Wie zomer zegt, denkt aan ijsjes. Als je het een beetje gezond wil aanpakken, kan je makkelijk zelf overheerlijke ijsjes maken. Ze zijn snel klaar en je hebt er geen speciaal materiaal voor nodig!

Bij warm weer snakken we met z'n allen naar verfrissende tussendoortjes. Ijsjes horen gewoon bij de zomer! Als je het een beetje gezond wil aanpakken en je conditie op peil wil houden, is het geen goed idee om op élke zomerse dag een dame blanche naar binnen te werken of een ijshoorntje met 3 bollen (mét extra spikkeltjes, aub!) te bestellen wanneer de crèmekar weer eens in je straat passeert. Uiteraard mag dat wel eens, zolang er maar een evenwicht is met gezonde verfrissende tussendoortjes. Dat hoeven we je niet meer te vertellen.

Maar we hebben goed nieuws, want gezonde ijsjes kan je makkelijk zelf maken. Je hebt er zelfs geen ijsmachine of andere speciale 'attributen' voor nodig. Snel aan de slag dus!

'Nicecream' van banaan
Dit is wellicht het makkelijkste ijs dat je zelf kunt maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn een blender/keukenmachine en enkele (bevroren) bananen. Zo maak je dit heerlijke ijsje:
* Pel 4 rijpe bananen. Breek ze in stukjes en vries ze minstens 4 uur in.
* Haal de bananen uit de diepvriezer, laat ze een half uurtje 'rusten' en doe ze stuk voor stuk in de blender.
* Voeg wat water of melk (plantaardige/sojamelk kan natuurlijk ook) toe tot de messen van je blender net onder water staan. Zo kunnen ze straks goed blenden want de bananen zijn vrij hard.
* Je kan eventueel wat smaakmakers toevoegen: zoetmiddel, vanille, cacao, blauwe bessen...
* Blend tot een gladde massa en serveer, eventueel met wat vers fruit. Je zal die banana split op slag vergeten zijn!

Zelf gezonde fruitijsjes maken
Met ijsvormpjes (die zijn helemaal niet duur) kan je ook je eigen waterijsjes maken met je favoriet fruit. Ook dit is echt geen rocket science:
* Kies je favoriete fruit: aardbeien, frambozen, watermeloen, kiwi, blauwe bessen, mango... In de zomer is er superveel keuze dus laat je volledig gaan! 
* Doe het fruit in de blender/keukenmachine en mix tot een gladde massa. 
* Eventueel kan je volgens je eigen smaak wat water, melk of yoghurt toevoegen. Tip: kokosmelk geeft een frisse, zomerse touch!
* Heb je het graag wat zoeter, voeg dan zoetmiddel toe. Vermijd suiker, kies bijvoorbeeld voor stevia (natuurlijk zoetmiddel).
* Giet het mengsel in de ijsvormpjes en plaats ze een aantal uur in de diepvries. Even geduldig wachten en daarna is het likken geblazen! 
* Je kan hier veel mee variëren. Zeer verfrissend op hete dagen is bijvoorbeeld ook de combinatie limoen + stukjes komkommer. Experimenteer erop los!