In het voorjaar zijn de weersomstandigheden even onvoorspelbaar als de tweets van Donald Trump. Maartse buien en aprilse grillen spelen verstoppertje met de zon. Heeft het dan wel zin om zonnecrème te smeren? Dermatologe dr. Sofie De Schrijver is formeel: "Vast en zeker! Eigenlijk moet je je huid het hele jaar door tegen de zon beschermen."

De boodschap van Sofie De Schrijver, zelf een fervente loopster, is duidelijk: smeer je voor elke looptraining en -wedstrijd in. Daarvoor heeft ze een goede reden: "De uv-stralen zijn er altijd, niet alleen in de zomer. Ook in het voorjaar is de zon schadelijk voor je huid. Het heeft dus wel degelijk zin om je zonnecrème nu al boven te halen."

Na de donkere winter is het extra opletten geblazen. De Schrijver: "Als de zon schijnt, maakt je lichaam meer melanine aan om je tegen de uv-stralen te beschermen. Die melanine maakt je huid bruiner. Na de winter heb je minder kleur door het gebrek aan zonlicht en is je huid minder goed beschermd."

In ons maartnummer (nu in de winkel) lees je het volledige artikel, waar onder andere ook het nut van een dagcrème met een uv-factor aan bod komt. Je leest het artikel hier ook digitaal.