De zege van Sanne Cant in de Soudal Scheldecross kwam er na een felbevochten strijd met Sophie De Boer. "Het was pompen of verzuipen", bekende de Belgisch kampioene. Marianne Vos toonde zich dolgelukkig met haar vierde plaats.

"Ik kende een zwakke start", bekende Cant. "Gelukkig had ik vandaag een groot voordeel: ik kan heel goed door het zand rijden. En dankzij het werk van Katerina Nash en Marianne Vos moest ik niet alleen in de achtervolging op De Boer."


Cant ging de laatste ronde in met een achterstand van negen seconden op de Nederlandse. "Als je dan nadert krijg je vleugels, maar het was pompen of verzuipen tot het einde. Ik ben nog nooit zo diep geweest. Dit moet de hardst bevochten zege uit mijn leven zijn."

In de slotronde maakte Cant uiteindelijk het verschil met een slim manoeuvre. "Ik wist dat ik als eerste de laatste rechte lijn moest ingaan", besefte de Antwerpse. "Door Sophie in de slotfase te passeren, heb ik haar de benen afgesneden. Dat tactisch koersen, dat ligt me wel."

DE BOER: 'IK KON WEL JANKEN'

"Het was niet mijn bedoeling om in de eerste ronde al weg te rijden", sprak De Boer. "Maar als je dan de laatste ronde kan ingaan met negen seconden voorsprong, dan hoop je dat die marge voldoende is voor de overwinning. Ik zag Sanne steeds dichter komen. Zij ging frisser door de zandstroken, ik zat helemaal kapot. Op het einde speelt Sanne het slim uit. Na de finish kon ik wel janken van ontgoocheling."

VOS: 'GEEN VERRASSING DAT IK MEZELF HEB OPGEBLAZEN'

Marianne Vos reed in Antwerpen haar eerste cross in bijna twee jaar tijd. Na een kanonstart viel de zevenvoudige wereldkampioene halfweg wedstrijd terug naar de vierde plaats. 

"Dat is een mooi begin", glunderde Vos. "Met zo'n prestatie kan je alleen maar blij zijn. Na die snelle start dacht ik: 'Oef, dat gaat lekker'. Die inzinking halfweg koers was er echter te veel aan. Ik moest even temporiseren, al is het ook geen verrassing dat ik mezelf heb opgeblazen. Ik ben vandaag heel diep gegaan en heb heel hard afgezien, maar die vierde plaats geeft me moed voor de komende weken."