De meest bekende elektrolyten (natrium, kalium, magnesium, chloride en calcium) heb je nodig om optimaal te presteren, maar met warm weer speel je - naast vocht - ook sneller deze mineralen kwijt. Eet volgende 5 soorten fruit en houd je elektrolytenniveau op peil!

Elektrolyten helpen je vochtbalans te behouden en zorgen ervoor dat je spieren en zenuwen optimaal samentrekken. Gezien we tijdens de warme zomermaanden meer zweten, verliezen we ook meer van deze mineralen. Het is dus erg belangrijk om als loper voldoende van deze stofjes binnen te krijgen. Vooral kalium en natrium helpen de spieren makkelijker samen te trekken en spierkrampen te voorkomen. 

Veel van je vocht- en mineraaltekorten kan je aanvullen met sportdrank, maar soms draagt simpel fruit ook al het nodige bij. Bovendien krijg je ook zo makkelijk je vitaminen en vezels binnen. Volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrients kunnen hydraterende stoffen bijdragen tot 20% van onze waterinname. Rauwe vruchten en groenten hebben het grootste watergehalte van onze voeding en vele onder hen bevatten ook een kleine hoeveelheid aan elektrolyten. Meer nog: deze voedingsstoffen bevatten ook koolhydraten die essentieel zijn voor herstel en de glycogeenvoorraad in de spieren aanvullen. 5 stuks per dag? Geen probleem!

1. Aardbeien

Aardbeien staan bekend om de antioxidant vitamine C, maar bevatten ook kalium. Een portie aardbeien biedt zo'n 5% van je dagelijkse behoefte. Mix ze door je smoothie, voeg ze toe aan je havermout of smul ze gewoon apart.

2. Kersen

Zuurdere kersen (de niet donkerrode) zijn voordelig voor lopers omwille van vele redenen: steeds meer onderzoek toont dat kersen spierpijn en ontstekingen verminderen en herstel bevorderen. Net zoals aardbeien bevatten ze bovendien kalium (zo'n 270-300 mg per kopje), maar ook magnesium en natrium.

3. Banaan

Bananen zijn onder de meeste lopers sowieso al erg geliefd, omdat ze een natuurlijke bron van energie vormen. Een banaan levert bovendien al snel zo'n 422mg aan kalium en in kleinere hoeveelheid ook magnesium. Voeg er (een beetje) gezouten pindakaas of gezouten nootjes aan toe om ook je natriumgehalte op peil te houden.

4. Mango

Tropische vruchten als mango, ananas en abrikozen bevatten veel vitamine C, antioxidanten én elektrolyten. Een stuk mango levert bijna 7% van de dagelijkse behoefte aan kalium op en bevat ook in een kleinere hoeveelheid magnesium. Meng mango met wat yoghurt in je post-workoutsnack.

5. Watermeloen

Watermeloen bestaat voor 92% uit water, maar bevat hiernaast ook wat kalium die spierkrampen tegengaat én vitamine A en C. 

Gooi dit fruit bij tropische temperaturen dus eens wat vaker door je ontbijt of in je smoothie. Nog eens lekker verfrissend ook!