Een 'vegetarische loper' lijkt voor velen nog altijd een contradictio in terminis. Vegetarisch eten en sporten gaan nochtans prima samen. Je moet er alleen op letten dat je voldoende ijzer, vitamines B en eiwitten binnenkrijgt. Onze redactrice, zelf een energieke veggierunner, vertelt hoe je dat doet.

IJzer

Een loper die vlees, vis en gevogelte uit zijn voeding schrapt, kan toch zonder supplementen alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Vlees en vis kan je missen. Voedingsdeskundigen adviseren zelfs om de vleesconsumptie te verminderen met het oog op de verzadigde vetten die erin zitten. Ze bevatten wel veel ijzer, waardoor vegetariërs een verhoogde kans hebben op ijzertekort. Kies als vegetariër voor ijzerrijke voedingsmiddelen en combineer je maaltijden met een producten die rijk zijn aan vitamine C (fruit, groenten, aardappelen, sinaasappelsap). Die bevorderen de ijzeropname. Opgelet: sommige stoffen (zoals cafeïne) remmen de ijzeropname. Als je een laag ijzergehalte hebt of je had al eens een tekort, dan drink je je koffie het liefst een uur voor of na je ontbijt. Ook niet-gefermenteerde sojabonen (in sojamelk of -yoghurt) werken de ijzeropname tegen. Supplementen zijn niet nodig, behalve wanneer een bloedonderzoek een ijzertekort (bloedarmoede) aantoont. Voedingsmiddelen waaruit je ijzer vlotjes opneemt: broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, citrusvruchten. Voedingsmiddelen waaruit dat minder vlot gebeurt (extra vitamine C nodig): aardappelen, wortelen, ananas, volkorengraanproducten, quinoa, zilvervliesrijst, appelen, peren, rabarber, spinazie, noten, amandelen en eieren.

Musthave-voedingsmiddelen voor veggierunners

* Volkorengranen & graanproducten
* Noten, zaden & pitten
* Bonen & peulvruchten
* Fruit & groenten
* Zuivel- & sojaproducten

Het volledige artikel lees je in ons januarinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.