Valencia noemt zich de Ciudad del Running (de Stad van het Lopen) en dat is écht niet overdreven! Overal kom je er lopers tegen, om de twee weken vindt er een loopwedstrijd plaats en de Valencia Marathon is in het late najaar al aan zijn 38ste editie toe. Uitzonderlijk stond de stad ook dit voorjaar volledig in het teken van lopen, tijdens het WK halve marathon. Onze journaliste liep mee.

Of ik zin heb om deel te nemen aan het WK halve marathon in Valencia op zaterdag 24 maart? Eerlijk gezegd, ik denk dat het om een vroegtijdige aprilgrap gaat wanneer die vraag midden februari in mijn mailbox belandt. Een uur na de topatleten finishen ... Met zo'n opvallende actie zou ik me onsterfelijk belachelijk maken. Denk ik. Wat ik op dat moment niet weet, is dat WK halve marathon sinds drie jaar een wedstrijd voor iedereen is. De toppers starten wel vooraan, maar zo'n 15.000 amateurs volgen hen op de voet en lopen elk hun eigen WK. Wie als eerste over de finish komt - op een ponton in de prachtige Ciudad de las Artes y las Ciencias - is wereldkampioen. Tja, met die informatie in het achterhoofd hoef ik niet langer na te denken: count me in!

Een dikke maand later vlieg ik naar het mooie Valencia. Ontsnappen aan de runners' vibes blijkt ter plaatse al snel onmogelijk. Lopers overspoelen de stad ? en dan vooral de Jardin del Turia (zie kader Groene long door de stad). Het grootste deel van de gasten in mijn hotel zijn bovendien internationale elitelopers. Ik ben starstruck en doe mijn best om mijn mond niet van verbazing te laten openvallen.