De knie is een bijzonder ingenieus gewricht, maar ze is ook kwetsbaar. Wat is het geheim voor knieën zonder pijn en hoe maak je ze sterker? Running.be ging op consultatie bij de kniespecialist.

Meniscusscheuren, kraakbeenletsels en peesontstekingen: de knie wordt weleens 'de tweede achillespees van de loper' genoemd. Jan Dujardin (34) specialiseert zich als orthopedisch chirurg in het complexe gewricht: "Onze knieën krijgen het zwaar te verduren als we lopen, omdat ze als schokdempers op het asfalt functioneren."

Niet alleen de weefsels rond de knie zijn kwetsbaar: kruisbanden, kraakbeen of pezen. Ook door 'externe' factoren, zoals platvoeten of X-benen, belast je de knie snel verkeerd. Dujardin: "Steeds meer sportkinesisten bekijken daarom je hele lichaam. Sta je mooi in balans, of net niet? Daar komt het op neer. Ons lichaam is een ketting waarin elke schakel telt: voeten, onderbenen, knieën, dijen, heupen, onderrug en romp. Als één schakel niet goed werkt, functioneren de andere delen van de keten ook stroever."