U bezoekt momenteel editie 2012 van runningtour.be.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Acerta Brussels Ekiden is grootste ter wereld
Catherine de Valois Sport Team 1 en DCLA hebben de 9de Acerta Brussels Ekiden gewonnen. Met 1.250 teams, goed voor 7.500 lopers, was het veruit de grootste aflossingsmarathon ter wereld.
De Acerta Brussels Ekiden is de grootste ter wereld! (foto Alain Buyck)

De Acerta Brussels Ekiden werd 's middags op gang gelopen door honderden kinderen die met de aankomst op de piste van het Koning Boudewijnstadion een onvergetelijke ervaring opdeden. Klokslag 13u gaven niemand minder dan Tia Hellebaut en de broers Borlée het startschot voor de aflossingsmarathon. Ook tienkamper Hans Van Alphen was een opgemerkte gast en vader Jacques Borlée trok zelfs zelf de loopschoenen aan met zijn ploegje Borlée for Rio.

Lander Tijtgat van Catherine de Valois Sport Team 1 nam de beste start en gaf na 5 km als eerste de tasuki - het aflossingslint - door aan ploegmaat Hais Welday. Lukas Van Assche van Saucony volgde als tweede, Kim Ruell van Catherine de Valois 2 als derde. Deze drie ploegen zouden ook de rest van de wedstrijd kleuren. Bij de atletiekclubs, waarvoor deze ekiden meteen ook het BK interclub was, nam AC Duffel de beste start, voor AVLO uit Lokeren en CABW uit Nijvel.

Het gedruppel van bij de start ging geleidelijk aan over in stortregen, maar dat kon Dieter Van Streels van Catherine de Valois 2 niet deren. Hij liep Hais Welday van Team 1 voorbij en wisselde als eerste na 9,9 km, voor Nick Van Peborgh van Saucony. Bij de clubs had Benjamin Barbier namens CABW de leiding genomen tijdens de tweede run.

Nog eens 5,3 km verder wisselden Dacha Abdellah en Mats Lunders van Catherine de Valois 1 en 2 broederlijk naast elkaar. James Barmasai Kiptum nam de tasuki over bij Team 1 en sloeg in de volgende 10,5 km een kloof van 30 seconden op Jean-Pierre Weerts. Bij de clubs voelde CABW na vier wissels steeds nadrukkelijker de hete adem van AVLO en Olympic Essenbeek Halle (OEH) in de nek.

Bij de laatste wissel tussen Koen Naert en Bashir Abdi had Catherine de Valois 1 al een geruststellende voorsprong van bijna een minuut opgebouwd op het Team 2. Bij de clubs was het een stuk spannender met Philip Cortvriend van AVLO die voorbij CABW naar de eerste plaats snelde.

In de laatste 6,695 km bouwde Bashir Abdi de voorsprong van Catherine de Valois Sport Team 1 nog verder uit. Hij finishte in 2u05:15. Pieter Jan Hannes van Team 2 volgde op 2:24. Saucony mocht als derde algemeen en eerste bedrijfsteam mee het podium op nadat Maarten Van Steen op 2:46 van de winnaars over de meet kwam. Bij de clubs zorgde Geoffrey Marrion voor sensatie door Joris Keppens in de slotrun terug in te halen en dus werd CABW toch nog Belgisch kampioen voor AVLO. OEH pakte het brons.

ABDI: 'EEN KEER IETS ANDERS'

Bashir Abdi had al een veilige voorsprong toen hij aan de laatste 7 km begon, maar toch ging hij nog voluit. "Ik wist dat het binnen was, dus kon ik lekker ontspannen lopen. Om dan als eerste het stadion binnen te kunnen lopen, is toch iets speciaals. We waren dan wel als favoriet gestart, maar je moet het nog altijd waarmaken. Team 2 heeft het ons aardig lastig gemaakt, ook al omdat onze 10 km lopers niet echt hun dagje hadden. Zo'n ekiden is leuk om te doen, het is een keer iets anders. Onze zege gaan we zometeen zeker vieren."

De slotloper van CABW moest wel nog vol aan de bak in de laatste run. "Maar ik had er vertrouwen in dat ik de loper van AVLO nog kon terugpakken", zegt Geoffrey Marrion. "De halve minuut achterstand had ik na ongeveer 2,5 km goedgemaakt. Ik heb dan even tijd genomen om op adem te komen en op 2 km van de meet heb ik de besilssende demarrage ingezet. Zo heb ik toch nog kunnen genieten van de ereronde op de piste. We zijn heel blij met deze titel!"

DCLA VERLENGT TITEL

Bij de vrouwen was DCLA net als vorig jaar aan het feest. Marieken Verhaeghe schoot het snelst uit de startblokken en vervolgens klaarden Kim Geypen, Domi Lambrechts, Veerle Van Linden, Annelore Desaedeleer en Sigrid Vanden Bempt de klus in 2u31:14, niet alleen goed voor een Belgische titel maar ook een nationaal record! AA Drink finishte op meer dan zes minuten als tweede. AVR 1 en AVLO2 pakten zilver en goud op het BK interclub. 

"Dat het niet echt spannend was bij de vrouwen? Dat zal ons worst wezen", lachte Sigrid Vanden Bempt na afloop. "We hebben gewoon geprobeerd zo snel mogelijk te lopen en als dat dan een record oplevert is dat mooi meegenomen. Ik heb er zelf ook enorm van genoten. Ik heb de laatste tijd niet meer veel gelopen, maar voor zo'n wedstrijd kan ik me nog wel opladen. De sfeer die hier hangt maakt het zo speciaal."

Bij de gemengde teams ten slotte was de zege voor Olympic Essenbeek Halle 2 in 2u29:30, goed voor de 23ste plaats algemeen.

EKIDEN IS IDEALE TEAMBUILDING

Met 900 teams uit de bedrijfswereld was de Acerta Brussels Ekiden ook nog eens het grootste bedrijvensportevenement in België. Een aflossingsmarathon is immers een uitstekende teambuilding. ING kwam met liefst 69 ploegen aan de start en ook titelsponsor Acerta was goed vertegenwoordigd met 24 teams.

Zoals al gezegd was Saucony het snelste bedrijf bij de mannen. Bij de vrouwen ging de zege naar de CACE Ladies in 2u53:02 en Trakks Team 1 (2u40:49) was het snelste gemengde bedrijventeam.


Podia mannenteams
Verenigingen:
1. Catherine de Valois Sport 1 - 2u05:14
2. Catherine de Valois Sport 2 - 2u07:41
3. U6 - 2u35:54

Atletiekclubs:
1. CABW - 2u13:43
2. AVLO - 2u13:53
3. OEH - 2u14:00

Bedrijven:
1. Saucony - 2u08:01
2. Runningcenter Dreamteam - 2u14:05
3. NMBS - 2u23:47

Podia vrouwenteams
Verenigingen:
1. AA Drink - 2u37:30 
2. No Limit Team - 3u14:47
3. Keniateam - 3u25:54

Atletiekclubs:
1. DCLA 1 - 2u31:13
2. AVR 1 - 2u39:58
3. AVLO 2 - 2u41:47

Bedrijven:
1. CACE Ladies - 2u53:02
2. Vriendenkring Amicale RSZ - 3u26:57
3. RIWA 1 - 3u35:55

Podia gemengde teams
Verenigingen:
1. Overfly Xtrem - 2u32:45
2. Fibbs and Wills Team - 2u43:50
3. RIWA 3 - 2u55:32

Atletiekclubs:
1. OEH 2 - 2u29:30
2. ACP Dreamteam - 2u30:20
3. ACP Speedy's - 2u31:45

Bedrijven:
1. Trakks Team 1 - 2u40:49
2. Rap HP-Team - 2u40:55
3. SBT 01 - 2u44:30

Bollen boven in Hasselt
Frank Bollen en Kim Geypen hebben de 30ste HBvL Dwars door Hasselt gewonnen. In totaal namen 11.300 lopers deel aan de zeven verschillende wedstrijden in de zonovergoten Limburgse hoofdstad.
Ruim 11.000 lopers doorkruisten de straten van Hasselt! (foto yoni peeters)
Als laatste manche van de Partena Run Classics kon de HBvL Dwars door Hasselt 15 km opnieuw rekenen op een sterk deelnemersveld. Geen Alexander Diaz Rodriguez en Stefan Van den Broek, respectievelijk al zeker van de eerste en tweede plaats in het criterium, maar wel Tom Van Slambrouck die nog vol aan de bak moest om zijn derde plaats veilig te stellen.

Van Slambrouck kon een Limburgs feestje echter niet verhinderen. Al meteen na de start ging het kwartet Frank Bollen, Krijn Van Koolwijk, Geert Maes en Jeroen Hendrikx er immers genadeloos vandoor. Na 4 km schudde Bollen voor de tweede keer aan de boom, meteen goed voor de beslissende demarrage. "Ik heb mijn voorsprong dan gestaag kunnen uitbreiden", doet de Bilzenaar het verhaal van zijn wedstrijd. "In de laatste twee kilometer was de marge ruim genoeg om het tempo wat te laten zakken en te genieten van het talrijk opgekomen publiek in het stadscentrum. Ik kreeg er zowaar kippenvel van."

Bollen finishte in 45:41, goed voor zijn eerste zege in Hasselt. Krijn Van Koolwijk werd tweede op 12 seconden, Geert Maes maakte er op 20 seconden een volledig Limburgs podium van. Ook de nummer vier was met Jeroen Hendrikx een Limburger. Tom Vanslambrouck finishte als vijfde en eindigt zo als derde in het Partena Run Classics-klassement.

PRIMEUR VOOR GEYPEN

Bij de vrouwen geen Veerle Dejaeghere, de nummer één van de Partena Run Classics. Sigrid Vanden Bempt was vooraf al zeker van de tweede plaats in het criterium en verscheen ondanks wat trainingsachterstand toch aan de start. Samen met Kim Geypen en Karen Van Proeyen koos ze van bij de start het hazenpad. Na 10 km zette Geypen een versnelling in die alleen Van Proeyen min of meer kon beantwoorden. Ze bleef tot op het einde de hete adem in de nek voelen, maar haalde het uiteindelijk wel in 53:13. Van Proeyen en Vanden Bempt vervolledigden het podium.

"Omdat Karen zolang bleef aanklampen, heb ik nooit rust gekend", aldus Geypen. "Dit was dan ook geen eenvoudige wedstrijd voor mij, want ik train nooit specifiek op deze afstand. Maar het was de moeite waard: ik win mijn eerste manche in de Partena Run Classics en word meteen derde in het eindklassement. Dat was mijn doel vandaag."

WIELEMIE HULDIGT HANDBIKERS 

Naast de HBvL Dwars door Hasselt 15 km waren er nog zes andere loopwedstrijden met in totaal liefst 11.300 deelnemers. De handbikers kwamen naar goede gewoonte aan hun trekken op de Memorial Fernand De Bolle, die net als vorig jaar gewonnen werd door de Luikenaar Jean-François Deberg. Greet Balemans was de snelste bij de vrouwen. Ze werden op het podium gehuldig door niemand minder dan Marieke Vervoort, die haar gouden en zilveren medaille van op de Paralympics nog eens aan het grote publiek toonde. "Ik vind het altijd geweldig om aanwezig te zijn bij een evenement als dit dat handbikers een warm hart toedraagt. Hier mogen veel andere organisatoren een voorbeeld aan nemen", aldus Wielemie.

Op de Run Hasselt 10 km ging de zege naar Kim Bosmans en de Nederlander Ricardo Floris. De Start to Run 5 km werd gewonnen door Laurens Vanderlinden en Christel Stassen. Exclusief voor de vrouwen was er over dezelfde afstand een Knack Weekend Ladies Run, die gewonnen werd door Jitte Cosemans. Lucas Schoofs en Lotte Scheldeman ten slotte waren de laureaten op de Jogging 3 km. Ook de allerkleinsten kwamen weer aan hun trekken op de Chiquita Kids Run.
HBvL Dwars Door Hasselt 15 km
Mannen:
1. Frank Bollen 45:41
2. Krijn Van Koolwijk
3. Geert Maes

Vrouwen:
1. Kim Geypen 53:13
2. Karen Van Proeyen
3. Sigrid Vanden Bempt

Memorial Fernand De Bolle 15 km (handbikes)
Mannen:
1. Jean-François Deberg
2. Stefaan Vanhaverbeke
3. Nico Felies

Vrouwen:
1. Greet Balemans
2. An De Raeymaecker

Run Hasselt 10 km
Mannen:
1. Ricardo Floris 31:28
2. Vincent Nardozza
3. Cedric Hauben

Vrouwen:
1. Kim Bosmans 35:42
2. Mieke Gorissen
3. Vasilia Gounakis

Start to Run 5 km
Mannen:
1. Laurens Vanderlinden 15:35
2. Lennert Vanbrusseghem
3. Chiel Poffé

Vrouwen:
1. Britt Lens
2. Leen Schildermans
3. Jill Pauwels

Knack Weekend Ladies Run 5 km
1. Jitte Cosemans 19:59
2. Wendy Quadflieg
3. Heleen Helsen

Jogging 3 km
Mannen:
1. Lucas Schoofs 09:17
2. Dieter Kersten
3. Toon Miermans

Vrouwen:
1. Lotte Scheldeman
2. Ruth Nijssen
3. Evi Claesen
Het perfecte loopweer tijdens zonnige Brussels Marathon
12.500 mensen liepen in Brussel, opnieuw onder een aangename najaarszon. Het leverde prachtige plaatjes op bij de aankomst op de Grote Markt. De Keniaan Joash Mutai won de marathon in 2u16:40.
Bij de start om 9.00 uur in het Jubelpark, is het al duidelijk dat de weersomstandigheden perfect zullen zijn: zonnig, maar niet te warm. De drie Kenianen vinden elkaar onmiddellijk, en gaan er van bij de start samen vandoor. Moses Mwarur maakt het tempo voor zijn landgenoten Noah Kosgei, die na zijn tweede plaats van vorig jaar voor winst gaat, en uitdager Joash Mutai.

Vladiminir Tochinski, een 45 jarige Wit-Rus die in België woont en vorig jaar derde was, Jelle Bertels, Belgisch kampioen berglopen die zijn debuut maakt op de marathon, en de Zuid-Afrikaan David Ashworth zoeken achter de Kenianen hun eigen tempo.

Na 8 kilometer lopen Tochinski en Ashworth samen, terwijl Bertels vijftien seconden later volgt. De Kenianen lopen dan al enkele minuten verderop, aan een tempo dat hen naar een tijd onder de 2u15? moet brengen. De situatie blijft onveranderd na 16 kilometer, al begint Bertels wel dichter te komen op het duo voor hem.

Halfweg komen de koplopers door in 1u07?40?. Na 28 kilometer zit het werk voor haas Mwarur erop. En zoals zo vaak in de marathon breekt de wedstrijd los na 30 kilometer. Mutai loopt weg van Kosgei. Bij de achtervolgers moet Tochinski de rol lossen, zodat Bertels in vierde positie komt, maar uit de achtergrond komt ook Jaad Abdelilah opzetten. De in Laken wonende Spanjaard was vorig jaar nog derde op de halve marathon, en lijkt op weg naar een schitterend debuut op de marathon.

Het golvende parcours heeft duidelijk zijn tol geëist, zo blijkt als de lopers de finish aan de Grote Markt naderen. Mutai loopt steeds verder weg van zijn landgenoot, maar een tijd onder de 2u15? zit er niet meer in. Hij wint uiteindelijk in 2:16?40?, bijna drie minuten voor een ontgoochelde Kosgei. En het is tien minuten later de verrassende Abdelilah die het brons haalt in 2:29:52. Jelle Bertels wordt eerste Belg op de vijfde plaats in 2u33?05?.

"Very hard, very happy". Veel meer kon winnaar Joash Mutai aan de finish niet meer kwijt. (foto belga)
BERTELS: 'DE INHOUD VAN MIJN ENERGYGELS LIGT OP DE GROTE MARKT' 

Jelle Bertels had na aankomst tijd nodig om te bekomen. ?Het ging lang heel goed. Ik liep mijn eigen tempo. Mijn coach Rik Ceulemans volgde constant met de fiets, en gidste me met goede raad door mijn eerste marathon. Na dertig kilometer zag ik de derde plaats dichterbij komen, maar net toen vloeide langzaam alle energie uit mijn lijf. De energygels nam ik niet meer op, de inhoud van de laatsten ligt hier achter mij op de kasseien van de Grote Markt. Ik ben dan wel Belgisch kampioen berglopen, maar ondanks de vele hellingen heeft me dat vandaag niet echt geholpen. Er zijn niet alleen de heuvels, de afstand is ook langer, en het tempo ligt veel hoger dan bij berglopen. Die mix maakt het loodzwaar. Rik begon me niet te pushen toen bleek dat de gehoopte tijd onder de 2u30 niet meer haalbaar was. Met een eindtijd van 2u33?06 kan ik leven. Volgend jaar moet er meer in zitten. Door het Europees kampioenschap berglopen begin september kon ik me maar drie weken specifiek voorbereiden op deze 42 kilometer.?

De Kenianen waren duidelijk diep gegaan in hun onderling duel. Mutai kon alleen maar stamelen dat het heel zwaar was, en dat hij blij was dat hij het gehaald had. ?Very hard, very happy, thank you?. En weg was hij. ?Ik ga onmiddellijk terug naar het hotel om te slapen. Geen uitlopen meer.? Kosgei had het moeilijk met zijn tweede plaats. ?Na mijn tweede plaats van vorig jaar wou ik deze keer winnen. Ik ben niet blij, ik weet niet waarom het fout liep.?

De eerste vrouw werd de Canadese Claire Macht. Ze haalde de Limburgse Hilde Kippers, ook van Rik Ceulemans Team Punk Running, pas 400 meter voor de meet in. Kippers was snel vertrokken, maar crashte op het einde helemaal. In de laatste kilometers begon ze te zwijmelen en moest ze twee keer gaan zitten, en zag zo de winst door de vingers glippen. Na aankomst ging het recht naar de ziekenboeg, waar ze na enkele suikers snel weer op de been was, en ze het verlies grappend kon relativeren. Nog iemand die haar marathondebuut niet snel zal vergeten.

HALVE MARATHON ONDERONSLE VAN MASTERS 

In de halve marathon waren het de dertig plussers die het hoge woord voerden. In de top tien was enkel de 22-jarige Sammy Van De Ven jonger. En de snelste van allemaal was ook de oudste: de 47-jarige Michael Bus bleek van bij de start de sterkste van het pak. Hij won in 1:12:19. Een overmoedige loper probeerde hem de eerste kilometers nog te volgen, maar moest al snel de rol lossen, en verdween helemaal van de radar. De Canadees Andre La Gerche, cardioloog in Leuven, liep in zijn eentje naar de tweede plaats. Derde was de Spanjaard Marc Garcia Gimenez.

SPRINTJE OM DE WINST, BLOTE STUDENTEN EN MARCHERENDE MILITAIREN

De deelnemers aan de mini-marathon kozen de kortste weg van de start in het Jubelpark naar de aankomst aan de Grote Markt. Op een parcours dat grotendeels bergaf liep, met enkel de beklimming van de Wetstraat, gingen Dupont en Merveille er met twee aan een razend tempo vandoor. Dupont sloeg een kloofje van een tiental meter, in de laatste afdaling kwam Brusselaar Merveille nog stevig opzetten, maar Dupont liet de overwinning niet meer ontsnappen. Met gebalde vuisten schreeuwde hij het uit terwijl het door het overwinningslint liep.

De winnaar deed minder dan twaalf minuten over de vier kilometer, maar ook knap waren de studenten van de militaire school die de wedstrijd in uniform aflegde, inclusief zware combats. Terwijl ze uit volle borst marsliederen scandeerden, werkten ze de klus in goed twintig minuten af, en dat ten voordele van de organisatie Missing Children Europe

Ook gezien: een dertigtal studenten die in ondergoed en geschilderd in de kleuren van hun studentenclub over de finish liepen. En dat allemaal om de Nederlandstalige studenten in Brussel eens in de kijker te zetten.

De Californische Margaret Lloyd won de Knack Weekend Ladies Run. Een stage aan de universiteit van Louvain-la-Neuve bracht haar naar België. Ze haalde het voor de Brusselse Maura De Troyer en de Waalse Melanie Bovy.

Zo'n 500 kinderen namen deel aan de Chiquita Kids Run, die volledig paats vond in het Jubelpark. Opvallend veel kids waagden zich dit jaar aan de mini-marathon van vier kilometer. Marathon
1. Joash Mutai 2u16:40
2. Noah Kosgei 2u19:23
3. Jaadar Abelilah 2u29:52
Marathon vrouwen
1. Claire Macht 3u06:14
2. Hilde Keppens 3u08:49
3. Corinne Paoletti 3u11:15
Halve marathon
1. Michael Buss 1u09?49
2. Andre La Gerche 1u12?17
3. Marc Garcia Gimenez 1u12?37
Mini-Marathon
1. Francois Dupont 11?50?
2. Benjamin Merveille 11?51?
3. Arnaud Van Vracen 12?34?
Knack Weekend Ladies Run
1. Margaret Lloyd 15?27?
2. Maura De Troyer 15?55?
3. Melanie Bovy 15?58?
DVV Antwerp 10 Miles & Marathon in 2013 op zondag 21 april
Volgend jaar vindt de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon plaats op zondag 21 april. Dat is 1 weekje na de Paasvakantie.
Inschrijven voor de editie 2013 kan vanaf 8 oktober op www.dvvantwerp10miles.be
Vorige berichten
10-10-2012 Acerta Brussels Ekiden grootste aflossingsmarathon ter wereld
03-10-2012 Recordaantal van 12.000 lopers klaar voor Brussels Marathon & Half Marathon
01-10-2012 Inschrijvingen Acerta Brussels Ekiden sluiten vannacht!