De lente is het ideale seizoen voor een salade op je bord. Zijn slaatjes ideaal voor lopers? Geven ze voldoende energie en hoe kan je zorgen dat je er geen darmkrampen van krijgt?

Met de tips van Evelyne Coppens, voedingsdeskundige bij Energy Lab, 'sla' je de bal nooit mis op je bord!

1. Rauwkost is gezond. Maar groenten bevatten weinig calorieën en leveren nauwelijks energie. Als lopers moet je dus extra koolhydraten toevoegen voor meer 'power'. Denk aan aardappelen, brood, pasta, rijst, couscous... Tip: vermijd quinoa. Het is gezond maar ook heel vezel- en eizitrijk waardoor het trager verteert en energie vrijgeeft.
2. Groenten bevatten veel vezels en kunnen je spijsvertering vertragen. Kort voor een inspanning is het dus niet ideaal om een slaatje te eten, als je een opgeblazen gevoel of oprispingen tijdens het lopen wil vermijden. Eet je slaatje 3 à 4 uur op voorhand. 
3. Kies voor makkelijk te verteren groenten: wortelen, broccoli, witloof, spinazie, rode biet, asperges... Keuze genoeg!
4. Groenten die moeilijker verteren zijn ui, paprika, prei, peulvruchten, koolsoorten, champignons, maïs, komkommer... Dat wil niet zeggen dat je ze niet mag eten want ze zijn wel gezond. Maar je vermijdt ze best als je nog loopplannen hebt binnen de 3 à 4 uur.
5. Voeg proteïnen toe aan je salade: gekookte vis, mager vlees, een eitje... Overdrijf echter niet met de hoeveelheid. Groenten blijven sowieso de 'hoofdrolspelers' in je salade!
6. Handige tip: als je je groenten vooraf kort stoomt of kookt, zijn ze een pak makkelijker te verteren. 
7. Goeie vetten heb je vast en zeker nodig maar wees er matig mee. Beperk je tot 1 à 2 eetlepels olie en een handvol noten, zaden of pitten. Overdrijf ook niet met kaas. Vetrijke sauzen en dressings laat je best achterwege in grote hoeveelheden.
8. Je kan je salade op smaak brengen met kruiden. Let een beetje op met scherpe, pikante kruiden want die prikkelen je darmen.

Slaatjes mogen dus zeker op je menu staan op voorwaarde dat je ze juist samenstelt (hang de bovenstaande tips op je ijskast!) én dat je ze ruim op voorhand eet zodat ze voldoende kunnen verteren.