekten met 20 tot 30 procent dalen. Regelmatig vis eten vermindert de kans op een hartstilstand en mogelijk ook op dementie.
 • Vezels zouden een belangrijk deel van ons dieet moeten vormen, bij vele onder ons is dit echter niet het geval. Voldoende vezels zorgen voor een vlotte stoelgang, vermijden constipatie en verlagen het cholesterol gehalte in het bloed en de kans op darmaandoeningen. Vezels komen vooral voor in haver, bruin brood fruit en groenten.
 • Spreid je maaltijden goed over de dag. Neem bij voorkeur drie hoofdmaaltijden en 2 tot 3 gezonde tussendoortjes. Deze laatste kan je halen uit de groep van fruit, groenten, melk(producten) of graanproducten.
 • Maak handig gebruik van je diepvriezer. Door tijdsgebrek komen velen niet toe aan een evenwichtige maaltijd 's avonds. Er is niets bruikbaars in de koelkast en men komt laat thuis van het werk. Dit probleem kan je opvangen door op regelmatige tijdstippen een aantal bereide gerechten in grotere hoeveelheden klaar te maken (bv. soep, gebraad, vleesgerechten, groenten). Vries ze in kleine porties in. Zo kan je er nadien een hele tijd lang gebruik van maken. Door snel te ontdooien in de microgolfoven heb je onmiddellijk een heerlijke maaltijd klaar.

Drinken is belangrijk

 • Matig je alcoholinname. Alcohol levert geen enkele nuttige voedingsstof. Bovendien slaan we het onmiddellijk op als vet ťn stimuleert het de eetlust. Verder vergergert het uitdroging en werkt alcohol spierherstel tegen. Men spreekt van overmatig alcoholgebruik vanaf meer dan 2 consumpties per dag bij mannen en meer dan 1 consumptie per dag bij vrouwen.
 • Een energiedrank (8 ŗ 15 % koolhydraten) bevat teveel suikers en kan tijdens een inspanning maagdarmklachten veroorzaken. Kies dus een dorstlesser en eet er iets bij om toch voldoende koolhydraten in te nemen.
 • Ons lichaam bestaat voor 55 tot 70% uit water. Water speelt o.a. een belangrijke rol bij het afvoeren van afvalstoffen, het aanvoeren van voedingsstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. 'Vernieuw' dit water dan ook door regelmatig water te drinken.
 • Alcohol heeft een nadelige invloed op het evenwicht, de nauwkeurigheid, de coŲrdinatie en de regeling van de lichaamstemperatuur. Het verzwakt de kracht en het uithoudingsvermogen. Het drinken van alcohol na het sporten verhindert het aanvullen van de koolhydraatvoorraden, werkt vochtafdrijvend en verergert dus de uitdroging. Beperk dit dus zeker de dagen voor een wedstrijd...
 • De basisingrediŽnten van een goede sportdrank zijn: water om het vochtverlies terug aan te vullen, natrium (zout) om het opgenomen water vast te houden en koolhydraten om te voorzien in de nodige energie.
 • Vind je water smaakloos? Geef je leiding-, bron- of mineraalwater gerust eens een ander smaakje door een schijfje citroen, limoen, sinaasappel of een takje munt toe te voegen.
 • Drink minstens 1.5 L water per dag. Dit haal je makkelijk door telkens wanneer je eet een groot glas water te drinken. Neem daarnaast overdag een flesje water van 0,5 L, 0,75 L of 1 L mee dat je leeg drinkt tegen de avond en je hebt voldoende gedronken!
 • Voldoende water drinken zorgt voor een frissere huid, regelt de lichaamstemperatuur en verbetert de concentratie. Bovendien beschermt het onze organen tegen schokken, maakt het bewegen makkelijker, is een ideale slankhouder, vermindert het de kans op nierstenen, overgewicht, constipatie en bepaalde vormen van kanker. Grijp daarom regelmatig naar je waterfles!

Tips rond tussendoortjes

 • Wat zijn voorbeelden van gezonde tussendoortjes? Een granenkoek, fruit, een handjevol noten of gedroogd fruit, yoghurt met vers fruit, ... Deze tussendoortjes zullen voorkomen dat je teveel eet bij de hoofdmaaltijden.
 • Wist je dat een frangipane en suikerwafel meer dan 25% vet bevatten? Dit betekent dat ze enkele uren nodig hebben om te verteren en dan ben je misschien al terug thuis? Kies voor bananen, peperkoek, granenrepen, enz... tijdens je training!
 • Wist je dat zout (natrium) vocht vasthoudt? Een goede sportdrank bevat daarom ook natrium, zodat je lichaam het verloren vocht terug kan aanvullen en langer kan vasthouden. Bovendien geeft natrium een dorstgevoel, wat je stimuleert om te blijven drinken. 3 tot 5% gewichtsverlies via vocht leidt reeds tot een prestatievermindering van 10 tot 30%! Voldoende drinken van de juiste drank is de boodschap.
 • Je kan scones maken als tussendoortje, maar wat zijn nu nog voorbeelden van gezonde tussendoortjes? Een granenkoek, fruit, een handjevol noten of gedroogd fruit, yoghurt met vers fruit, ... Deze tussendoortjes zullen voorkomen dat je teveel eet bij de hoofdmaaltijden.
 • Eet niet de hele dag door maar sla zeker geen maaltijden over. Drie hoofdmaaltijden en een drietal gezonde tussendoortjes zijn de beste basis voor een gezond voedingspatroon. Het stimuleert je metabolisme en je zal 'eetbuien' vermijden.

Ontbijten is the key to success

 • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Net als een wagen benzine nodig heeft, hebben wij energie nodig uit voeding. De dag met een 'lege tank' starten, is dus niet zo'n goed idee. Het zal ervoor zorgen dat je later op de dag naar minder gezonde dingen grijpt...
 • Heb je dan uitzonderlijk geen tijd om te ontbijten en moet het heel snel gaan, maak dan een drankje (eventueel de avond voordien). Een voorbeeld:

  Ontbijtshake
  Mix 1 banaan met het sap van 1 sinaasappel, 1 potje vruchtenyoghurt naar keuze en 1 hand muesli.
 • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Net als een wagen benzine nodig heeft, hebben wij energie nodig uit voeding. De dag met een 'lege tank' starten, is dus niet zo'n goed idee. Het zal ervoor zorgen dat je later op de dag naar minder gezonde dingen grijpt...
 • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het spijsverteringssysteem begint actief te werken zodra we iets eten. Een gezond ontbijt bestaat uit volkoren brood of ongesuikerde cornflakes/muesli, een mager melkproduct en vers fruit.

Tips voor wie wil vermageren

 • MirakeldiŽten bestaan niet. Veel van deze 'wonderdiŽten' gaan zodanig in tegen de principes van een gezonde voeding dat ze onmogelijk levenslang uitgevoerd kunnen worden zonder nadelige effecten voor je gezondheid. Deze diŽten leiden tot een groot vochtverlies en afbraak van spierweefsel, de vetmassa blijft daarentegen vrijwel ongewijzigd. Je wordt er moe, futloos en snel geÔrriteerd van. Zodra je stopt met diŽten, kom je onmiddellijk weer bij. Dit is het alom gekende jojo-effect.
 • Eet geen al te grote portie vlees. 100 gram per dag volstaat. Dit is vaak de helft van wat men per dag gemiddeld aan vlees eet. Geef daarnaast de voorkeur aan mager vlees van rund, paard, kalf, varken, wild of gevolgelte (zonder vel) en vervang 1 tot 2 maal per week je portie vlees door vis!
 • Het vetgehalte van volle melk, halfvolle melk en magere melk verschilt sterk. Volle melk bevat ongeveer tweemaal zoveel vet als halfvolle melk en driemaal zoveel als magere melk. De energie die ze leveren, zal bijgevolg ook verschillen. Het calcium- en vitamine B gehalte blijft nagenoeg hetzelfde. Enkel vitamine A en D, beide vetoplosbare vitamines, vind je niet terug in magere melk aangezien deze volledig ontvet werd.
  Wie op zijn lijn wil letten, gebruikt bij voorkeur magere of halfvolle melk.
 • Groente- en fruitsappen uit de winkel zijn minder rijk aan voedingsvezels dan een portie verse groenten of fruit en stillen daardoor minder de honger. Doordat ze verschillende bewerkingen hebben ondergaan, hebben ze een iets lager gehalte aan voedingsstoffen in vergelijking met vers geperste groenten en fruit. Groentesappen bevatten daarbovenop redelijk wat zout. Neem dus liever een stuk vers fruit of groente als tussendoortje.
 • Bereidingsvetten (bak- en braadvetten) bevatten veel energie. Let daarom op de hoeveelheid vet die je gebruikt bij het klaarmaken van je maaltijden. Maak bijvoorbeeld gebruik van pannen met een anti-aanbaklaag. Deze vereisen niet veel vetstof.
 • Wees matig in het gebruik van vetten. Tracht steeds ťťn component van de warme maaltijd (aardappelen/pasta/rijst of groenten of vlees/vis/vleesvervanger) met een vetstof te bereiden. Beperk gefrituurde gerechten, bij voorkeur 1 keer om de veertien dagen, en geef voorrang aan vet rijk aan onverzadigde vetzuren en arm aan verzadigde vetzuren.
 • Je kan je vetinname beperken door vetarme bereidingstechnieken te gebruiken. Zo kan je vlees grillen of bereiden op de barbecue, vis pocheren of stomen en groenten klaarmaken in een lekkere papilotte.
 • Regelmatig eten is een van de sleutels die bijdragen tot gewichtsdaling. Creeer voldoende afwisseling in je tussendoortjes. Gebruik daartoe ook melkproducten. Wat magere yoghurt, magere platte kaas of een milkshake van ijskoude melk en vers fruit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Bovendien stillen deze tussendoortjes de honger, zijn ze lekker en dragen ze bij tot een goede calciuminname.
 • Gebruik zoveel mogelijk verse producten.
  Vermijd gepaneerde voedingsmiddelen. In de pan slorpen deze erg veel vet op. Kant en klare diepvriesmaaltijden bevatten vaak erg veel zout en zijn vetrijk.
 • Fruit is lekker, licht ťn gezond! Een halve kilo verse aardbeien brengt slechts 120 kilocalorieŽn aan. Daarbovenop bevatten ze maar liefst 140% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, zijn ze rijk aan biostoffen die de lichaamscellen beschermen tegen ouderdom ťn maken ze het bindweefsel steviger waardoor cellulitis wordt teruggedrongen. Aardbeien zijn op hun best van mei tot augustus. De andere maanden kan je beroep doen op diepgevroren aardbeien.
 • Eet langzaam en kauw goed. Zo kan je meer genieten van je maaltijd en verloopt je spijsvertering een stuk vlotter! Bedien je ťťnmaal en zet het overige eten weg. Zo kan je niets meer bijnemen.
 • Vervang zoveel mogelijk voedingsmiddelen met een hoge energetische waarde door laag-energetische producten. Gezonde voedingsmiddelen die weinig energie aanbrengen, zijn: verse groenten, vers fruit, alle soorten vis, magere vleessoorten (bv. paardenvlees en kip) en gekookte of gestoomde aardappelen. Een gezonde laag-calorische maaltijd is bijvoorbeeld een frisse groentesalade met vis en koude aardappelen, gevolgd door een fruitdessert.
 • Ga nooit met een lege maag om boodschappen. Zo koop je niet meer dan nodig is en kan je makkelijker aan de verleiding weerstaan. Mijd, indien je het er moeilijk mee hebt, de gangen van "boosdoeners" (bv. koekjes, chips, nootjes, e.d.).
 • Zin in een sausje? Gebruik dan bijvoorbeeld barbecuesaus, tomatenketchup, curry, piccalilly, ketjap, salsa, mangochutney of slasaus. Gebruik vette en zoete voeding met mate.
 • Gebruik een pan met antiaanbaklaag voor de bereiding van de warme maaltijd. Zo heeft u minder vetstof nodig.
 • Vette producten in een recept zoals slagroom en zure room kunnen worden vervangen door minder vette producten zoals light room of magere platte kaas.
 • Er bestaan geen "goede" of "slechte" voedingsmiddelen, er bestaan enkel slechte voedingsgewoontes. Heb geen schuldgevoelens bij het eten van uw lievelings- voedingsmiddelen, maar tracht ze in gematigde porties te eten.

Tips voor de zwangere vrouw

 • Zwangere vrouwen die minstens ťťn keer per week vis eten, lopen minder risico op een vroeggeboorte en baby's met een laag geboortegewicht. Visvetten zijn immers cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenfuncties van het kindje.
 • Alcohol kan je best mijden wanneer je zwanger bent. Zelfs enkele glazen per week verdubbelen de kans op een miskraam tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Daarnaast kan het ook aanleiding geven tot mentale retardatie en groeivertraging van het kind.
 • Bijkomen in gewicht is noodzakelijk opdat de foetus zich goed zou kunnen ontwikkelen. Het is verkeerd en niet goed voor het kindje om tijdens de zwangerschap te proberen om op hetzelfde gewicht te blijven.
 • Je moet voor twee eten, maar niet tweemaal zoveel eten. Een extra portie is dus niet nodig. De verhoogde energiebehoefte wordt al gedekt door bijvoorbeeld een extra belegde boterham te eten.
 • Een goede voeding tijdens de zwangerschap bevordert onder andere ook het herstel nadien.

Tips in verband met hygiŽne & voeding

 • Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren. De beste temperatuur om thuis snel en correct voeding in te vriezen is -24įC. Een goede bewaartemperatuur ligt iets hoger, -18įC. Controleer of jouw diepvries nog goed werkt door een thermometer in het vriesvak te leggen en de temperatuur bij te houden.
  Van sommige diepvriezers kan de capaciteit tijdelijk verhoogd worden om het invriezen te versnellen.
 • Voedselvergifitgingen zijn meestal het gevolg van onvoldoende hygiŽne. Daarom kan je best regelmatig je handen wassen. Doe dit zeker voor het eten, voor en na het aanraken van voedsel en na het toiletgebruik.
 • Door gerechten snel en juist af te koelen voorkom je bederf door bacteriŽn. Zo kan je een pan met restjes snel en efficiŽnt koelen in een bak met koud water met ijs. Dek pas af nadat alles is afgekoeld. Zo voorkom je condensatie. Plaats alles daarna in een proper, afgesloten potje in de ijskast of diepvries.
 • Bereid groenten en fruit onmiddellijk nadat je ze gewassen en geschild hebt. Bewaar etensresten in een proper, afgesloten potje in een koelkast op de juiste temperatuur (4į C). Na twee dagen bewaring kan je restjes beter weggooien.
 • Vers brood bewaar je best op kamertemperatuur in een gesloten broodtrommel. Plaats geen warm brood in de broodtrommel. Dit zal snel beschimmelen. Beschimmeld brood is niet meer geschikt voor consumptie.
 • Bereide voeding, bijvoorbeeld restjes van de warme maaltijd, koel je best zo snel mogelijk af om ziekmakende bactiŽren geen kans te geven zich hierin te vermenigvuldigen. Dit doe je door ze onmiddellijk na de maaltijd in een proper, afgesloten potje in de koelkast te plaatsen.
 • De beste koelkasttemperatuur om voedselbederf te voorkomen is 4į C tot 7į C. Bij temperaturen hoger dan 7į C krijg je meer kans op gezondheidsrisico's doordat ziekmakende bactiŽren dan beter overleven.

Tips in verband met sport en voeding

 • Brood, pasta en rijst zijn geen dikmakers maar uitstekende koolhydraatbronnen. Als je veel sport, heb je veel koolhydraten nodig. Eet je echter vetrijk broodbeleg zoals salami, slaatjes en patť of pasta met veel gehakt, kaas en room, dan zijn dat de 'dikmakers'.
 • Wie intensief sport moet extra drinken uitdroging te voorkomen. Dit geldt zeker wanneer je je daarbovenop in een extreem droge of warme omgeving bevindt, op grote hoogte zit of last hebt van diarree.
 • Vezels zijn nodig in een gezonde voeding, maar het zijn balaststoffen en ze vergroten het stoelgangvolume. Dit kan hinderlijk zijn tijdens het sporten, in het bijzonder tijdens een wedstrijd. Om maagdarmklachten te vermijden, eet je de laatste 2-3 dagen voor een wedstrijd best weinig vezelrijke voedingsmiddelen. Kies dus wit brood, witte pasta, witte rijst, cornflakes ipv muesli, enz.