Pizza hoeft niet ongezond te zijn. Op een koude herfst- of winteravond geniet je ook van een gezonde en lekkere pizza.

Pizza is dikwijls rijkelijk bestrooid met kaas en extra olie. Vaak ligt er salami, gehakt, spek of ander vet vlees op. Dat maakt van pizza een caloriebom. Maar je kan ook in een-twee-drie een gezonde versie maken, met veel groenten in de hoofdrol. In tegenstelling tot kant-en-klare pizza's die vol bewerkte voedingsstoffen, zout en vet zitten, kan een zelfgemaakte pizza ook gezond zijn! Het belangrijkste is dat je verse ingrediënten gebruikt en ze zo veel mogelijk zelf bereidt.

Basisrecept gezonde pizza

Energy Lab-voedingsdeskundigen Jolien Lewyllie en Evelyne Coppens geven enkele tips: "Door twee soorten meel te combineren, waarvan 1 'bruine' variant, bevat de pizza meer voedingsstoffen. Wil je all the way gaan, gebruik dan uitsluitend volkorenmeel! Als je je pizza dan ook nog eens rijkelijk met groenten belegt, krijg je extra vitamines binnen. Gebruik zachte geitenkaas omdat die een lager vetgehalte heeft."

Ingrediënten (1 grote pizza):

Voor de bodem

* 11 g droge gist
* ½ eetlepel honing
* 300 ml lauw water
* 250 g volkorenbloem
* 250 g tarwebloem
* 5 g zout

Voor de tomatensaus

* 25 g ui
* 1 teentje knoflook
* 2 eetlepels olie
* 400 g gepelde tomaten of verse tomaten
* Peper en zout

Voor de pizza zelf

* 400 g groenten naar keuze
* 15 g parmezaanse kaas
* 50 g zachte geitenkaas
* Rucola (voor de afwerking)
* Peper en zout

Het volledige artikel met meer uitleg, tips en recepten vind je in ons novembernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.