Na een rondje lopen in de zomerzon kom je helemaal bezweet thuis. De douchestraal warmt zich al op ... Of neem je toch beter een ijskoude douche?

Toegegeven, een warme, stomende douche voelt als een weldaad voor je vermoeide spieren. Maar veel sporters zweren voor een beter herstel bij een koude douche. Het koele water remt de oververhitting van je spieren af en gaat de afbraak van spiereiwitten tegen. Door de koude heb je ook minder kans op een ontsteking van vermoeide spieren. Vergelijk het met een ijskompres op een verstuikte enkel om de zwelling tegen te gaan.

Maar ... Wacht met douchen tot je niet langer zweet en je gezicht niet meer gloeit. Als je ijskoud water over je verhitte lichaam plenst, dan sluiten de poriën zich meteen en ontsnapt je lichaamswarmte niet. Gevolg: je blijft zweten. Laat je lichaam geleidelijk wennen aan de temperatuur van het water. Start onder een lauwe straal en draai dan de koude kraan langzaam verder open.

Het volledige artikel over de 'weldaden van de koude douche' lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.