Een paar kleine aanpassingen in je houding en je looptechniek kunnen veel wonderen doen voor je loopprestaties.

1. Schouders los en naar achter
Laat je schouders losjes hangen, een beetje naar achter. Gespannen, naar voren gerolde schouders zorgen voor onnodig energieverlies. Veel mensen doen dit onbewust, bv. wanneer ze achter hun bureau zitten. Als je tijdens het lopen je schouders 'opent' naar achter, kan je vrijer ademhalen en bovendien heb je meer kracht in je armen. Zo kan je lekker vooruit knallen!

2. Beweeg je armen naar achter
Tijdens het lopen hangen je arm- en beenbewegingen samen; ze versterken elkaar. Duw je ellebogen naar achter, zo gaan ook je benen beter naar achter... en dus ook naar voor. Ideaal om een sprintje te trekken!

3. Ga traillopen
Een trailrun is een uitdaging voor je lichaam: het vergt veel stabiliteit en evenwicht. Door af en toe offroad te lopen, verbetert je evenwicht. Dit helpt je ook bij je 'gewone' looptrainingen. Want hoe stabieler je loopt, hoe efficiënter je je energie kan inzetten om vooruit te schieten als een speer! Je kan ook vlotter manoeuvres of zijwaartse bewegingen maken.

4. Doe eens een heuveltraining

Om op een heuvel te lopen, moet je lichaam hard werken en het vereist sowieso een goede looptechniek. Kijk naar boven, niet naar je voeten. Neem kleine looppassen en beweeg goed mee met je armen. Je benen (vooral je bilspieren) gaan dan automatisch mee bewegen en je zal veel vlotter aan de top geraken!

5. Verhoog je cadans
Je cadans of pasfrequentie is het aantal stappen dat je zet per minuut. De gemiddelde loper heeft een cadans van 160 à 170 passen per minuut. Om sneller te lopen streef je best naar een cadans van 170 à 180 spm. Veel sporthorloges hebben een functionaliteit waarmee je je cadans kan meten. Een snelle training is ideaal om je cadans te verhogen. De kunst bestaat er dan uit om dit ook aan te houden bij langere runs.

6. Op één been staan
Naast trailrunning kan je je balans ook verbeteren door af en toe op één been te staan. Supergoed voor je coördinatie! Begin met 30 seconden op elk been. Daarna kan je het wat uitdagender maken door bijvoorbeeld te koken op één been, een telefoontje te doen, je tanden te poetsen,... De kers op de taart is om het met je ogen gesloten te doen: een echte test voor je evenwicht! Hou het wel een beetje veilig natuurlijk ;-)

Bron: Red Bull