De Soudal Scheldecross in Antwerpen leverde een zenuwslopend duel om de overwinning op. Hoogtepunt was het inhaalmanoeuvre van Mathieu Van der Poel in de slotronde. "Wie daar het eerst in de remmen ging, verloor de wedstrijd", wist de Nederlander.

Het was al een tijdje geleden, maar Antwerpen zag zaterdag nog eens een spannende strijd om de overwinning. Kevin Pauwels mocht even dromen, maar na twaalf rondes vochten Mathieu Van der Poel en wereldkampioen Wout Van Aert in een rechtstreeks duel om de bloemen. De handjes bleven op het stuur, een elleboogje links en rechts werd er wel uitgedeeld. De Nederlandse kampioen vloog bijna uit de bocht, maar toonde op het einde wel de strafste spierballen. 


"Het was even verstand op nul zetten", sprak Van der Poel. "Bij het ingaan van de loopstrook en de zandstrook in de laatste ronde wilden zowel Wout als ik op kop zitten. We waren aan elkaar gewaagd. Wie daar dan als eerste in de remmen gaat, verliest de wedstrijd. Het publiek heeft vandaag iets heel moois gezien. De mensen langs het parcours verdienen vandaag ook een pluim. Alles is hier in een heel sportieve sfeer verlopen, dat mag ook wel eens gezegd worden."

VAN AERT: 'HARD TEGEN HARD'

Van Aert besefte dat hij met het manoeuvre van Van der Poel zijn kansen op winst in Antwerpen zag kelderen. "Het was echt knokken om op kop te zitten. Wie als eerste die dubbele strook kon ingaan, had een goede kans om te winnen. In de zandstrook was het heel moeilijk om in het wiel te rijden. Toen Mathieu daar 20 meter nam, was de wedstrijd beslist." 

"Of ik nog een elleboogje had moeten uitdelen? Als je 40 kilometer per uur rijdt, is dat niet zo evident. En omdat de wind in die strook op kop zat, was het voor Mathieu makkelijker om uit het wiel te komen. Ach, we rijden veertig crossen op een seizoen. De helft van de tijd gaat het hard hard. Rijden we die finale tien keer, dan winnen we beiden vijf keer."