U bezoekt momenteel editie 2012 van de Brussels Marathon.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Het perfecte loopweer tijdens zonnige Brussels Marathon
12.500 mensen liepen in Brussel, opnieuw onder een aangename najaarszon. Het leverde prachtige plaatjes op bij de aankomst op de Grote Markt. De Keniaan Joash Mutai won de marathon in 2u16:40.
Bij de start om 9.00 uur in het Jubelpark, is het al duidelijk dat de weersomstandigheden perfect zullen zijn: zonnig, maar niet te warm. De drie Kenianen vinden elkaar onmiddellijk, en gaan er van bij de start samen vandoor. Moses Mwarur maakt het tempo voor zijn landgenoten Noah Kosgei, die na zijn tweede plaats van vorig jaar voor winst gaat, en uitdager Joash Mutai.

Vladiminir Tochinski, een 45 jarige Wit-Rus die in BelgiŽ woont en vorig jaar derde was, Jelle Bertels, Belgisch kampioen berglopen die zijn debuut maakt op de marathon, en de Zuid-Afrikaan David Ashworth zoeken achter de Kenianen hun eigen tempo.

Na 8 kilometer lopen Tochinski en Ashworth samen, terwijl Bertels vijftien seconden later volgt. De Kenianen lopen dan al enkele minuten verderop, aan een tempo dat hen naar een tijd onder de 2u15? moet brengen. De situatie blijft onveranderd na 16 kilometer, al begint Bertels wel dichter te komen op het duo voor hem.

Halfweg komen de koplopers door in 1u07?40?. Na 28 kilometer zit het werk voor haas Mwarur erop. En zoals zo vaak in de marathon breekt de wedstrijd los na 30 kilometer. Mutai loopt weg van Kosgei. Bij de achtervolgers moet Tochinski de rol lossen, zodat Bertels in vierde positie komt, maar uit de achtergrond komt ook Jaad Abdelilah opzetten. De in Laken wonende Spanjaard was vorig jaar nog derde op de halve marathon, en lijkt op weg naar een schitterend debuut op de marathon.

Het golvende parcours heeft duidelijk zijn tol geŽist, zo blijkt als de lopers de finish aan de Grote Markt naderen. Mutai loopt steeds verder weg van zijn landgenoot, maar een tijd onder de 2u15? zit er niet meer in. Hij wint uiteindelijk in 2:16?40?, bijna drie minuten voor een ontgoochelde Kosgei. En het is tien minuten later de verrassende Abdelilah die het brons haalt in 2:29:52. Jelle Bertels wordt eerste Belg op de vijfde plaats in 2u33?05?.

"Very hard, very happy". Veel meer kon winnaar Joash Mutai aan de finish niet meer kwijt. (foto belga)
BERTELS: 'DE INHOUD VAN MIJN ENERGYGELS LIGT OP DE GROTE MARKT' 

Jelle Bertels had na aankomst tijd nodig om te bekomen. ?Het ging lang heel goed. Ik liep mijn eigen tempo. Mijn coach Rik Ceulemans volgde constant met de fiets, en gidste me met goede raad door mijn eerste marathon. Na dertig kilometer zag ik de derde plaats dichterbij komen, maar net toen vloeide langzaam alle energie uit mijn lijf. De energygels nam ik niet meer op, de inhoud van de laatsten ligt hier achter mij op de kasseien van de Grote Markt. Ik ben dan wel Belgisch kampioen berglopen, maar ondanks de vele hellingen heeft me dat vandaag niet echt geholpen. Er zijn niet alleen de heuvels, de afstand is ook langer, en het tempo ligt veel hoger dan bij berglopen. Die mix maakt het loodzwaar. Rik begon me niet te pushen toen bleek dat de gehoopte tijd onder de 2u30 niet meer haalbaar was. Met een eindtijd van 2u33?06 kan ik leven. Volgend jaar moet er meer in zitten. Door het Europees kampioenschap berglopen begin september kon ik me maar drie weken specifiek voorbereiden op deze 42 kilometer.?

De Kenianen waren duidelijk diep gegaan in hun onderling duel. Mutai kon alleen maar stamelen dat het heel zwaar was, en dat hij blij was dat hij het gehaald had. ?Very hard, very happy, thank you?. En weg was hij. ?Ik ga onmiddellijk terug naar het hotel om te slapen. Geen uitlopen meer.? Kosgei had het moeilijk met zijn tweede plaats. ?Na mijn tweede plaats van vorig jaar wou ik deze keer winnen. Ik ben niet blij, ik weet niet waarom het fout liep.?

De eerste vrouw werd de Canadese Claire Macht. Ze haalde de Limburgse Hilde Kippers, ook van Rik Ceulemans Team Punk Running, pas 400 meter voor de meet in. Kippers was snel vertrokken, maar crashte op het einde helemaal. In de laatste kilometers begon ze te zwijmelen en moest ze twee keer gaan zitten, en zag zo de winst door de vingers glippen. Na aankomst ging het recht naar de ziekenboeg, waar ze na enkele suikers snel weer op de been was, en ze het verlies grappend kon relativeren. Nog iemand die haar marathondebuut niet snel zal vergeten.

HALVE MARATHON ONDERONSLE VAN MASTERS 

In de halve marathon waren het de dertig plussers die het hoge woord voerden. In de top tien was enkel de 22-jarige Sammy Van De Ven jonger. En de snelste van allemaal was ook de oudste: de 47-jarige Michael Bus bleek van bij de start de sterkste van het pak. Hij won in 1:12:19. Een overmoedige loper probeerde hem de eerste kilometers nog te volgen, maar moest al snel de rol lossen, en verdween helemaal van de radar. De Canadees Andre La Gerche, cardioloog in Leuven, liep in zijn eentje naar de tweede plaats. Derde was de Spanjaard Marc Garcia Gimenez.

SPRINTJE OM DE WINST, BLOTE STUDENTEN EN MARCHERENDE MILITAIREN

De deelnemers aan de mini-marathon kozen de kortste weg van de start in het Jubelpark naar de aankomst aan de Grote Markt. Op een parcours dat grotendeels bergaf liep, met enkel de beklimming van de Wetstraat, gingen Dupont en Merveille er met twee aan een razend tempo vandoor. Dupont sloeg een kloofje van een tiental meter, in de laatste afdaling kwam Brusselaar Merveille nog stevig opzetten, maar Dupont liet de overwinning niet meer ontsnappen. Met gebalde vuisten schreeuwde hij het uit terwijl het door het overwinningslint liep.

De winnaar deed minder dan twaalf minuten over de vier kilometer, maar ook knap waren de studenten van de militaire school die de wedstrijd in uniform aflegde, inclusief zware combats. Terwijl ze uit volle borst marsliederen scandeerden, werkten ze de klus in goed twintig minuten af, en dat ten voordele van de organisatie Missing Children Europe

Ook gezien: een dertigtal studenten die in ondergoed en geschilderd in de kleuren van hun studentenclub over de finish liepen. En dat allemaal om de Nederlandstalige studenten in Brussel eens in de kijker te zetten.

De Californische Margaret Lloyd won de Knack Weekend Ladies Run. Een stage aan de universiteit van Louvain-la-Neuve bracht haar naar BelgiŽ. Ze haalde het voor de Brusselse Maura De Troyer en de Waalse Melanie Bovy.

Zo'n 500 kinderen namen deel aan de Chiquita Kids Run, die volledig paats vond in het Jubelpark. Opvallend veel kids waagden zich dit jaar aan de mini-marathon van vier kilometer. Marathon
1. Joash Mutai 2u16:40
2. Noah Kosgei 2u19:23
3. Jaadar Abelilah 2u29:52
Marathon vrouwen
1. Claire Macht 3u06:14
2. Hilde Keppens 3u08:49
3. Corinne Paoletti 3u11:15
Halve marathon
1. Michael Buss 1u09?49
2. Andre La Gerche 1u12?17
3. Marc Garcia Gimenez 1u12?37
Mini-Marathon
1. Francois Dupont 11?50?
2. Benjamin Merveille 11?51?
3. Arnaud Van Vracen 12?34?
Knack Weekend Ladies Run
1. Margaret Lloyd 15?27?
2. Maura De Troyer 15?55?
3. Melanie Bovy 15?58?
Recordopkomst voor Brussels Marathon
Ruim 12.500 lopers genoten van de verschillende wedstrijden in Brussel. Dat zijn er opnieuw 1500 meer dan vorig jaar. De meeste deelnemers stonden aan de start tijdens de halve marathon: 7.967 deelnemers.
Aan de volledige marathon namen 2.133 lopers deel. De mini-marathon lokte 1.149 lopers, 687 vrouwen waagden zich aan de Knack Weekend Ladies Run. Het vernieuwde parcours voor de Chiquita Kids Run, dat nu volledig in het Jubelpark loopt, kende met 500 kinderen ook een mooie opkomst.

Een opvallende trend: heel wat deelnemers komen uit het buitenland. Veel mensen die voor hun werk in Brussel wonen, maar ook erg veel 'toeristische lopers', die de marathon combineren met een citytrip.

Een van de strafste onder hen moet Angelo Cerello geweest zijn. De 78-jarige Italiaan liep de halve marathon in 2u03:44. En daarmee hield de krasse knar nog heel wat deelnemers achter zich. Over het parcours was hij lyrisch: Bello! Twee jaar geleden liep ik hier nog de marathon in 4u31. Het is lastig, maar heel mooi.' Ook de AustraliŽr Andre La Gerche, tweede op de halve marathon, is fan: 'Ik heb al meegedaan in Parijs en Berlijn, maar geen aankomst is zo mooi als die op de Grote Markt.'

Een ander fenomeen zijn de goede doelen. Heel wat lopers maken van hun deelname gebruik om geld in te zamelen voor een goed doel. 'Dat gaat van kleine vriendengroepjes met vijf man, die per kilometer een halve euro vragen aan tantes en nonkels, tot bedrijven die een interne campagne voeren, en zo honderden deelnemers achter een goed doel scharen', vertelt event manager Tom Peeters.

'De militaire school liep, net als heel wat anderen, voor Missing Children Europe. Het Cypriotische EU Voorzitterschap liet zich ook van zijn beste kant zien, en liep met 300 ambtenaren, diplomaten en journalisten mee, en steunde zo vijf verschillende goede doelen. Zo'n initiatieven willen we als organisatie de volgende jaren verder ondersteunen', besluit Peeters.
Vorige berichten
05-10-2012 Volg de Brussels Marathon LIVE!
04-10-2012 De ultieme richtlijnen voor een geslaagd marathonweekend
03-10-2012 Zing het uit tot op de Grote Markt - de Brussels Marathon playlist via Deezer!
Recordaantal van 12.000 lopers klaar voor Brussels Marathon & Half Marathon
Het Cypriotisch EU Voorzitterschap neemt deel aan de Brussels Marathon & Half Marathon


Partners