Het is vandaag 10 oktober: werelddag van de geestelijke gezondheid. Perfect moment dus om - naast die vele fysieke - ook de mentale voordelen van je loopjes eens van dichterbij te bekijken!

Net als je met lopen je lichaam kan trainen, kan je met lopen ook je brein trainen. Tijdens een loopsessie leer je je focussen om hindernissen en vermoeidheid te overwinnen. Het doorzettingsvermogen dat je vaak nodig hebt om die lange of intensieve training af te werken, helpt je ook om op andere vlakken in je werk- of privéleven niet op te geven. 

Aanpassingen in het brein 

Wetenschappers onderzochten het brein van competitieve langeafstandslopers en stelden vast dat deze lopers meer verbindingen hadden tussen het frontale - pariëtale netwerk en andere hersengebieden die geassocieerd worden met zelfdiscipline en het werkgeheugen. Ook stimuleert aerobische activiteit de aanmaak van nieuwe hersencellen en verhoogt het de cognitieve flexibiliteit, waardoor je sneller op onverwachte zaken kan inspelen. 

Beter humeur 

Onderzoek van Harvard-psychologen stelt dat aerobe inspanning mensen helpt om hun emoties te regelen en droefheid tegengaat. Terwijl je loopt, verlaagt het stresshormoon cortisol en verhogen feelgoodstofjes als serotonine en enforfines. Onderzoek aan de universiteit van München gaf in 2008 aan: hoe meer endorfines de testpersonen in het bloed en hersenen hadden, hoe gelukkiger ze waren. Dat is goed nieuws, omdat we deze pijnstillende stoffen tijdens loopsessies aanmaken. Hoe langer je loopt, hoe meer endorfines je aanmaakt. Dat moet leiden naar de befaamde runner's high. 

Gelukkiger

Grootschalig Braziliaans onderzoek concludeert zelfs dat lopen helpt tegen depressies. Het team van Felipe B. Schuch analyseerde drie studies die de mentale gezondheid in combinatie met fysieke inspanningen maten. Resultaat? Personen met een slechte conditie hadden een verhoogd risico (liefst 75%) op depressie. 

Er zijn nog tal van andere positieve mentale voordelen op te sommen (een beter leervermogen, positiever zelfbeeld, etc. ...). Maar die laten we je liever zelf ontdekken tijdens je looptochtjes!